back to top
11.2 C
Athens
Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025

Real time παρακολούθηση των πωλήσεων φαρμάκων από τον ΕΟΦ – Προβληματισμός στις εταιρείες

Νέες φωτιές άναψε στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ο ΕΟΦ, ανακοινώνοντας, πριν από λίγη ώρα, την αλλαγή της διαδικασίας υποβολής των στοιχείων των πωλήσεων των φαρμακευτικών προϊόντων εντός δύο ημερών! Προκειμένου να τεθούν οι «φωτιές» υπό έλεγχο και να αποφευχθούν σοβαρά λάθη, η φαρμακοβιομηχανία ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, να ζητήσει παράταση…

Η απόφαση αυτή, που θα επιτρέψει την παρακολούθηση των στοιχείων πωλήσεων των φαρμακευτικών προϊόντων σε πραγματικό χρόνο (real time), καθώς θα πρέπει να υποβάλλονται, μέσω μιας νέας  διαδικτυακής εφαρμογής, το αργότερο εντός 48 ωρών από την έκδοση του σχετικού τιµολογίου – δελτίου αποστολής, χαρακτηρίζεται ως θετική από στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας.

- Advertisement -

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται και στη σχετική εγκύκλιο, που υπογράφει η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Κ. Αντωνίου, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την παρακολούθηση της επάρκειας των φαρµάκων στην εγχώρια αγορά.

Ο ΣΦΕΕ, με επείγουσα ενημέρωση σε γενικούς διευθυντές και οικονομικούς διευθυντές των εταιρειών μελών του, ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ανακοίνωση του ΕΟΦ, υπογραμμίζοντας τις ημερομηνίες των προθεσμιών. Οι πρώτες εκτιμήσεις χαρακτηρίζουν το χρονικό περιθώριο που δίνεται για την προσαρμογή των συστημάτων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όχι απλώς ασφυκτικό αλλά ανέφικτο. Αυτό που προβληματίζει τις εταιρείες είναι η προθεσμία μόλις δύο ημερών που δίνει ο ΕΟΦ στις εταιρείες για να προσαρμόσουν τα λογιστικά συστήματά τους.

- Advertisement -

Ο ΕΟΦ ανήρτησε σήμερα Τρίτη στις 16.10 στην ιστοσελίδα του την εγκύκλιο, με ημερομηνία έναρξης ισχύος της την 1 Απρίλιου, δηλαδή την Παρασκευή.

«Η απόφαση είναι στη θετική κατεύθυνση, γιατί θα έχουμε σε real time εικόνα της εξέλιξης των πωλήσεων και κατ’ επέκταση της επάρκειας», τόνισε στο Virus o πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Π. Αποστολίδης. Προσέθεσε, όμως, ότι «είναι ανέφικτη η προσαρμογή των εταιρειών εντός 48ώρου».

Έως τώρα οι εταιρείες κατέθεταν τα εν λόγω στοιχεία σε μηνιαία βάση και αθροιστικά ανά κωδικό. Τώρα, θα καλούνται να τα καταχωρούν ανά τιμολόγιο. Η τεχνική προσαρμογή δεν είναι δύσκολη, αλλά χαρακτηρίζεται χρονοβόρα, προκειμένου να γίνει σωστά, να δοκιμαστούν τα συστήματα και η διάδρασή τους με την εφαρμογή του ΕΟΦ, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που θα εκτροχιάσουν τη διαδικασία ενώ θα είναι σε εξέλιξη.

Επιπλέον, τα στοιχεία των πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος-Μάρτιος 2016), θα πρέπει να αναφορτωθούν στον server του οργανισµού µε τη χρήση της νέας εφαρµογής µέχρι και τις 10 Απριλίου 2016.

Βέβαια, η αλλαγή κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο από τον ΕΟΦ αλλά και από τις ίδιες τις εταιρείες, καθώς θα μπορούν να ανιχνεύονται εγκαίρως οι ελλείψεις φαρμάκων, να ελέγχονται οι παράλληλες εξαγωγές και να εντοπίζονται τα σημεία της αλυσίδας του φαρμάκου που δυσχεραίνουν την επαρκή τροφοδοσία της αγοράς.

Για να ξεκινήσει, λοιπόν, η εφαρμογή της real time παρακολούθησης χωρίς παρατράγουδα, η φαρμακοβιομηχανία πρόκειται να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, μετάθεση της έναρξης ισχύος σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο εκτιμάται πως δεν μπορεί να είναι λιγότερο του ενός μηνός.

Νεα Εγκυκλιος Πωλήσεων

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΟΔΥ: Συστάσεις για την εποχική γρίπη ενόψει των εορτών

Η νέα γρίπη Κ και η έξαρση που φέτος ήρθε νωρίτερα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στην Ακαδημία Ασθενών Ελλάδας

Το πρόγραμμα της Ένωσης Ασθενών στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς εκπροσώπων με αυξημένες γνώσεις και ικανότητες παρέμβασης

Ιατρικό Πάρκο από LAMDA και Ιατρικό Αθηνών

Στρατηγική συνεργασία για ένα υπερσύγχρονο Healthcare Park στο Ελληνικό – Τι θα περιλαμβάνει, πότε ολοκληρώνεται

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος γιόρτασε τα 100 του χρόνια

Η σειρά των επετειακών εκδηλώσεων χαρακτηρίστηκε από σημαντικές θεσμικές παρουσίες, μεγάλη συμμετοχή και πνεύμα συγκίνησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Red flags – Πώς να τις αναγνωρίσουμε πριν να είναι αργά

Σε επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις υπάρχουν συμπεριφορές ή μοτίβα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά – και ίσως χρειαστεί να προστατευτούμε

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

ΕΟΔΥ: Συστάσεις για την εποχική γρίπη ενόψει των εορτών

Η νέα γρίπη Κ και η έξαρση που φέτος ήρθε νωρίτερα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στην Ακαδημία Ασθενών Ελλάδας

Το πρόγραμμα της Ένωσης Ασθενών στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς εκπροσώπων με αυξημένες γνώσεις και ικανότητες παρέμβασης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με ρεκόρ συμμετοχών η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ

Στο εορταστικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ανώτατα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, διαμεσολαβητές, συνεργάτες και εκπρόσωποι του κλαδικού Τύπου

Ξεκινά η απευθείας διαβίβαση συμβολαίων αστικής ευθύνης και βεβαιώσεων επαναπιστοποίησης διαμεσολαβητών στα μητρώα των Επιμελητηρίων

Το ΕΕΑ χαιρετίζει την έναρξη της νέας διαδικασίας, η οποία ήταν αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας και πολλών συντελεστών

Ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων ΠΑΡΟΝ: Επαγγελματισμός με όραμα αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο

Παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, ανώτατων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, συνεργατών και φίλων του ασφαλιστικού γραφείου

Αυξημένη κατά 5,1% η ασφαλιστική παραγωγή το 10μηνο

Στις ασφαλίσεις ζωής η παραγωγή ανήλθε περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ (+1,6%) και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών στα 2,6 δισ. ευρώ (+8,4%)

ERGO Wellness Month 2025: Ένας μήνας αφιερωμένος στην ευεξία των εργαζομένων

Η εταιρεία επενδύει στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων της θέλοντας να είναι εργοδότης πρώτης επιλογής και να εξελίσσεται μαζί τους