back to top
29.3 C
Athens
Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Σε Allianz και CNP οι ιταλικές δραστηριότητες της Aviva

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς υλοποιεί το πρόγραμμα αποεπένδυσης από τις αγορές που δεν θεωρεί στρατηγικής σημασίας η Aviva: Μια εβδομάδα περίπου μετά την πώληση της μονάδας της στην Γαλλία στην Aema Groupe, ο βρετανικός ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε την έξοδό του και από την ιταλικά, με ένα «διπλό»deal συνολικής αξίας 873 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική  Allianz συμφώνησε να αποκτήσει την Aviva Italia, τη θυγατρική γενικών ασφαλίσεων, έναντι 330 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Μέσω της συναλλαγής αυτής η  Allianz θα αυξήσει κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το μερίδιό της στην ιταλική αγορά, εδραιώνοντας τη θέση της ως τρίτος μεγαλύτερος παίκτης πίσω από τις Generali και Poste Italiane. 

Την ίδια στιγμή, η γαλλική CNP Assurances θα αγοράσει τις υπόλοιπες δραστηριότητες του κλάδου ζωής της Aviva στην Ιταλία έναντι 543 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Aviva πούλησε τον περασμένο Νοέμβριο το μερίδιό της στην κοινοπραξία Aviva Vita στην ιταλική τράπεζα UBI Banca έναντι 400 εκατ. ευρώ.  Έτσι, συνολικά η πώληση όλων των δραστηριοτήτων στην Ιταλία θα αποφέρει στην Aviva 1,3 δις. Ευρώ.

- Advertisement -

Η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο στρατηγικού μετασχηματισμού του ομίλου που υλοποιεί η CEO Amanda Blanc, με στόχο την επικέντρωση της Aviva στις βασικές της αγορές (Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Καναδάς) και την «αποδέσμευση» κεφαλαίων για τη μείωση του δανεισμού της και την αύξηση της μερισματικής απόδοσης.

Όπως δήλωσε η κ. Blanc, «Από τότε που ανακοινώσαμε τη νέα στρατηγική τον περασμένο Αύγουστο, ανακοινώσαμε επτά αποεπενδύσεις που έχουν ενισχύσει τη ρευστότητά μας κατά 5 δις. Ευρώ τουλάχιστον. Η πώληση των δραστηριοτήτων μας στην Ιταλία σε υψηλής ποιότητας αγοραστές αποτελεί θετική έκβαση για τους πελάτες, τους εργαζομένους, τους διανομείς και τους μετόχους. Η δουλειά μας να βελτιώσουμε την Aviva συνεχίζεται».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Italia Giacomo Campora σχολίασε από την πλευρά του ότι «Η εξαγορά της Aviva Italia ταιριάζει θαυμάσια με την αναπτυξιακή μας στρατηγική στην ασφαλιστική αγορά, στη βάση μιας ισχυρής τεχνολογικής πλατφόρμας¨.

Την ίδια στιγμή, η Aviva δρομολογεί και την έξοδό της από την ασφαλιστική αγορά της Πολωνίας, με την Allianz, την Generali και την ΝΝ να φέρονται ως πιθανοί ενδιαφερόμενοι.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Aviva μετέθεσε την προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το τέλος του μήνα (από τέλος Φεβρουαρίου), καθώς ο βρετανικός όμιλος βρίσκεται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ισπανική Santander για την ανανέωση μιας σημαντικής συμφωνίας διανομής στην Πολωνία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

C. Borean, Generali: Το Solvency II ως καταλύτης των ευρωπαϊκών επενδύσεων

Απαραίτητη χαρακτηρίζει την απελευθέρωση πλεονάζοντος προληπτικού κεφαλαίου για πιο παραγωγικές επενδύσεις ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της Insurance Europe

Μεταβίβαση ομαδικού συμβολαίου της ΛΥΔΑ από την Allianz στην Generali

Στους 3 μήνες ορίζεται η προθεσμία υποβολής ενστάσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μεταβίβαση ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου διαχείρισης συνταξιοδοτικού κεφαλαίου υπαλλήλων της ΛΥΔΑ...

Allianz και Giannakis Academy προπονούν τη νέα γενιά στο MoveNow Basketball Camp

Το MoveNow αποτελεί παγκόσμια πρωτοβουλία της Allianz για έναν πιο ενεργό, υγιή και ισορροπημένο τρόπο ζωής

Κάποιο «ιατρικό» ψάχνει ασφαλιστικά τέρματα να βάλει γκολ

Ετοιμάζονται οι ασφαλιστικές να εκδώσουν νέα προγράμματα  μετά από συμφωνία μαζί Του; τι λέτε να κάνει η Generali;

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

I. Γιουμπάκης (SENATUS): «Το ακίνητο συνδέει real estate και ασφάλιση – Μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη»

Οι πελάτες ενδιαφέρονται για ουσιαστική προστασία. Αξιολογούν την πλήρη αξία του ακινήτου, τη ζημιά σε τρίτους και την απώλεια εισοδήματος

Munich Re: Σαρώνουν οι καταστροφές, 95% άνω του μέσου όρου 10ετίας

Τι ποσοστό ζημιών αντιπροσωπεύει το κάθε φαινόμενο

Άννυ Τρύφων, Designia: Δίπλα στις επιχειρήσεις ως risk advisors

Το σχήμα συνασφάλισης αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανάληψη μεγάλων -από πλευράς ύψους- κεφαλαίων...

Στην Απόλλων – Σαρακάκης η εταιρεία Φαραντούρης ΕΠΕ;

Στην Απόλλων - Σαρακάκης ακούει ο Ανασφάλιστος πως οδεύει η εταιρεία Φαραντούρης Ασφαλιστικός Πράκτορας ΕΠΕ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η σημασία της συμμετοχής των νέων στο συνταξιοδοτικό σύστημα: Μαθήματα από την Ευρώπη και η ελληνική πραγματικότητα

Για τους νέους Έλληνες, η σύνταξη φαντάζει μακρινό και δυσνόητο ζήτημα, ενώ οι συχνές αλλαγές στο πλαίσιο προκαλούν αβεβαιότητα

Μνημόνιο Export Credit Greece – ΕΤΕπ: Νέοι δρόμοι και για την ασφαλιστική αγορά

Η διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές ενισχύει την ανάγκη για ειδικές ασφαλιστικές καλύψεις

Γ. Κυρλάκης στην κάμερα του I.W.: «Η διαμεσολάβηση χρειάζεται στήριξη για να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση»

Tο φετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις

Το ΕΕΑ δίπλα στους πληγέντες του Κρυονερίου: Άμεση στήριξη και επόμενος στόχος η δενδροφύτευση

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή και της κοινωνικής προσφοράς

Όταν η ομάδα συναντιέται εκτός γραφείου…

Το γραφείο του Γρηγόρη Φανού, σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της Groupama Ασφαλιστικής, πραγματοποίησε ξεχωριστό meeting στον Κάλαμο