back to top
32.7 C
Athens
Τρίτη 14 Ιουλίου 2026

Όλος ο νέος νόμος για την Υγεία

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», γνωστό και ως «παράλληλο πρόγραμμα», πέρασε από τη Βουλή και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους.

Μαζί του, φυσικά, και όλες οι διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, που άλλωστε κυριαρχούν στον νόμο, με πρώτη την πολυσυζητημένη διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

- Advertisement -

Το θέμα προκάλεσε και έντονες συζητήσεις κατά τη συζήτηση του «προγράμματος» στο κοινοβούλιο, με αφορμή έγγραφο που κατατέθηκε προκειμένου να καταρριφθούν οι ισχυρισμοί της ΝΔ ότι το θέμα είχε ρυθμιστεί επί κυβερνήσεως της. Το έγγραφο προήλθε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και αναγράφει ότι οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να υπογράφουν αποδοχής χρέους για την τακτοποίηση της οφειλής.

«Ούτε εμείς είχαμε καταλάβει [ότι ήταν καλυμμένοι] ούτε οι ανασφάλιστοι που έβλεπαν να επιβαρύνεται το εισόδημά τους», σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Πρόκειται για φυλλάδιο, χωρίς ημερομηνία, προγενέστερο της υπουργικής τροπολογίας», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εκτίθεται.

- Advertisement -

«Αντιμετωπίζουμε το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Βέβαια, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο θα πρέπει να ακολουθήσει η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία, σύμφωνα με στελέχη της Αριστοτέλους, είναι σχεδόν έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα. Σε κάθε περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η δαπάνη θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

Η ΚΥΑ θα ορίσει «τους όρους, τις προϋποθέσεις της πρόσβασης και της νοσηλευτικής και ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, ενδεχόµενη οικονοµική συµµετοχή στη φαρµακευτική δαπάνη στη βάση οικονοµικών κριτηρίων», όπως διευκρινίζεται, ενώ «η διαπίστωση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικαιούχων της παρούσας πραγµατοποιείται µέσω του ηλεκτρονικού συστήµατος της Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε.».

Ο νόμος περιέχει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για το διορισμό, τις κρίσεις και τις μεταθέσεις ιατρών και την κινητικότητα του προσωπικού των μονάδων υγείας, για το Νοσοκομείο Θήρας, καθώς και η πρόβλεψη για την εξαίρεση ειδών που η τιμή τους έπεσε τουλάχιστον κατά 20%, από την ανάρτηση τους στο Παρατηρητήριο Τιμών. Η ανάρτηση θα αποφασίζεται από Επιτροπή και η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2015.

Παράλληλα, πέρασαν και τροπολογίες, μεταξύ αυτών, ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους διοικητές των ΥΠΕ να ανακατανέμουν κονδύλια για εφημερίες και υπερωρίες σε όλες τις δομές υγείας αρμοδιότητας τους, αλλά και να καλύπτουν θέσεις επικουρικών ιατρών, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα στο ιατρό να επιλέγει δύο ΥΠΕ.

Ακόμη προβλέπονται 4 δόσεις για την καταβολή rebate από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η θεσμοθέτηση της Λίστας Χειρουργείου, η κινητροδότηση για την πλήρωση κενών θέσεων σε άγονες-νησιωτικές περιοχές, θέματα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΜ, τον ΕΟΦ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη θέσπιση των Διαμεσολαβητών Υγείας.

Διαβάστε το Παράλληλο Πρόγραμμα

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μ. Θεμιστοκλέους στο 12th MedTech Conference: Μειώθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων στα 532 εκατ. ευρώ

Το #mtco26 ανέδειξε με σαφήνεια ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε περίοδο βαθιών μετασχηματισμών

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Το Παίδων Πεντέλης πλήρως ανακαινισμένο: Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία νέας παιδιατρικής δομής στη Δυτική Αθήνα

Το Ωνάσειο Νοσοκομείο θέτει σε λειτουργία την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα

Η νέα υπηρεσία καλύπτει ένα κρίσιμο κενό στο σύστημα υγείας και θέτει βάσεις για οργανωμένο δίκτυο παραπομπής μεταξύ νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια!

Χιλιάδες γυναίκες αναβάλλουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε επειδή δεν αντιμετωπίζουν κάποιο εμφανές σύμπτωμα

Μ. Θεμιστοκλέους στο 12th MedTech Conference: Μειώθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων στα 532 εκατ. ευρώ

Το #mtco26 ανέδειξε με σαφήνεια ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε περίοδο βαθιών μετασχηματισμών

Panormos Cluster: Οδηγός επιβίωσης για τον καύσωνα με έμφαση στην πρόληψη

Βασικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων από τις υψηλές θερμοκρασίες

12th MedTech Conference 2026: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν – Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουμε ανάγκη»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13/7 από την ethosEVENTS, με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και παράλληλη μετάδοση μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Brokers Union και ARAG εγκαινιάζουν νέα αποκλειστική συνεργασία στη Νομική Προστασία

Nέο πρόγραμμα Νομικής Προστασίας Οχημάτων, με ειδική τιμολόγηση και προνομιακούς όρους

Η MEGA BROKERS αναβαθμίζει με νέα ιστοσελίδα την ψηφιακή εμπειρία πελατών και συνεργατών

Με σύγχρονο σχεδιασμό, βελτιωμένη δομή και ανανεωμένο περιεχόμενο, η νέα ιστοσελίδα ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες κάθε επισκέπτη

Η Allianz ανανεώνει την πιστοποίησή της ως Great Place To Work®

Mια εταιρική κουλτούρα που καλλιεργεί την αίσθηση του «ανήκειν» και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεχή ανάπτυξη

Με το Sustainability Accelerator η Interamerican μετατρέπει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε επιχειρηματικές λύσεις

Μια πρωτοβουλία για τους ανθρώπους του Ομίλου, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την καινοτομία

Interasco: Ασφαλιστική κάλυψη για φοιτητές που συμμετέχουν στο Erasmus

Ολοκληρωμένη, ευέλικτη κάλυψη καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής στο εξωτερικό