Για 14η χρονιά διεξάγεται το συνέδριο – θεσμός Insurance Conference με τίτλο “Η ασφαλιστική αγορά με το βλέμμα στο μέλλον” μέσα από την LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP. Σημαντικοί κυβερνητικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι και διακεκριμένα στελέχη του ασφαλιστικού τομέα με παγκόσμια εμβέλεια θα απευθύνουν ομιλίες και θα συμμετέχουν σε συζητήσεις και Fireside Chats.
Την αρχή έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος απηύθυνε θεσμικό χαιρετισμό. Ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε ως ασπίδα την ασφάλιση ακόμα περισσότερο στην παρούσα συγκυρία, με το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες για την μεταρρύθμιση της ασφάλισης, με την σταδιακή μετατροπή του διανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιουχικό. Ο ίδιος επεσήμανε τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η μεταρρύθμιση. «Όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι», ανέφερε χαρακτηριστικά, και σχετικά με τους βασικούς λόγους υιοθέτησης της νέας μεταρρύθμισης απαρίθμησε τους εξής: καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα, κυρίως από τους νέους.
Για το παροντικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ανέφερε πως είναι εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο, είναι διανεμητικό, καθώς η κοινωνία γερνάει. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα και έθεσε ως βασικό κίνδυνο το εισόδημα του ασφαλισμένου να είναι χαμηλότερο στο μέλλον.
“Το υφιστάμενο σύστημα είναι διανεμητικό όσες εισφορές συλλέγουμε τόσες συντάξεις μπορούμε να δώσουμε σε μια γηράσκουσα κοινωνία που σημειώνεται πτώση ασφαλισμένων άνοδος συνταξιούχων”.
Ο κ. Τσακλόγλου έδωσε έμφαση στην παραγωγικότητα και στις αποδόσεις των επενδύσεων καθώς όπως είπε “όσο θα αποδοτικότερες θα είναι, τόσο υψηλότερες θα είναι και οι συντάξεις”.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης νέων ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο μέτρο του ατομικού κουμπαρά, λέγοντας πως παρέχει αντικίνητρα για συμμετοχή σε ανασφάλιστη εργασία.
Σε όσους υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί εμπόδιο για τον 2ο και 3ο πυλώνα,ο υφυπουργός απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς δεν αυξάνονται οι εισφορές ασφαλιστικής κάλυψης.
Ως εκ τούτου “Μένει σημαντικός χώρος για συμμετοχή στην επαγγελματική ασφάλιση ή σε ομαδικά προγράμματα”.
Κλείνοντας, ο κ. Τσακλόγλου εξέφρασε την πεποίθηση πως η δημιουργία κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης θα οδηγήσει σε άλλες πρακτικές αποταμίευσης.