back to top
17.3 C
Athens
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025

Σε απόγνωση οι γιατροί, ζητούν άμεση κατάργηση του clawback

Για δυσβάσταχτη επιβάρυνση κάνουν λόγο τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφερόμενα στις παρακρατήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΠΙΣ υποστηρίζει πως ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων κ.ο.κ χάνει το μισό των εισοδημάτων του λόγω παρακρατήσεων που πραγματοποιεί ο Οργανισμός, τόσο σε σχέση με τη φετινή χρονιά όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

- Advertisement -

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη  δυνατότητα για μηνιαία παρακράτηση του 70% του clawback του τρέχοντος έτους από τον ΕΟΠΥΥ μαζί με τα ποσά που βαραίνουν τους ιατρούς από τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, εν μέσω πανδημίας COVID-19.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει:

- Advertisement -

Στην εποχή του COVID-19, η επιμονή σε άδικες και οριζόντιες περικοπές αποζημίωσης δεδουλευμένων αμοιβών και στην έλλειψη συστηματικών μηχανισμών ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ, είναι αδιανόητη. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αυτή τη χρονιά με την πανδημία, το clawback πρέπει να εκλείψει και να καταργηθεί.

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις δαπανών που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες, αποτελούν σταγόνα στον Ωκεανό. Ειδικότερα δόθηκε αύξηση 5 εκατ. ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες (από 75 εκατ. ευρώ το 2019 σε 80 εκατ. ευρώ) για την κάλυψη των συμβάσεων 800 ιατρών ειδικότητας για τους 3 τελευταίους μήνες του έτους.

Δόθηκε αύξηση 13 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες διάγνωσης για το 2020 σε σχέση με το 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου προκλήθηκε ένα φορτίο περικοπής 112 εκατ. ευρώ clawback (23%) στον κλάδο, ποσό δυσβάσταχτο για τη λειτουργία των μικρότερων διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρείων/πολυϊατρείων.

Παράλληλα, ο τρόπος εφαρμογής των 120 δόσεων και των συνοδών μέτρων για τα δυσθεώρητα ποσά του clawback που βαραίνουν τον κλάδο, ισοδυναμούν με μέτρα ασπιρίνη. Ειδικά σε μία περίοδο που ο ιατρικός κόσμος καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να αντεπεξέλθει στις αμέτρητες υποχρεώσεις που προκύπτουν καθημερινά. Η ελάχιστη δόση καταβολής των 250 ευρώ βρίσκει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κάθετα αντίθετο, ειδικά για τα μικρότερα οφειλόμενα ποσά.

Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να διευκολύνουν τον ιατρικό κόσμο που τόσο συχνά επικαλούνται.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εικονικές συνταγές: Εξάρθρωση κυκλώματος με στοιχεία ΕΟΠΥΥ

Οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ αξιοποίησαν δείκτες συνταγογράφησης και το σύστημα red flag – Συλλήψεις και κατηγορίες

Διαβούλευση για τον Προσωπικό Ιατρό μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ακαδημίας Γενικής Ιατρικής

Η Ακαδημία συνιστά στους ιατρούς να καθυστερήσουν την υπογραφή της νέας σύμβασης, ενόψει πιθανής τροποποίησης

Μαζί για την ασφάλεια: ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί

Επισημάνσεις από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

ΕΟΠΥΥ: Αυστηρή σύσταση για τις παράνομες χρεώσεις από ιδιωτικούς παρόχους υγείας

Επανειλημμένες καταγγελίες για παρατυπίες - Η ΕΛΛΟΚ επαναφέρει την πρότασή της για θεσμοθέτηση τακτικής αξιολόγησης των συμβεβλημένων παρόχων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στο επίκεντρο η Επαγγελματική Ασφάλιση – Παρεμβάσεις και μηνύματα από την εκπομπή UpΑσφάλιση

Στοχευμένη νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζεται για την Επαγγελματική Ασφάλιση – Δείτε το βίντεο της εκπομπής

Όλα όσα έγιναν στο 14th Clinical Research Conference, με θέμα «Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»

Το #crco25 πραγματοποιήθηκε από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr

Νέες γέφυρες με την ελληνική ιατρική κοινότητα της Νέας Υόρκης – Δυναμική παρουσία του Hellenic Healthcare Group στο Rebrain Greece 2025

Στελέχη του Ομίλου χαρακτήρισαν τη συμμετοχή στο Rebrain Greece ως «καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της σχέσης με την ελληνική ιατρική διασπορά»

Υπερψηφίστηκε η νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης πληγέντων σε Μάτι και Μάνδρα

Το πακέτο στήριξης προβλέπει ειδική σύνταξη 1.700€, διαγραφή οφειλών και πλήρη υγειονομική κάλυψη για τους πληγέντες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Στρατηγική, πόροι και διακυβέρνηση για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο Δήμαρχος Θεσσ/κης Στ. Αγγελούδης και οι Περιφερειάρχες Πελ/σου Δ. Πτωχός και Δ. Μακεδονίας Γ. Αμανατίδης στο Συνέδριο «Redefining the Future Horizons»

Η Syndea Insurance υπενθυμίζει: «Στις γιορτές, προσοχή στους δρόμους και… κόκκινο μόνο στη χαρά!»

Σε μια περίοδο όπου τα τροχαία ατυχήματα παρουσιάζουν παραδοσιακά αύξηση, η εταιρεία επενδύει σε μήνυμα πρόληψης και υπευθυνότητας

Τα Coffee Business Awards 2025 έρχονται στις 17 Δεκεμβρίου

Η κορυφαία διοργάνωση για τον κλάδο της καφεστίασης επιστρέφει για 7η χρονιά, με ανανεωμένο concept - Βίντεο και πληροφορίες συμμετοχής

ΕΕΑ-Σωματεία: Συστράτευση και ενέργειες για την παραβίαση των εμπορικών δικαιωμάτων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι μονομερείς επιβαρυντικές αποφάσεις δημιουργούν πρόβλημα απροσδιόριστων διαστάσεων ως προς την εξέλιξή του

Ημερίδα της ΤτΕ για την «Εποπτεία & Πρόοδο στην Εκκαθάριση Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων»

Ως προς τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις, επισημάνθηκαν οι ταχύτερες εκποιήσεις, οι σημαντικές διανομές προς δικαιούχους και η προώθηση θεσμικών βελτιώσεων