Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», γνωστό και ως «παράλληλο πρόγραμμα», πέρασε από τη Βουλή και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους.
Μαζί του, φυσικά, και όλες οι διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, που άλλωστε κυριαρχούν στον νόμο, με πρώτη την πολυσυζητημένη διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.
Το θέμα προκάλεσε και έντονες συζητήσεις κατά τη συζήτηση του «προγράμματος» στο κοινοβούλιο, με αφορμή έγγραφο που κατατέθηκε προκειμένου να καταρριφθούν οι ισχυρισμοί της ΝΔ ότι το θέμα είχε ρυθμιστεί επί κυβερνήσεως της. Το έγγραφο προήλθε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και αναγράφει ότι οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να υπογράφουν αποδοχής χρέους για την τακτοποίηση της οφειλής.
«Ούτε εμείς είχαμε καταλάβει [ότι ήταν καλυμμένοι] ούτε οι ανασφάλιστοι που έβλεπαν να επιβαρύνεται το εισόδημά τους», σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Πρόκειται για φυλλάδιο, χωρίς ημερομηνία, προγενέστερο της υπουργικής τροπολογίας», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εκτίθεται.
«Αντιμετωπίζουμε το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Βέβαια, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο θα πρέπει να ακολουθήσει η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία, σύμφωνα με στελέχη της Αριστοτέλους, είναι σχεδόν έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα. Σε κάθε περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η δαπάνη θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.
Η ΚΥΑ θα ορίσει «τους όρους, τις προϋποθέσεις της πρόσβασης και της νοσηλευτικής και ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, ενδεχόµενη οικονοµική συµµετοχή στη φαρµακευτική δαπάνη στη βάση οικονοµικών κριτηρίων», όπως διευκρινίζεται, ενώ «η διαπίστωση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικαιούχων της παρούσας πραγµατοποιείται µέσω του ηλεκτρονικού συστήµατος της Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε.».
Ο νόμος περιέχει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για το διορισμό, τις κρίσεις και τις μεταθέσεις ιατρών και την κινητικότητα του προσωπικού των μονάδων υγείας, για το Νοσοκομείο Θήρας, καθώς και η πρόβλεψη για την εξαίρεση ειδών που η τιμή τους έπεσε τουλάχιστον κατά 20%, από την ανάρτηση τους στο Παρατηρητήριο Τιμών. Η ανάρτηση θα αποφασίζεται από Επιτροπή και η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2015.
Παράλληλα, πέρασαν και τροπολογίες, μεταξύ αυτών, ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους διοικητές των ΥΠΕ να ανακατανέμουν κονδύλια για εφημερίες και υπερωρίες σε όλες τις δομές υγείας αρμοδιότητας τους, αλλά και να καλύπτουν θέσεις επικουρικών ιατρών, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα στο ιατρό να επιλέγει δύο ΥΠΕ.
Ακόμη προβλέπονται 4 δόσεις για την καταβολή rebate από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η θεσμοθέτηση της Λίστας Χειρουργείου, η κινητροδότηση για την πλήρωση κενών θέσεων σε άγονες-νησιωτικές περιοχές, θέματα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΜ, τον ΕΟΦ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη θέσπιση των Διαμεσολαβητών Υγείας.
Διαβάστε το Παράλληλο Πρόγραμμα
Πηγή: virus.com.gr