back to top
24.3 C
Athens
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

“Σήμα κινδύνου” για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης από FSB

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μπορεί οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να είναι η νέα “καυτή τάση” στον χρηματοοικονομικό τομέα, πλην όμως αυξάνονται οι φωνές για τους κινδύνους που εγκυμονούν. Πιο πρόσφατο κρούσμα,  το σήμα συναγερμού της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Financial Stability Board-FSB), του συντονιστικού οργάνου του G-20 για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα, που προειδοποίησε ότι η αντικατάσταση υπαλλήλων στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές από μηχανές εγκυμονεί τον κίνδυνο εξάρτησης των ομίλων από εταιρείες τεχνολογίας εκτός του πεδίου αρμοδιότητας των εποπτικών αρχών.

- Advertisement -

Στην πρώτη έκθεσή του για την τεχνητή νοημοσύνη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η FSB κάνει λόγο για σοβαρούς κινδύνους που απαιτούν παρακολούθηση. Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI)  και η μηχανική μάθηση (machine learning)  αναφέρονται σε τεχνολογίες που αντικαθιστούν τις παραδοσιακές μεθόδους αξιολόγησης της φερεγγυότητας των πελατών, ανάλυσης δεδομένων, τιμολόγησης ασφαλιστικών συμβολαίων κ.α. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την -ραγδαία αυξανόμενη- χρήση των εν λόγω τεχνολογιών, πράγμα που δημιουργεί αβεβαιότητα στις εποπτικές αρχές αναφορικά με τις δυνητικές επιπτώσεις των νέων -και συχνά απρόσμενων- δεσμών που δημιουργούνται μεταξύ αγορών και χρηματοοικονομικών ομίλων.

Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε “μη βιώσιμη” αύξηση της πιστωτικής επέκτασης εξαιτίας της αυτοματοποίησης των διαδικασιών credit scoring. Και παρότι η εν λόγω τεχνολογία είναι πολλά υποσχόμενη εάν υπάρξει σωστή διαχείριση των κινδύνων που εγκυμονεί, εντούτοις θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική εξάρτηση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών από τις λίγες εξειδικευμένες εταιρείες τεχνολογίας  που παρέχουν τις εφαρμογές AI. “Αυτό θα οδηγούσε στην ανάδυση νέων συστημικά σημαντικών παικτών εκτός του πεδίου δράσης των εποπτικών αρχών”, παρατηρεί η FSB. “Εάν για παράδειγμα, ένας μεγάλος πάροχος ΑΙ κατέρρεε, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ταυτόχρονη διαταραχή της δραστηριότητας μεγάλου αριθμού χρηματοοικονομικών ομίλων”.

- Advertisement -

Επιπροσθέτως, οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην “απόδοση ευθυνών”. “Εάν αποφάσεις που ελήφθησαν με βάση εφαρμογές AI και machine learning προκαλέσουν ζημίες σε χρηματοοικονομικούς ομίλους, ίσως παρατηρηθεί έλλειψη ορατότητας αναφορικά με ζητήματα ευθύνης”, υποστηρίζει η FSB. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι λεγόμενες επενδύσεις ‘RegTech’, δηλαδή η χρήση μηχανών για τη συμμόρφωση σε έναν κυκεώνα νέων ρυθμίσεων που στοχεύουν στην πάταξη του “ξεπλύματος” χρήματος και την θωράκιση των τραπεζών, θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 6,45 δισ. δολ. έως το 2020.

Σε έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Accenture τον Μάιο, το 75% των ερωτώμενων τραπεζιτών υποστήριξαν ότι την επόμενη τριετία, η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει το κύριο “κανάλι” αλληλεπίδρασης των τραπεζών με τους πελάτες τους. Την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν επενδύσει πάνω από 400 εκατ. δολάρια σε εφαρμογές ‘InsurTech’.

Και οι ίδιες οι εποπτικές αρχές χρησιιμοποιούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για εντοπισμό κρουσμάτων απάτης και ξεπλύματος χρήματος. Η FSB παραδέχτηκε ότι η ΑΙ συμβάλει στην μείωση των δαπανών, την βελτίωση της κερδοφορίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών στον χρηματοοικονομικό τομέα. Πρόσθεσε όμως ότι εγείρει ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων που χρησιμοποιούνται στις διάφορες εφαρμογές.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο “χρησμός” της GFIA για την ΑΙ και την εποπτεία στον ασφαλιστικό κλάδο

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Ασφαλίσεων (GFIA) χαιρετίζει την ευκαιρία να απαντήσει στο draft application paper της Διεθνούς Ένωσης Εποπτών

Συνεργασία SAS – UNFPA: Πρόληψη της έμφυλης βίας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης!

Η SAS και το Περιφερειακό Γραφείο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) για την Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πρόληψη της έμφυλης βίας, μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Συνεργασία SAS – UNFPA: Πρόληψη της έμφυλης βίας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης!

Η SAS και το Περιφερειακό Γραφείο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) για την Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πρόληψη της έμφυλης βίας, μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Κόντρες και διαφωνίες για τους κινδύνους και τις δομές εποπτείας

Κόντρες και διαφωνίες μεταξύ Insurance Europe και IAIS. Διαφωνούν στο πως τοποθετούν τον κίνδυνο.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Νόμος 5162/24: τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα κάλυψης των ΙΧ οχημάτων και των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024, από 1/6/25 καθίσταται υποχρεωτική η  ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. 

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης

H ΕΑΕΕ Μέλος του UN Global Compact και του UN Global Compact Network Greece

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει την επίσημη ένταξή της στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact)