back to top
22.8 C
Athens
Παρασκευή 22 Μαΐου 2026

Πυρκαγιές Ελλάδα: Η αλήθεια κοστίζει πολύ ακριβά

της Ελενας Ερμείδου

Ενας άνθρωπος περπατούσε την περασμένη εβδομάδα στα ‘μαύρα’ σοκάκια της Αθήνας. Κοντοστεκόνταν λίγο στις βιτρίνες, ο φωτισμός αχνός, ελάχιστος, και καπνός από την Αττική που φλέγονταν, πολύς, δυσκόλευε το βάδισμα του.

- Advertisement -

Στρίβοντας, έπεσε σε μία επιγραφή ενός καταστήματος που έγραφε “κλειστόν μέχρι νεωτέρας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από τον καπνό και τις πυρκαγιές στην Αθήνα’. Και λίγο πιο κάτω “αναζητώ την αλήθεια για πυρκαγιές’.

Ο άνθρωπος ξαφνιάστηκε, ήταν πράγματι πολύ παράξενη αυτή η επιγραφή. Τι πωλούσε τελικά το μαγαζί που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας; .

- Advertisement -

Τι λογής μπορεί να είναι όμως αυτή η αλήθεια; Αλήθεια ολική, αλήθεια μερική, αλήθεια σχετική, αλήθεια που μας βολεύει, η αλήθεια των αριθμών από τα μοντέλα που ρυθμίζονται, αλήθεια καμουφλαρισμένη, πλήρη αλήθεια και τι ήθελε αυτός ο άνθρωπος που πουλάει ρούχα ανδρικά;

Ακούσαμε και θα ακούμε πολλές αλήθεια για την εκδήλωση των πυρκαγιών και άλλα τόσα από περαστικούς, αγανακτισμένους ανθρώπους που έχουν μία επιχείρηση ένα νοικοκυριό που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές στην Ελλαδα.

Δεν ακούσαμε όμως ποτέ την αλήθεια από τους κρατούντες τα κλειδιά της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις, για το πως οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να προστατευτούν, για το πώς τα νοικοκυριά μπορούν να ξαναχτίσουν ή να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Με ποιον τρόπο δικαιούνται να λάβουν τα πρώτα κεφάλαια κίνησης.

Ακούμε αλήθειες για ποσά αποζημίωσεων που δεν μπορούν να υπερβούν των 300 ευρώ, για δάνεια με εγγύηση του κράτους, για επιδοτήσεις για οριζόντιες αποζημιώσεις, για αναδιατυπώσεις νόμων.

Ακούμε επίσης για ψυχοπαθείς που έβαλαν φωτιά, για τα καιρικά φαινόμενα. Δεν έχουμε ακούσει ότι οι (αντ)ασφαλιστές έχουν συστήματα πρόληψης καιρικών φαινομένων, δεν ακούμε ότι ο έχων ασφαλίσει την κατοικία του ή την επιχείρηση του θα πάρει το κεφάλαιο που έχει συμφωνήσει άμεσα ως πρώτη αποζημίωση.

Πολλές αλήθειες για τις πυρκαγιές θα ακουστούν όμως η πλήρη αλήθεια κοστίζει και κοστίζει περισσότερο για τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες. Οταν η Ελλάδα πάρει όλη την αλήθεια, το βέβαιο είναι ότι για πολύ καιρό θα χάσει τον ύπνο της.

Επίσης το σίγουρο πώς όταν είμαστε παγιωμένοι σε κάτι που χρόνια συνηθίζουμε να πιστεύουμε και να κάνουμε, η πραγματική αλήθεια τσακίζει, τρέχουμε να μείνουμε μακριά από αυτήν, κάνουμε πόλεμο, κινητοποιούμε όλες τις δυνάμεις για να αντισταθούμε. Εν προκειμένω εδώ, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, τις Ενώσεις ‘Προστασίας’… κτλ.

Τι ήθελε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος ζητώντας να μάθε την αλήθεια; Τίποτα άλλο από το να προστατεύσει την υγεία του και την περιουσία του.

Η Πολιτεία παρά τις ανακοινώσεις, διαβουλεύσεις συνεργασίας της με (αντ)ασφαλιστές για την προστασία του πληθυσμού έναντι φυσικών καταστροφών δεν έχει κάνει τίποτα για αυτό. Μόνο αναδιατυπώσεις και ανασύνταξη του ήδη υπάρχοντος Νόμου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα – πριν από την επόμενη καταστροφή

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους «μετά την καταστροφή»

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη

Η «αόρατη» ζημιά του πολέμου: μπορεί η ασφάλιση να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας;

Με όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ξανά πόσο βαθιά επηρεάζεται η ανθρώπινη ψυχή όταν καταρρέει η κανονικότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε τα highlights του επετειακού συνεδρίου

Η εκδήλωση της 12ης Μαΐου ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο του φορέα και συνέβαλε στον δημόσιο διάλογο για την οδική ασφάλεια

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

Αλ. Σαρρήγεωργιου: Ο σεισμός απειλητικός για την Ελλάδα κίνδυνος

Αναφορά στους κινδύνους φυσικών καταστροφών έκανε ο πρόεδρος της EAEE από το βήμα του 26ου Συνεδρίου της Ύδρας

Η ασφάλιση χρειάζεται ανθρώπους, όχι μόνο πλατφόρμες

Η τηλεοπτική παρέμβαση του Χ. Αλεξόπουλου, ΕΕΑΕ, υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει ο άνθρωπος μέσα στην εξίσωση της τεχνολογίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε τα highlights του επετειακού συνεδρίου

Η εκδήλωση της 12ης Μαΐου ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο του φορέα και συνέβαλε στον δημόσιο διάλογο για την οδική ασφάλεια

Σωστή χρήση της μεσαίας λωρίδας στους αυτοκινητόδρομους – Τι μας θυμίζει η Apeiron

Η επιλογή της κατάλληλης λωρίδας συμβάλλει ουσιαστικά στην ομαλή συνύπαρξη όλων των οδηγών και στη βελτίωση της συνολικής οδικής ασφάλειας

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Το #dbfo26 πραγματοποιείται υβριδικά στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+ στις 26/5, υπό τη διοργάνωση της ethosEvents