Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών και επιχειρήσεων που ενω πλήρωναν ασφάλιστρα για διακοπή εργασιών, όπως ισχυρίζονται, οι ασφαλιστικές εταιρίες με πρόσχημα εξαιρέσεις στις καλύψεις διακοπής εργασιών από πανδημίες συνεχίζεται με ένα ομογενή επιχειρηματία να έχει προσφύγει δικαστικά για να αποζημιωθεί .
Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας ekirikas.com ο ομογενής επιχειρηματίας Νίκος Γαβριηλίδης (Nick Gavriilides) από το Μίσιγκαν, ο οποίος, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, πληρώνει 12.002 δολάρια τον χρόνο σε ασφάλιστρα, για να πάρει την απάντηση από την ασφαλιστική πως αποζημίωση για την περίοδο της πανδημίας… δεν προβλέπεται!
Ειδικότερα, είχε πληρώσει για κάλυψη σε περίπτωση διακοπής υπηρεσιών της επιχείρησης, που αποζημιώνει για κάποια από τα διαφυγόντα κέρδη, υπήρχε όμως ένας ειδικός όρος που ανέφερε πως «δεν πληρώνουμε για απώλειες ή ζημιές που προκαλούνται από ιό, βακτήριο, ασθένεια ή μολυσματική αρρώστια».
«Εγώ πιστεύω ότι η διακοπή υπηρεσιών στην επιχείρηση, σημαίνει ότι πρέπει να πληρωθώ όταν διακόπτεται η λειτουργία της», είπε ο κ. Γαβριηλίδης, που έχει ακολουθήσει την οδό της Δικαιοσύνης. Πάντως, η πρώτη δικαστική ακρόαση, που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου μέσω Zoom, ήταν απορριπτική, καθώς τονίστηκε ότι η αποζημίωση θα δικαιολογείτο σε περίπτωση που υπήρχε άλλου είδους ανεπανόρθωτη ζημιά στην επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Γαβριηλίδη, Μάθιου Χέος, έχει ήδη κατατεθεί έφεση για την απόφαση αυτή. Στο μεταξύ, ο επιχειρηματίας, που πληρώνει κανονικά τα παχυλά ασφάλιστρα των 12.002 δολαρίων τον χρόνο, προσπαθεί να διασώσει την επιχείρησή του και να καλύψει τις «τρύπες» με το γνωστό ομοσπονδιακό δάνειο Paycheck Protection Program, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν του αρκεί.
Ομως, ο ομογενής επιχειρηματίας δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μοναδικός, αφού, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τουλάχιστον 400 τέτοιες αγωγές έχουν κατατεθεί εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών, με τις κατηγορίες επιχειρήσεων να περιλαμβάνουν από τα γυμναστήρια μέχρι και μια ομάδα ΝΒΑ. Ο λόγος για τους Χιούστον Ρόκετς, που κινήθηκαν νομικά εναντίον ασφαλιστικής εταιρείας σε Πολιτειακό Δικαστήριο του Ρόουντ Αϊλαντ, όπου εδρεύει η μητρική της εταιρεία. Μαζί με τους Ρόκετς, νομικά εναντίον της ίδιας ασφαλιστικής κινείται και η διαχειρίστρια εταιρεία του γηπέδου τους, Toyota Arena, που, λόγω της πανδημίας προχώρησε στην ακύρωση αγώνων καλαθοσφαίρισης αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται εκεί.
Παράλληλα, στο ρεπορτάζ αναφέρονται και περιπτώσεις δικηγόρων οι οποίοι κινητοποίησαν τους πελάτες τους άμεσα και προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη πολύ πριν η ασφαλιστική τους εταιρεία αρνηθεί επίσημα να τους αποζημιώσει για την διαφυγή εσόδων από τα μέτρα της πανδημίας.