back to top
25.8 C
Athens
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Π. Αλεξάκης: Προλειαίνεται το έδαφος για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης

του Παναγιώτη Αλεξάκη – Kαθηγητής Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Αγορών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να καταστεί ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς, έως σήμερα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (32 κράτη-μέλη), δεν έχει αναπτυχθεί στον επιθυμητό βαθμό και εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

- Advertisement -

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ενώ προ της κρίσης, έως το 2010, οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου των ασφαλίστρων σε ασφαλιστικές εταιρίες ήταν υπερδιπλάσιοι του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ, έκτοτε επικράτησαν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξής τους, αντιστρέφοντας μια δυναμική πορεία ανόδου.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ασφαλίστρων στη χώρα έχει καθηλωθεί γύρω στο 2% του ΑΕΠ, όταν στην ΕΕ-32 το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 7%, η δε συμμετοχή των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιριών, στις οποίες προβαίνουν αξιοποιώντας τα αποθεματικά τους, παρά τη διαχρονική αύξησή της, δεν ξεπερνά το 7% του ΑΕΠ έναντι του 60% στην ΕΕ-32.

- Advertisement -

Οι διαφορές αυτές δείχνουν το έδαφος που πρέπει να καλυφθεί στο μέλλον αλλά και τις δυνητικές ευοίωνες προοπτικές του κλάδου, ικανές να οδηγήσουν τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρίες σε μια αύξηση των επενδυτικών τους τοποθετήσεων από το τρέχον επίπεδο των 12 δισ. ευρώ περίπου σε ένα σημαντικά πολλαπλάσιο επίπεδο, προσεγγίζοντας αυτό των 100 δισ. ευρώ.

Μπορεί να γίνει αντιληπτή η επίδραση του κλάδου στην οικονομία, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του ΣΕΒ ότι στη χώρα, σήμερα, παρατηρείται επενδυτικό κενό αυτού του ύψους, το οποίο πρέπει να καλυφθεί κατά την επόμενη επταετία.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς επαρκείς επενδύσεις, οι οποίες διατηρούν και επαυξάνουν την εθνική παραγωγή, αλλά και χωρίς την ικανή συνθήκη της αποταμίευσης, η οποία, δυστυχώς, κατά τα τελευταία χρόνια έφθασε να κινείται σε αρνητικά επίπεδα.

Κι εδώ ακριβώς έρχεται η συμβολή του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος λειτουργεί πλέον με κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες αυξημένης φερεγγυότητας: από τη μια πλευρά παρέχει σε κάθε ασφαλισμένο χειροπιαστά οφέλη και μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο ζωής στους αυριανούς συνταξιούχους, ενώ από την άλλη συγκεντρώνει διαθέσιμα χρηματικά κεφάλαια προς επένδυση στην εθνική οικονομία, οδηγώντας σε ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ουσιαστική καθίσταται η επαύξηση της συνεισφοράς των ασφαλιστικών εταιριών στο συνταξιοδοτικό μέσω του δεύτερου πυλώνα, ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος περαιτέρω και να τοποθετεί τα αποθεματικά του σε επενδύσεις εντός της χώρας. Το ερώτημα είναι τι ενδείκνυται να γίνει.

Η επάνοδος σε οικονομική σταθερότητα και η μείωση του κινδύνου χώρας συνιστούν πρωταρχικούς παράγοντες προς αυτήν την κατεύθυνση. Περαιτέρω, τα αποταμιευτικά προγράμματα (συνταξιοδοτικά και άλλα), που λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, διαμορφώνουν για κάθε ασφαλισμένο ξεχωριστά τις επενδυτικές του αποδόσεις.

Αυτά τα προγράμματα αυξάνονται ραγδαία διεθνώς, καθώς η ιδιωτική ασφαλιστική αποταμιευτική λύση είναι καίρια και σημαντική για την αντιμετώπιση του αυριανού συνταξιοδοτικού προβλήματος, παρέχοντας όλα τα οφέλη που έχει ένα αποταμιευτικό ασφαλιστήριο ταυτόχρονα με ένα «μαξιλάρι»
ασφαλείας για το μακρινό μέλλον.

Τέλος, αυτής της μορφής η αποταμίευση αλληλοσυμπληρώνει άλλες μορφές αποταμιεύσεων (όπως τις τραπεζικές), που συνδέονται με διαφορετικούς στόχους και ανάγκες.

*αναδημοσίευση από το νέο έντυπο ViSION της Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α. σε επιμέλεια της Ethos Media 

Δείτε το έντυπο εδώ: ViSION

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φιλίππα Μιχάλη, NN Hellas: Oι Έλληνες συνεχίζουν να είναι υπασφαλισμένοι

Tο έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς κα. Φιλίππα Μιχάλη στο Brokers Time...

Η ιδιωτική ασφάλιση ΜΕΣΟ ανάδειξης Πολιτικών προσώπων

Στο παρελθόν οι πολιτικοί δεν συνέδεεαν τα σχέδια τους και τις προγραμματικές τους εξαγγελίες με την ιδιωτική ασφάλιση

Το νέο λογιστικό πρότυπο, η AI, ο μετασχηματισμός και τα φορολογικά κυριαρχούν στην ατζέντα του ασφαλιστικού κλάδου

Για 14η συνεχόμενη χρονιά, η KPMG στην Ελλάδα, προχώρησε στη δημοσίευση της Ετήσιας Έκθεσης για την Ασφαλιστική Αγορά για το 2024

Ένας νέος κλάδος αναπτύσσεται, αυτός της Ασφάλισης Εξοχικών 

Η ανάπτυξη της αγοράς εξοχικών στην Ελλάδα οδηγεί σε νέα ασφαλιστικά προιόντα ασφάλισης Εξοχικών...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Ασφάλιση πιστωτικού κινδύνου: Μετεξέλιξη, σύγχρονες τάσεις και στρατηγικές προκλήσεις

Η επαγγελματική μου ενασχόληση στην ασφάλιση πιστώσεων τα τελευταία 25+ έτη μού αποδεικνύει διαρκώς ότι πρόκειται για έναν δυναμικά εξελισσόμενο

Κοινό μέτωπο σχηματίζουν διαμεσολαβητές και εταιρείες για τα νοσήλια

Παρ' όλο που διανύουμε ήδη το α` εξάμηνο του 2025, η αναστάτωση στην αγορά καλά κρατεί γύρω από τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας

Πάνος Δημητρίου/Generali: Σήμερα έχουμε πάρτι, είμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό

H Generali  αποφασίζει δυναμικά, τώρα ‘να κάνει ένα limit up,  αλλάζοντας όλα στο customer care, είπε ο Πάνος Δημητρίου.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τα εξοργιστικά του bancassurance για την ασφάλιση επιχειρήσεων

Η πελάτισσα κατέληξε να αγοράσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ το κόστος του οποίου ήταν 140 ευρώ το χρόνο.

Απεργία στα ΜΜΕ

Σε απεργία στις 5 και στις 12 Ιουνίου προχωρούν οι δημοσιογράφοι μετά την πρόσκληση των ενώσεών τους.

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη