back to top
24.6 C
Athens
Πέμπτη 29 Μαΐου 2025

Πραγματικότητα οι Προηγμένες Τεχνολογίες το 2020

Στην 19η ετήσια έκθεσή της Deloitte TMT Predictions 2020 για τις βασικές νέες τάσεις στην Τεχνολογία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις Τηλεπικοινωνίες, παρουσιάζονται ευρήματα σύμφωνα με τα οποία οι προηγμένες τεχνολογίες θα ενσωματωθούν στις επιχειρήσεις και θα αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές το 2020.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, οι μεμονωμένες τεχνολογίες γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες και αλληλεξαρτώμενες, αυξάνοντας έτσι τον αντίκτυπό και την αξία τους. Τo μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων για τη βιομηχανία TMT αναμένεται να προέλθει από smartphones, υπολογιστές, τηλεοράσεις, επιχειρηματικά κέντρα δεδομένων και το ανάλογο λογισμικό, καθώς και από την τεχνολογία Internet of Things.

- Advertisement -

Ο κος Νίκος Χριστοδούλου, Consulting Leading Partner και Technology Leader της Deloitte Ελλάδος, επισημαίνει:

«Η ετήσια έρευνα της Deloitte για τον κλάδο της τεχνολογίας, των επικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία ενσωματώνονται στην ζωή μας οι προηγμένες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το 5G και οι υπηρεσίες με εξατομικευμένο περιεχόμενο οδηγούν τις επενδύσεις στον κλάδο. Αντίστοιχες είναι οι τάσεις που αναμένεται να δούμε και στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα».

- Advertisement -

Αιχμή του δόρατος η Τεχνητή Νοημοσύνη

Μια νέα γενιά edge chips Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), θα μειώσει τα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο στα smartphones, φέρνοντας τη Τεχνητή Νοημοσύνη στη συσκευή. Η Deloitte προβλέπει ότι το 2020 θα πωληθούν πάνω από 750 εκατομμύρια προηγμένα edge chips AI, τα οποία θα εκτελούν ή θα επιταχύνουν τις εργασίες μηχανοκίνητης εκμάθησης στη συσκευή και όχι σε ένα απομακρυσμένο κέντρο δεδομένων. Παράλληλα η αγορά edge chips Τεχνητής Νοημοσύνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τη συνολική αγορά chips.

5G: Η αγορά άνοιξε

Περισσότερες από 100 εταιρείες παγκοσμίως θα αρχίσουν ενσωματώνουν δοκιμαστικά την τεχνολογία 5G μέχρι το τέλος του 2020, επενδύοντας μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο θεωρούν ότι το 5G αποτελεί την ιδανική επιλογή, ειδικά για βιομηχανικά περιβάλλοντα, όπως εργοστάσια παραγωγής, κέντρα logistics και λιμάνια.

Σύμφωνα με τον κ. Craig Wigginton, Partner, Deloitte & Touche LLP και Global Telecommunications Leader:

«Η εμφάνιση του 5G θα προσφέρει πρωτοφανείς ευκαιρίες ανάπτυξης και αύξησης των επιπέδων παραγωγικότητας στις εταιρείες. Σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες οικοσυστημάτων, όπως το IoT, το 5G θα οδηγήσει στην επίτευξη ενός μέλλοντος ολικής συνδεσιμότητας και παράλληλα, θα εξελίξει τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο».

Γνωριμία με τη νέα γενιά συναδέλφων: Τα ρομπότ

Από τα σχεδόν ένα εκατομμύριο ρομπότ, που προβλέπει η Deloitte να πουληθούν για επιχειρησιακή χρήση το 2020, περισσότερα από τα μισά θα προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες με τα προσδοκώμενα έσοδα τους να αγγίζουν τα $ 16 δισ., ξεπερνώντας σε ποσοστό 30%, τα αντίστοιχα του 2019.

Εξατομικευμένες διαφημίσεις

Η Deloitte προβλέπει ότι τα παγκόσμια έσοδα από τις υπηρεσίες βίντεο που υποστηρίζονται από διαφημίσεις θα φθάσουν τα $32 δισ. το 2020. Η Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, είναι κυρίαρχη με έσοδα ύψους $15,5 δισ. για το 2020, σχεδόν το ήμισυ του παγκοσμίου συνόλου. Στην Κίνα, την Ινδία και σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, τα βίντεο που υποστηρίζονται από διαφήμιση είναι το κυρίαρχο μοντέλο παροχής streaming video στους καταναλωτές. Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτιμάται το μοντέλο συνδρομής χωρίς διαφημίσεις.

Τη σημασία της φετινής έκθεσης της Deloitte τονίζει ο κ. Mark Casey, Partner, Deloitte Ολλανδίας και Global Leader, Telecom, Media & Entertainment:

«Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά θεμάτων που έχουν θεμελιώδη και θετική επίδραση στο μέλλον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους προσπαθούν να πλησιάσουν και να κερδίσουν τους καταναλωτές έχοντας ως γνώμονα το περιεχόμενο που προσφέρουν, οι προαναφερθείσες τεχνολογίες παρέχουν συναρπαστικές νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας για τις επιχειρήσεις».

Η επίγεια τηλεόραση παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή

Η επίγεια τηλεόραση (Antenna TV) θα αναπτυχθεί το 2020 με τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως, που αντιπροσωπεύουν 450 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η επίγεια τηλεόραση θα ενισχύσει τη συνεχομένη ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας τηλεόρασης, η οποία σημειώνει διαρκή μείωση προβολών, ενώ σε ορισμένες αγορές οι τηλεθεατές σταματάνε τη συνδρομητική τηλεόραση.

Περισσότερα ευρήματα από την έκθεση της Deloitte 2020 TMT predictions

Μέχρι το τέλος του 2020, θα υπάρχουν περισσότεροι από 700 δορυφόροι χαμηλής τροχιάς (Low-Eearth Orbit) που θα προσφέρουν παγκόσμιο Ευρυζωνικό Διαδίκτυο από 200 το 2019. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενδέχεται να προστεθούν περισσότεροι από 16.000 μεμονωμένοι δορυφόροι τα επόμενα χρόνια.

Το 2020 η παγκόσμια αγορά των audiobooks θα αυξηθεί κατά 25% αγγίζοντας τα $ 5 δισ., ενώ η παγκόσμια αγορά του podcasting θα αυξηθεί κατά 30% φτάνοντας το $ 1,1 δις, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το $1δις.

Η αγορά των smartphones (υλικό, περιεχόμενο, υπηρεσίες) θα φτάσει τα $ 459 δισ. το 2020 σημειώνοντας προβλεπόμενη αύξηση από 5% έως 10% ετησίως μέχρι το 2023. Αυτό σημαίνει ότι το 2023, η αγορά των smartphones υπολογίζεται να δημιουργεί έσοδα πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Η παγκόσμια αγορά του Content Delivery Network (CDN) θα φτάσει τα $ 14 δισ. το 2020, μια αύξηση 25% από τα εκτιμώμενα $11δις το 2019. Η αγορά θα διπλασιαστεί στα $ 30 δισ. στις ΗΠΑ έως το 2025, με ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 16%.

Ολόκληρη η έρευνα της Deloitte είναι διαθέσιμη εδώ:

https://www2.deloitte.com/global/en/insights/industry/technology/technology-media-and-telecom-predictions.html

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Ελλάδα ως Start-up Nation: Δυναμική υπάρχει, κουλτούρα δεν υπάρχει…

Η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα για να γίνει ο κορυφαίος προορισμός για startups στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ευρώπη.

Από την επιφυλακτικότητα στην αξιοποίηση: Η ΑΙ ως εργαλείο του σύγχρονου διαμεσολαβητή

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence - AI) αποτελεί μία από τις πλέον καθοριστικές τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας.

ERGO Ασφαλιστική: «AI & Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Μια Στρατηγική Συμμαχία για το Παρόν και το Μέλλον»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο, μεταμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τόσο των εταιρειών

Η αδυναμία προσαρμογής στις νέες τάσεις μπορεί να μας κάνει λιγότερο ελκυστικούς

Στόχος μας είναι να δώσουμε στο σύνολο της αγοράς την εικόνα με την οποία ο κλάδος βαίνει, σταδιακά, ολοένα και πιο κοντά στην αναγκαία ψηφιοποίησή του

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφαλιστικές: Mειωμένες κατά 244 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις, στα 21 εκατ. το ενεργητικό

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

H Αγγ. Μουρατίδου της Euroins για την Τεχνολογία και την Ενημέρωση των Πολιτών σχετικά με τις Φυσικές Καταστροφές

Η Ασφαλιστική Euroins Ελλάδος συμμετέχει ως Ασημένιος Χορηγός στο συνέδριο για τις Φυσικές Καταστροφές, NatCat Summit “Mitigating the Risk

Tι πρέπει να γνωρίζω για την υποχρεωτική ασφάλιση οχήματος έναντι φυσικών καταστροφών;

H ΕΑΕΕ εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

ΒΕΑ: Ζητά παράταση προθεσμίας και επανεξέταση του πλαισίου ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων

Την επανεξέταση του πλαισίου ασφάλισης των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα την παράταση εφαρμογής του μέτρου και της επιβολής προστίμων...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι πρέπει να ξέρω για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με αφορμή τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

5+1 προτάσεις για τη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ασφάλιση

Tις δικές της προτάσεις ως θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί όλες τις βαθμίδες της Διαμεσολάβησηςκαταθέτει με έγγραφό της η ΕΑΔΕ

Π. Κασκαρέλης: Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας και τα βήματα προς το μέλλον

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, εκείνο που τελικά μετρά περισσότερο είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να πορευτούμε. Οι αρχές μας.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Νοσήλια και ασφάλιστρα: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος – Να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση

Μια μεγάλη συζήτηση για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας έχει ανοίξει από τις αρχές του έτους και, δυστυχώς, αν δεν υπάρξουν συναινετικές προσεγγίσεις

Mε αρνητικό πρόσημο η παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο τρίμηνο

Η ΕΑΕΕ διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της.