Η αναγκαιότητα της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνση νέων επιχειρηματικών επενδύσεων, η επιτυχής και άμεση κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και η κρισιμότητα της ρευστότητας και του πιστωτικού κινδύνου ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο 10ο Συνέδριο Credit Risk Management της ICAP.
Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 300 ανωτέρων στελεχών, οικονομικών υπηρεσιών και πιστωτικού ελέγχου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 το 10ο Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου της ICAP Group στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ξεκινώντας τις εργασίες, ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το ισοζύγιο μεταξύ ιδρύσεων και διαγραφών των επιχειρήσεων εμφάνισε καθοδική τάση, ενώ το 2015 σηματοδότησε την ανακοπή της φθίνουσας πορείας και την επάνοδο στην κερδοφορία, για πρώτη φορά. Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το 2016 με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν βελτίωση της κερδοφορίας και των καθαρών κερδών, για τη διετία 2015-2016.
Ακολούθως, ο Πλούταρχος Σακελλάρης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέλυσε τους τρόπους για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Νώντας Νικολαΐδης, Vice President-Senior Credit Officer Moody’s, στη συνέχεια ανέλυσε τη μεθοδολογία αξιολόγησης της Moody’s αλλά και την εφαρμογή της στις ελληνικές τράπεζες.
Τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας της ΙCAP «Οι επιπτώσεις της κρίσης στο σύνολο των επιχειρήσεων και η Διαχείριση του Πιστωτικού Κινδύνου σήμερα», παρουσίασε ο Σέρκο Κουγιουμτζιάν, εκτελεστικός διευθυντής Marketing & Πωλήσεων, ICAP Group, για τρίτη χρονιά, ο οποίος δήλωσε: «Η βασική προτεραιότητα των ελληνικών επιχειρήσεων την παρούσα περίοδο αποτελεί η αύξηση του κύκλου εργασιών τους και δευτερευόντως η αύξηση της κερδοφορίας τους».
Ο Joshua Peirez, Πρόεδρος και COO Dun & Bradstreet, στο πλαίσιο της κεντρικής του ομιλίας, ανέλυσε την αναγκαιότητα εξέλιξης του ρόλου του Chief Financial Officer (CFO), τονίζοντας ότι οι οικονομικοί διευθυντές που χρησιμοποιούν επιχειρηματικές ιδέες και προβλέψιμα στοιχεία ανάλυσης έχουν 55% πιθανότητα να βιώσουν άνοδο των εσόδων, ενώ επίσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργεί σήμερα η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.
Για το μέλλον του Πιστωτικού Κινδύνου και τις συνέπειες που επιφυλάσσει για την ελληνική αγορά μίλησε ο Ερνέστος Παναγιώτου, Partner McKinsey & Company, παρουσιάζοντας τις 3 μακροοικονομικές τάσεις που μετασχηματίζουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον πιστωτικό κίνδυνο.
Η Μάνια Σέργη, διευθύντρια τομέα Λογισμικού της ΙΒΜ Ελλάδος και Κύπρου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η IBM σε 524 CFO για την χρήση της γνωστικής πληροφορικής. Η έρευνα έδειξε τους τρόπους που χρησιμοποιούν «οι ηγέτες» για να αυξήσουν το χρηματοπιστωτικό IQ με τη χρήση της γνωστικής πληροφορικής.
Ο Giorgio Costantino, Executive Director Management Consulting & Solutions CRIF, αφού αναφέρθηκε στις καλές προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας στην ΕΕ, παρουσίασε τις σημαντικές αλλαγές που θα γίνουν στο κανονιστικό πλαίσιο τα επόμενα χρόνια και τις επερχόμενες προκλήσεις, κυρίως των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο νέο αυτό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε workshop με αντικείμενο «Πιστωτικός κίνδυνος & Επισφάλειες: Εντόπισε και ερμήνευσε τα ”σημάδια” πριν είναι αργά», από την Ντία Κωνσταντινίδου, Senior Trainer της ICAP Group. Στόχος ήταν η έγκαιρη και αξιόπιστη πρόβλεψη του πιστωτικού κινδύνου με την χρήση ποσοτικών δεικτών, όπως το liquidity risk, το solvency risk και το volume risk.