back to top
18.9 C
Athens
Τρίτη 7 Απριλίου 2026

Όλος ο νέος νόμος για την Υγεία

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», γνωστό και ως «παράλληλο πρόγραμμα», πέρασε από τη Βουλή και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους.

Μαζί του, φυσικά, και όλες οι διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, που άλλωστε κυριαρχούν στον νόμο, με πρώτη την πολυσυζητημένη διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

- Advertisement -

Το θέμα προκάλεσε και έντονες συζητήσεις κατά τη συζήτηση του «προγράμματος» στο κοινοβούλιο, με αφορμή έγγραφο που κατατέθηκε προκειμένου να καταρριφθούν οι ισχυρισμοί της ΝΔ ότι το θέμα είχε ρυθμιστεί επί κυβερνήσεως της. Το έγγραφο προήλθε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και αναγράφει ότι οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να υπογράφουν αποδοχής χρέους για την τακτοποίηση της οφειλής.

«Ούτε εμείς είχαμε καταλάβει [ότι ήταν καλυμμένοι] ούτε οι ανασφάλιστοι που έβλεπαν να επιβαρύνεται το εισόδημά τους», σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Πρόκειται για φυλλάδιο, χωρίς ημερομηνία, προγενέστερο της υπουργικής τροπολογίας», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εκτίθεται.

- Advertisement -

«Αντιμετωπίζουμε το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Βέβαια, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο θα πρέπει να ακολουθήσει η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία, σύμφωνα με στελέχη της Αριστοτέλους, είναι σχεδόν έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα. Σε κάθε περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η δαπάνη θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

Η ΚΥΑ θα ορίσει «τους όρους, τις προϋποθέσεις της πρόσβασης και της νοσηλευτικής και ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, ενδεχόµενη οικονοµική συµµετοχή στη φαρµακευτική δαπάνη στη βάση οικονοµικών κριτηρίων», όπως διευκρινίζεται, ενώ «η διαπίστωση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικαιούχων της παρούσας πραγµατοποιείται µέσω του ηλεκτρονικού συστήµατος της Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε.».

Ο νόμος περιέχει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για το διορισμό, τις κρίσεις και τις μεταθέσεις ιατρών και την κινητικότητα του προσωπικού των μονάδων υγείας, για το Νοσοκομείο Θήρας, καθώς και η πρόβλεψη για την εξαίρεση ειδών που η τιμή τους έπεσε τουλάχιστον κατά 20%, από την ανάρτηση τους στο Παρατηρητήριο Τιμών. Η ανάρτηση θα αποφασίζεται από Επιτροπή και η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2015.

Παράλληλα, πέρασαν και τροπολογίες, μεταξύ αυτών, ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους διοικητές των ΥΠΕ να ανακατανέμουν κονδύλια για εφημερίες και υπερωρίες σε όλες τις δομές υγείας αρμοδιότητας τους, αλλά και να καλύπτουν θέσεις επικουρικών ιατρών, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα στο ιατρό να επιλέγει δύο ΥΠΕ.

Ακόμη προβλέπονται 4 δόσεις για την καταβολή rebate από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η θεσμοθέτηση της Λίστας Χειρουργείου, η κινητροδότηση για την πλήρωση κενών θέσεων σε άγονες-νησιωτικές περιοχές, θέματα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΜ, τον ΕΟΦ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη θέσπιση των Διαμεσολαβητών Υγείας.

Διαβάστε το Παράλληλο Πρόγραμμα

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Αναβάθμιση με έμφαση σε προσωπικό, υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό

Η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από πλέγμα παρεμβάσεων

Χίος: 5 τραυματίες από έκρηξη σε χώρο κατασκευής ρουκετών – 4 σε σοβαρή κατάσταση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που τα άτομα κατασκεύαζαν ρουκέτες για το έθιμο του Βροντάδου

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Δωρεάν προγεννητικοί έλεγχοι για φορείς Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας και Κυστικής Ίνωσης στο Νοσοκομείο Χανίων

Η δράση προσφέρει δωρεάν μοριακούς ελέγχους και γενετική συμβουλευτική σε νέους υποψήφιους γονείς στην Κρήτη και στην Ικαρία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Μιχάλης Τζωρτζωρής εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει να έχεις ασφάλεια υγείας

O Διευθύνων Σύμβουλος της AMT Μεσίτες Ασφαλίσεων καλεσμένος στο 1ο επεισόδιο του vidcast «Αν ήξερες!»

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Αναβάθμιση με έμφαση σε προσωπικό, υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό

Η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από πλέγμα παρεμβάσεων

Επιχειρήσεις: Mέχρι πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα;

Προϋπόθεση καταβολής του είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2025 μέχρι 30-04-2025

Χίος: 5 τραυματίες από έκρηξη σε χώρο κατασκευής ρουκετών – 4 σε σοβαρή κατάσταση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που τα άτομα κατασκεύαζαν ρουκέτες για το έθιμο του Βροντάδου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Οργανώσεις ΑμεΑ από όλη την Ευρώπη διεκδικούν εργασία χωρίς αποκλεισμούς

125 οργανώσεις ΑμεΑ από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΑμεΑ και του EDF, αιτούνται μια νέα Εγγύηση της ΕΕ για την απασχόληση και τις δεξιότητές τους

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική μπαίνει δυναμικά στην ασφάλιση κατοικιδίων με τα προγράμματα Safe Pet

Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς περιορισμούς ηλικίας ή ιστορικού, με έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση ασθενειών και ατυχημάτων

Νέα πρόταση ασφάλισης αυτοκινήτου «Easy Drive» από την Interasco

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από βασικές έως εξειδικευμένες καλύψεις, που ενισχύουν την ασφάλεια του οδηγού και του οχήματος