back to top
7.3 C
Athens
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Προειδοποίηση “ακραίων καιρικών φαινομένων” για τις αντασφαλιστικές

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Δεν θα χρειαστεί άλλος ένας τυφώνας Κατρίνα για να οδηγήσει τις  αντασφαλιστικές εταιρείες “στο κόκκινο” εξαιτίας της κάλυψης των ζημιών από τυφώνες, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές. Ο ανταγωνισμός (από τα hedge funds και τα εναλλακτικά κεφάλαια μεταξύ άλλων) έχει διαβρώσει τόσο πολύ τις τιμές, ώστε αρκεί μια συνηθισμένη χρονιά όσον αφορά τις αιτήσεις για αποζημιώσεις για να βρεθεί ο κλάδος σε ζημιογόνο έδαφος.
Ο κλάδος γενικών αντασφαλειών “πλησιάζει επικίνδυνα σε συνδυασμένους δείκτες 100%”, σημειώνει o Manfred Seitz, υψηλόβαθμο στέλεχος της Berkshire Hathaway. “Ακόμα και αν δούμε φυσιολογικές αιτήσεις αποζημιώσεων από καταστροφές φέτος, αρκετές εταιρίες ίσως περάσουν την κόκκινη γραμμή”. Η διαμόρφωση του συνδυασμένου δείκτη πάνω από το 100% σημαίνει ότι οι αιτήσεις αποζημιώσεων και οι δαπάνες υπερβαίνουν τα έσοδα από ασφάλιστρα.

Οι τιμές των αντασφαλιστικών υπηρεσιών έχουν υποχωρήσει οκτώ από τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς της  Guy Carpenter. Ο κλάδος αποδεσμεύει αποθεματικά προηγούμενων χρήσεων για να αντισταθμίσει τις παρενέργειες απο την μείωση των τιμών και την καθίζηση των εσόδων από επενδύσεις που προκαλείται μεταξύ άλλων και από τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τον  Matthias Weber της Swiss Re, “Ολοι έχουμε καταφύγει στην πρακτική της αποδέσμευσης αποθεματικών. Εάν όμως ο παράγοντας αυτός ληφθεί υπόψη στα αποτελέσματα, σε συνδυασμό και με την “καλή μας τύχη” (δηλαδή την απουσία ακραίων φυσικών καταστροφών), η εικόνα αμαυρώνεται…”
Ο συνδυασμένος δείκτης της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής του κόσμου Swiss Re επιδεινώθηκε στο 101% το β’ τρίμηνο του έτους από 92,9% ένα χρόνο πριν, στον απόηχο των σεισμών στην Ιαπωνία και των δασικών πυρκαγιών στον Καναδά. Ο δείκτης θα ήταν υψηλότερος κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες χωρίς την αποδέσμευση αποθεματικών προηγούμενων ετών. Ο συνδυασμένος δείκτης της Munich Re αυξήθηκε στο 99,8% από 93,3% κατά την ίδια περίοδο, μετά την αποδέσμευση αποθεματικών που βελτίωσε τον δείκτη κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες.

- Advertisement -

“Εάν παρατηρήσει κανείς τους συνδυασμένους δείκτες πριν την αποδέσμευση αποθεματικών τότε φαίνεται καθαρά η συνεχής επιδείνωση στο μέτωπο των τιμών”, είπε ο Ludger Arnoldussen, μέλος του ΔΣ της  Munich Re, σε πρόσφατη εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης στελεχών του αντασφαλιστικού κλάδου. Οι συνδυασμένοι δείκτες αυξάνονται παρότι οι ζημίες από φυσικές καταστροφές για το α’ εξάμηνο του έτους ήταν εντός του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας. Επιπροσθέτως,  η δεξαμενή των αποθεματικών που μπορούν να απελευθερωθουν σταδιακά στερεύει, καθώς τα κέρδη μειώνονται, όπως παρατηρεί ο Amer Ahmed,  διευθύνων σύμβουλος της Allianz Re, του αντασφαλιστικού βραχίονα του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού.

Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός εντείνεται καθώς τα προγράμματα ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών συμπιέζουν προς τα κάτω τις αποδόσεις των παραδοσιακών επενδύσεων, προσελκύοντας νέους παίκτες στην αντασφαλιστική αγορά. Επενδυτές από τα hedge funds έως τους διαχειριστές συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ευελπιστούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους στρεφόμενοι σε εναλλακτικά κεφάλαια (Insurance-linked securities ή ILS) όπως τα ομόλογα φυσικών καταστροφών.

- Advertisement -

Ως αποτέλεσμα, τα κεφάλαια από catastrophe bonds και ενυπόθηκες αντασφάλειες (collateralized reinsurance) αυξήθηκαν στο ύψος-ρεκόρ των 73 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Aon. Οι αντασφαλιστικές είχαν πρόσθετη  παραγωγική δυναμικότητα ύψους 580 δισ. δολαρίων για ανάληψη κινδύνων το ίδιο τρίμηνο, μια κατάσταση που οδήγησε σε πτώση τιμών όταν τα συμβόλαια των αντασφαλιστικών ανανεώθηκαν τον Ιούλιο, παρότι ο ρυθμός της πτώσης επιβραδύνθηκε. H Munich Re για παράδειγμα ανακοίνωσε πτώση τιμών 0,4%, έναντι πτώσης 2,1% τον Ιούλιο του 2015. “Υπάρχει θέμα υπερπροσφοράς”, σημείωσε ο Juan Beer της Zurich Insurance Group . “Για να αναστραφεί η τάση θα χρειαστεί είτε ένα χρηματοοικονομικό σοκ είτε μια τεράστια φυσική καταστροφή…”

Τούτων λεχθέντων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Μόντε Κάρλο το Σεπτέμβριο, οπότε οι αντασφαλιστικές θα συζητήσουν με τους πελάτες τους την τιμολογιακή πολιτική του επόμενου έτους. Οι διαπραγματεύσεις εκεί αναμένονται πιο δύσκολες από ότι την τελευταία διετία, προβλέπει ο Dirk Lohmann, διευθύνων σύμβουλος της Secquaero Advisors AG που συμβουλεύει τις αντασφαλιστικές για θέματα διαχείρισης κινδύνων.

Οι αγορές ήδη “τιμωρούν” τον κλάδο για την άνοδο των συνδυασμένων δεικτών και την μείωση των κερδών. Η Swiss Re, η Munich Re και η Hannover Re,  τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές του κόσμου, ανακοίνωσαν μείωση κερδών για το β’ τρίμηνο. Οι μετοχές της Munich re έχουν υποχωρήσει κατά 13% από τις αρχές του έτους, της Swiss Re κατά 17% και της Hannover Re κατά 14%. “Επιφανειακά, τα αποτελέσματα των αντασφαλιστικών δείχνουν ικανοποιητικά, αλλά εάν επικεντρωθεί κάποιος στην εγγενή τάση δεν είναι”, σημειώνει ο κ. Ahmed της Allianz Re.  “Η θετική εικόνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία μεγάλων φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια…”

Η θετική αυτή εικόνα απειλείται από την έναρξη της περιόδου των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων στις ΗΠΑ. Η λεκάνη του Ατλαντικού θα βιώσει τις περισσότερες “επώνυμες” καταιγίδες από το 2012, την χρονιά που η “Σάντυ” προκάλεσε ζημίες ύψους 50 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον τέσσερις τροπικές καταιγίδες θα αναβαθμιστούν σε μεγάλους τυφώνες έως τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας.

“Οι αναλυτές και οι επενδυτές ξέρουν πολύ καλά ότι η καλή τύχη δεν θα διαρκέσει επ’ άπειρον”, προειδοποιεί ο Weber της Swiss Re. “Είναι θέμα χρόνου να έρθει η….τέλεια καταιγίδα και τότε οι αντοχές, το μέγεθος και η κεφαλαιακή επάρκεια θα κάνουν τη διαφορά (μεταξύ των αντασφαλιστικών)…”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Παρουσίαση της Capsula από την Aon στην εκδήλωση της ΣΔΑΔΕ

Η Aon είχε την τιμή και χαρά να στηρίξει την εκδήλωση του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας

Aon Climate and Catastrophe Insight: Το 2024 η 9η συνεχόμενη χρονιά ζημιών άνω των $300 δισ.

Η Aon, δημοσίευσε την έκθεσή της Climate and Catastrophe Insight για το 2025, η οποία προσδιορίζει τις παγκόσμιες φυσικές καταστροφές

ΑΟΝ, Guy Carpenter: Αντασφαλιστικά μηνύματα για το 2025

Το Capacity αυξήθηκε και η προσφορά από τους αντασφαλιστές δείχνει να είναι αρκετή για να καλύψει την ζήτηση για αντασφάλιση.

Hannover Re: Για πρώτη φορά ανακοινώνει στόχο καθαρών εσόδων 2,4 δισεκ.

Solvency II: στο 260% συνυπολογίζοντας τα προβλέψιμα μερίσματα έτος 2024 και την προγραμματισμένη ανάπτυξη το 2025

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.