back to top
25.1 C
Athens
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026

Στην Ελλάδα o γηραιότερος στόλος οχημάτων της Ευρώπης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά της ασφαλιστικής εταιρείας Hellas Direct στην πολύ μεγάλη μέση ηλικία των οχημάτων στην Ελλάδα, αλλά και στις συνέπειες που έχει το γεγονός αυτός στη συχνότητα των βλαβών και των ατυχημάτων.

Κάθε χρόνο, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) κάνει μια ανασκόπηση και αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά του στόλου οχημάτων στην Ευρώπη: πόσα, πού, τί ηλικίας, τί είδους. Το 2023, που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, κυκλοφορούσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν 249 εκατ. αυτοκίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 1,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

- Advertisement -

Από αυτά, λίγο περισσότερα από 5.610.000 ήταν στην Ελλάδα, αυξημένα κατά 2,1% σε σχέση με το 2022. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η Κροατία με +4,3% και μετά η Κύπρος με +4,1%. Μείωση είχαν μόνο δύο χώρες- αλλά τι αντιφατική εικόνα: η Σουηδία με -0,1% και η Εσθονία με -22,2%!

Τη μεγαλύτερη αναλογία αυτοκινήτων ανά 1.000 κατοίκους έχει η Ιταλία με 694, πολύ κοντά και το Λουξεμβούργο με 692. Στην τρίτη θέση είναι η Κύπρος με 680. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 563 και η Ελλάδα είναι χαμηλότερα με 539.

- Advertisement -

Το 2021, η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση αναφορικά με την ηλικία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της κι έκτοτε όχι μόνο δεν έχει ξεκολλήσει από τη θέση αυτή, αλλά βλέπει και τον μέσο όρο της ηλικίας του στόλου της να μεγαλώνει.

Το 2020, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στα 11,9 χρόνια -ο ελληνικός ήταν 16,6 και βρισκόμασταν στην τέταρτη θέση από το τέλος, πάνω μόνο από την ουραγό Λιθουανία με μέση ηλικία τα 17 χρόνια, τη Ρουμανία με 16,9 και την Εσθονία με 16,7.

Το 2021 παραμείναμε στην τελευταία θέση με μέση ηλικία αυτοκινήτων τα 17 χρόνια και δεύτερη από το τέλος την Εσθονία με 16,8. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν τα 12 χρόνια.

Το 2022 διατηρήσαμε την τελευταία θέση με μέση ηλικία αυτοκινήτων τα 17,3 χρόνια, προτελευταία πάλι την Εσθονία με 16,6 χρόνια και ευρωπαϊκό μέσο όρο στα 12,3 χρόνια.

Το 2023 παραμένουμε τελευταίοι με μέσο όρο στην ηλικία των αυτοκινήτων τα 17,5 χρόνια πλέον. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 5 χρόνια μικρότερος, 12,5 χρόνια. Η κάποτε προτελευταία Εσθονία έχει ρίξει τη μέση ηλικία των ΙΧ στα 13 χρόνια (!) και έχει ανέβει κάμποσες θέσεις, αφήνοντας στην ουρά μαζί μας την Τσεχία με 16,2 χρόνια μέση ηλικία αυτοκινήτων.

Στις πρώτες θέσεις είναι το Λουξεμβούργο με μόλις 8 χρόνια μέση ηλικία, ακολουθεί η Αυστρία με 9,3, η Δανία με 9,6 και το Βέλγιο με 9,9 χρόνια.

Σαν να μην έφτανε η ουρά στα αυτοκίνητα, εδραιωνόμαστε στην τελευταία θέση και σε όλους τους άλλους τύπους οχημάτων που καταγράφει ο ACEA: vans, βαριά φορτηγά και λεωφορεία. Στα vans μας χωρίζουν 8,4 χρόνια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και 14,1 (!) από τις χώρες που μοιράζονται την πρωτιά, στα φορτηγά μας χωρίζουν 8,5 χρόνια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και 15,8 (!) από την 1η θέση και στα λεωφορεία απέχουμε 5,4 χρόνια από τον μέσο όρο της ΕΕ και 11,8 από τη χώρα με τον νεαρότερο στόλο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Ισχυροποιεί το αποτύπωμά της στη Ρουμανία η Hellas Direct με το βλέμμα στους brokers

Τη δυναμική της παρουσία στη ρουμανική ασφαλιστική αγορά επιβεβαιώνει η Hellas Direct, συμμετέχοντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο του Patronatul Roman

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10: «αν ήξερες!» τι πραγματικά συμβαίνει όταν χρειαστείς την ασφαλιστική σου

Στο 10ο επεισόδιο, η Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασατένα, Managing Director of Claims Operations, Hellas Direct, εξηγεί πώς συνδυάζονται ταχύτητα, τεχνολογία, σωστή αξιολόγηση και ανθρώπινη εξυπηρέτηση

Νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί.. Your Insurance Tribe Podcast» για την ασφάλεια αυτοκινήτου, powered by Hellas Direct

Το επεισόδιο αναδεικνύει μια βασική σύγχρονη οπτική: ότι η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν είναι μόνο προϊόν, αλλά συνολική εμπειρία για τον οδηγό

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Comergon ολοκληρώνει την ένταξή της στον Όμιλο GrECo και παρουσιάζει τη GrECo Hellas

Την ολοκλήρωση της ένταξης της Comergon στον διεθνή Όμιλο GrECo και τη νέα εταιρική της ταυτότητα ως GrECo Hellas σηματοδότησε ειδική εκδήλωση

Ισχυρή παρουσία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης

Τρεις εκπρόσωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του Συμβουλίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 11: «αν ήξερες!» τι χρειάζεται σήμερα ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής

Η σειρά vidcast «Αν Ήξερες!» του insuranceworld.gr επιστρέφει με νέο κύκλο, συνεχίζοντας να ανοίγει συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η Allianz Official Insurance Partner της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Η Allianz ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ως Official Insurance Partner της ομάδας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Comergon ολοκληρώνει την ένταξή της στον Όμιλο GrECo και παρουσιάζει τη GrECo Hellas

Την ολοκλήρωση της ένταξης της Comergon στον διεθνή Όμιλο GrECo και τη νέα εταιρική της ταυτότητα ως GrECo Hellas σηματοδότησε ειδική εκδήλωση

Ισχυρή παρουσία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης

Τρεις εκπρόσωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του Συμβουλίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών

Η DEKRA Imperial στην AUTO ATHINA 2026: Η τεχνογνωσία στον τεχνικό έλεγχο στη νέα εποχή της αυτοκίνησης

Η DEKRA Imperial συμμετέχει ως Χορηγός στην AUTO ATHINA 2026, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της παρουσία σε έναν κλάδο που μετασχηματίζεται με ταχύτητα

Νίκος Χαρδαλιάς από το Clusters Meet Regions: «Μετατρέπουμε τη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματική δυναμική της Αττικής σε επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας»

Την ιδιαίτερη θέση που μπορεί να καταλάβει η Αττική στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Αττικής

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 11: «αν ήξερες!» τι χρειάζεται σήμερα ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής

Η σειρά vidcast «Αν Ήξερες!» του insuranceworld.gr επιστρέφει με νέο κύκλο, συνεχίζοντας να ανοίγει συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης