της Ελενας Ερμείδου
Δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους ασφαλισμένους ο Covid-19. Η Πολιτεία πήρε τον κίνδυνο για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το σύστημα και να ενεργοποιηθεί ο ρόλος των ασφαλιστικών.
Στις επόμενες ανανεώσεις των συμβολαίων υγείας, τι θα έχουν να πουν οι ασφαλιστές στους πελάτες τους; Ή πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν για να πωλήσουν ένα νέο συμβόλαιο υγείας;
Όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση, σίγουρα θα υπάρξει νέα ύλη. Πολλά ερωτήματα και απορίες για τις καλύψεις του Covid-19. Ποια θα είναι η θέση που θα πάρουν οι ασφαλιστικές; Θα κληθούν να απαντήσουν σε κάθε ερώτημα του πελάτη, δίνοντας επεξηγήσεις. Εξαιρέσεις, όπως είναι υποψιασμένοι τώρα οι πελάτες, οι ασφαλισμένοι δύσκολα θα δεχτούν και θα τις ψάχνουν με εξονυχιστικό βλέμμα.
Λογικό να ψάχνονται και λογικό να θέλουν να είναι ασφαλισμένοι και θεμιτό να περιμένουν από τις ασφαλιστικές να κάνουν αυτό που ακούν.
Μαθαίνουμε, όμως ότι αρκετοί αντασφαλιστές κατά τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων, έχοντας μελετήσει τον αντίκτυπο που θα συσσωρεύσει η πανδημία στο κόσμο βάζουν κατά περίπτωση εξαιρέσεις ή εξαιρούν τον ιό σε πολιτικές τους. Τους όρους των συμβάσεων τους έχουν δεχτεί και αρκετοί πρωτασφαλιστές, ακούγεται. Κάποιοι άλλοι περνούν τον Covid-19 στις καλύψεις τους, διαπραγματευόμενοι τους όρους και τις τιμές των αντασφαλίστρων με τους πρωτασφαλιστές.
Υπάρχει περίπτωση άραγε αυτή η τάση που διαφαίνεται να επηρεάσει και την Ελλάδα, τώρα που τα συμβόλαια υγείας τείνουν να κερδίσουν πόντους;
Αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα πρέπει να ρίξουμε τις ευθύνες στην Πολιτεία ότι πήρε τους κινδύνους και δεν έβαλε τις ασφαλιστικές σε κεντρικό ρόλο ‘διασώστη’.
Και κάτι άλλο, θα χρειαστεί ο κλάδος να ενημερώσει τους πελάτες και τους ασφαλισμένους για τα επενδυτικά προϊόντα και τι κινδύνους μπορούν αντισταθμίσουν τα ομόλογα καταστροφών. Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν, το ίδιο το κράτος μπορεί επίσης. Μην ξεχνάμε και αυτά κάνουν δουλειά. Ενεργοποιήθηκε το ομόλογο της Πανδημίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και πληρώνει.