back to top
18.5 C
Athens
Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Ουραγός η Ελλάδα στις “ψηφιακές λύσεις” Υγείας

πηγή: virus.com.gr

Διεθνώς, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ψηφιακή επανάσταση στον τομέα της υγείας και πολλοί μιλούν για τη λεγόμενη «ψηφιακή υγεία». Ο όρος δεν αναφέρεται στις τεχνολογίες, αλλά σε νέους τρόπους επίλυσης προβλημάτων στην περίθαλψη, στη δημιουργία μοναδικών εμπειριών για τους ασθενείς και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας.

- Advertisement -

Οι ασθενείς δεν είναι πλέον παθητικοί λήπτες θεραπείας, αλλά διαθέτουν καλύτερη πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου και ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε νέα “εργαλεία” μέσα από “έξυπνες” συσκευές. Η χρήση ψηφιακών συσκευών που σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την παρακολούθηση της υγείας (ψηφιακά ρολόγια, ψηφιακές ζυγαριές, αισθητήρες, συσκευές που συνδέονται με smartphones, ιατρικά μηχανήματα κτλ) πολλαπλασιάζονται εκθετικά.

Σύμφωνα με έρευνα της Accenture, οι “ψηφιακές λύσεις” υγείας μπορούν να προσφέρουν εξοικονόμηση στο αμερικανικό σύστημα υγείας περίπου 50 δις δολάρια το 2050! Οι προμηθευτές και οι διαχειριστές υπηρεσιών υγείας χρειάζεται να αναπτύξουν στρατηγικές που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσουν μοντέλα περίθαλψης που ενώ βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τον ασθενή, η παροχή τους έχει μικρότερο κόστος.

- Advertisement -

Στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι υστερούμε σημαντικά, σε σχέση με άλλες χώρες.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει τέσσερα μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της Ε.Ε. με στόχο την εισαγωγή της πληροφορικής στο ΕΣΥ: Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, Β΄ ΚΠΣ (Μέτρο 1.4), Γ΄ ΚΠΣ (Μέτρο 1.2) και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Όμως, το τελικό όφελος για το ΕΣΥ υπήρξε πενιχρό:

-Αν και έχουν γίνει βήματα προόδου, το ΕΣΥ παραμένει χωρίς ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.

-Πρόβλημα παραμένει η διασύνδεση των υπαρχόντων πληροφοριακών συστημάτων.

-Υπολείπεται σημαντικά σε ό,τι αφορά τη χρήση προηγμένων συστημάτων διαχείρισης ψηφιακών, ιατρικών εικόνων (PACS-RIS).

-Δεν υπάρχει διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος για τις διοικητικές-οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων με τα αντίστοιχα συστήματα των εργαστηρίων (ακτινολογικό, μικροβιολογικό κλπ).

“Φωτεινή” εξαίρεση αποτελεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, το οποίο λειτουργεί από την ΗΔΙΚΑ, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό. Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα του έργου είναι η ενοποίηση (σύνδεση και να διαλειτουργία) όλων των εθνικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης μέσω μιας πλήρως ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνταγογράφησης. Αυτή υποστηρίζει τη διαχείριση και την παρακολούθηση, καθώς και τον έλεγχο του κύκλου ζωής της συνταγογράφησης, ξεκινώντας με την συνταγή φαρμάκων έως την εκκαθάριση των συναλλαγών όλων των εθνικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, των ιατρικών επισκέψεων και την ηλεκτρονική έκδοση παραπεμπτικών.

Το ζητούμενο βέβαια και εδώ είναι σε ποιο βαθμό αξιοποιούμε τα δεδομένα, που συλλέγονται για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων, που αφορούν την εξοικονόμηση πόρων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Οι καινοτομίες της “ψηφιακής εποχής” για ασθενείς, επιχειρήσεις και Πολιτεία θα απασχολήσουν το 2ο πάνελ του Health Innovation Conference (#hic17), που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου 2017 (Divani Caravel).

Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν οι νέες φαρμακευτικές και ιατρικές τεχνολογίες, που εισέρχονται στην αγορά υγείας και αναμένεται να αλλάξουν τη ζωή μας. Επίσης, να αναδείξει τα προβλήματα και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε ως χώρα στη χρήση, αξιολόγηση και αποζημίωση της ιατρικής καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλες θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούν:

-στις νέες μεθόδους αποζημίωσης φαρμακευτικών θεραπειών, τεχνολογιών υγείας και υπηρεσιών υγείας,

-στη διεθνή εμπειρία από την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και τεχνολογιών υγείας,

-στις νέες ιατρικές τεχνολογίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Δείτε αναλυτικά τη θεματολογία του Health Innovation Conference, που διοργανώνεται από την Ethos Events σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal πολιτικής υγείας και φαρμάκου virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης αποτελεί μία εμβληματική πρωτοβουλία

Η ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Accenture Ελλάδος, Δρ. Κυριάκου Σαμπατακάκη

Στις 3 Μαΐου το 7th Health Innovation Conference

Όλες οι καινοτόμες εφαρμογές της Ιατρικής Ακριβείας θα συζητηθούν στο 7th Health Innovation Conference #hico23 με τίτλο «Καινοτομία

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Aon: Το 2025, έτος με τις μεγαλύτερες δαπάνες φυσικών καταστροφών για τις ασφαλιστικές;

Οι οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές άγγιξαν τουλάχιστον τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025

Πάρκινσον: Η Σιωπηλή Νόσος που Απειλεί το Μέλλον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική διαταραχή παγκοσμίως, μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ, που επηρεάζει 6.2 εκατομμύρια ανθρώπους

EAEE: Αυτά τα πρόσωπα απαρτίζουν τη διοίκηση για το 2025 – 2026

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει τη συγκρότηση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και τους Προέδρους

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – 28 Απριλίου 2025


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, την οποία τιμά κάθε χρόνο, στις 28 Απριλίου, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παράταση έως τις 15 Ιουνίου για τον καθαρισμό των οικοπέδων

Ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

NN Hellas: Πιστοποιείται για το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών, από την TÜV HELLAS

Την απόδοση πιστοποιητικού στην ΝΝ Hellas, μία από τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα, για τη συμμόρφωσή της με το πρότυπο

Aon: Το 2025, έτος με τις μεγαλύτερες δαπάνες φυσικών καταστροφών για τις ασφαλιστικές;

Οι οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές άγγιξαν τουλάχιστον τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025

H ERGO εξαγοράζει την Next Insurance αντί του ποσού των 2,6 δισ.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η NEXT Insurance θα αποτελέσει μέρος της ERGO της κύριας ασφαλιστικής της Munich Re.

Πάρκινσον: Η Σιωπηλή Νόσος που Απειλεί το Μέλλον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική διαταραχή παγκοσμίως, μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ, που επηρεάζει 6.2 εκατομμύρια ανθρώπους