back to top
29.8 C
Athens
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026

«Οι προοπτικές για περαιτέρω εξέλιξη του κλάδου είναι παραπάνω από θετικές»

Η άμεση διαχείριση και αποζημίωση των δικαιούχων στις πληγείσες περιοχές από το φαινόμενο Daniel επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του κλάδου σε πολλά επίπεδα. Αυτή η ορθή διαπίστωση, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο, θα έχουν, κατά τον κ. Παύλο Αχή, Υπεύθυνο Διαχείρισης Κινδύνων της Ορίζων Ασφαλιστικής, σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση της πίτας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Παράλληλα, ως εταιρεία, είναι έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν σε νέους κλάδους, «με κυρίαρχο LoB τα surety bonds, με την ίδια φιλοσοφία και λογική όπως στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο, δημιουργώντας μια ομπρέλα ολιστικής προστασίας για τους πελάτες μας», όπως μας λέει, χαρακτηριστικά.

Πλησιάζοντας στο τέλος του 2024, ποιο γεγονός θεωρείτε ότι είχε θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία και τις προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς;

- Advertisement -

Η πλήρης και αποτελεσματική ανταπόκριση της ασφαλιστικής αγοράς στη διαχείριση των ζημιών που δυστυχώς προέκυψαν από το πιο πρόσφατο ακραίο καιρικό φαινόμενο Daniel θεωρώ πως είχε σημαντικά θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία και τις προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Η άμεση διαχείριση και αποζημίωση των δικαιούχων στις πληγείσες περιοχές από τη συγκεκριμένη καταστροφική κακοκαιρία επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του κλάδου μας σε πολλά επίπεδα.

Άξια αναφοράς είναι και η άψογη διαχείριση και καθοδήγηση των πελατών από την πλειοψηφία των συνεργατών, οι οποίοι ανέδειξαν την αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και τον κομβικό του ρόλο, συσχετιζόμενο απευθείας με την επιχειρησιακή συνέχεια και τα οικονομικά αποτελέσματα των ασφαλισμένων επιχειρήσεων.

- Advertisement -

Επιπροσθέτως, εκτιμώ πως τα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αφορούν στον ασφαλιστικό κλάδο θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αυξάνοντας τον ρυθμό αύξησης των ασφαλισμένων (penetration rate) τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις κατοικίες.

Συνέβη κάτι μέσα στο 2024 που πιστεύετε πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική ασφάλιση;

Παρ’ όλο που η εταιρεία μας δεν δραστηριοποιείται στον κλάδο της υγείας, εκτιμώ πως η γενικότερη κατάσταση με τις αυξήσεις των χρεώσεων από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τη μοιραία επακόλουθη αύξηση των ασφαλίστρων, από την άλλη, δημιουργεί μια λανθασμένη κακή εντύπωση στους καταναλωτές, οδηγώντας παράλληλα σε υψηλό ποσοστό ακυρώσεων. Η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος θα εξομαλύνει κάπως τα πράγματα. Επαναλαμβάνω πως είναι μια χρυσή ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά να αναγνωριστεί η αξία της στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, εν συνόλω, είτε αφορά γενικούς κλάδους είτε τη Ζωή και την Υγεία.

Επίσης, τα συχνά και με μεγάλη σφοδρότητα γεγονότα ανά τον κόσμο έχουν άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των εταιρειών. Μόλις τον τελευταίο μήνα, έχουμε παρατηρήσει φονικές πλημμύρες και τυφώνες σε Φλόριντα και Βαλένθια, καθιστώντας το αντασφαλιστικό placement μια δύσκολη εξίσωση για αρκετές εταιρείες. Εμείς, από τη μεριά μας, εφαρμόζοντας διαχρονικά μια ορθολογική προσέγγιση, τόσο στο underwriting process όσο και στην αντασφαλιστική τοποθέτηση, δεν παρουσιάζουμε δραματικές διακυμάνσεις στον τρόπο λειτουργίας μας και, επομένως, δεν προκαλούμε δυσλειτουργίες στα ανανεωτήρια των συνεργατών μας.

Τέλος, η διασύνδεση μέσω Gov.gr Wallet, η οποία θα εξασφαλίζει την πληρέστερη και ποιοτικότερη άντληση των στοιχείων για τα οχήματα, αλλά και οι τακτικότεροι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα, που δυστυχώς κυκλοφορούν, δίνουν μία επιπλέον ώθηση στην αγορά, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ανθεκτικότητα του κλάδου.

Τι θα θέλατε να δείτε να συμβαίνει το 2025 που θα ωφελούσε την ελληνική ασφαλιστική αγορά;

Η απάντηση είναι, λίγο-πολύ, δεδομένη. Τα νέα κίνητρα υπέρ της ασφάλισης κατοικίας να ευδοκιμήσουν και να οδηγήσουν τους πολίτες στην αναζήτηση ασφαλιστικών προγραμμάτων για τη στέγη τους, κάτι που θα βοηθήσει την αγορά μας να «ξεκολλήσει» από τα απογοητευτικά ποσοστά διείσδυσης σε αυτόν τον κλάδο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα μέτρα πιστεύω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σίγουρα χρήζουν περαιτέρω ενίσχυσης. Η υποχρεωτικότητα ασφάλισης είναι το επόμενο βήμα, το οποίο θα εξασφαλίσει σε πολίτες και νοικοκυριά μια αποζημίωση σε ένα καταστροφικό γεγονός και θα απαλλάξει το κράτος από υπέρογκες αποζημιώσεις.

Επιπροσθέτως, στα εν οίκω της αγοράς μας, θα προτιμούσαμε να δούμε μια δικαιότερη τιμολογιακή προσέγγιση από τις εταιρείες, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της αγοράς, αλλά και των γενικότερων συνθηκών (πληθωριστικές πιέσεις, κλιματική αλλαγή κ.λπ.). Ίσως δεν είναι το καλύτερο timing για dumbing τιμών, αλλά μια πολύ καλή ευκαιρία οι ασφαλιστές να επαναπροσδιορίσουν την τιμολογιακή τους πολιτική, όπου χρειάζεται, και να αναθεωρήσουν τα underwriting rules τους με πιο επιστημονικά κριτήρια. Τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν υπόψη και στον κλάδο του motor, με τα φυσικά φαινόμενα να αποτελούν μέρος του υποχρεωτικού πακέτου από την 1η Ιουνίου 2025.

Τι θα θέλατε να μη συμβεί το 2025 που θα δυσχέραινε την πρόοδο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς;

Σε συνέχεια της παραπάνω τοποθέτησης, απευκταίο σενάριο για το μέλλον της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι να χαθεί το momentum για την ανάπτυξη του κλάδου μας. Μια προσέγγιση οπορτουνιστική από μερίδιο της αγοράς θα έχει δυσανάλογα σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο. Επίσης, παρά τη συνεχόμενη τάση για τη συγκέντρωση της αγοράς, ένας περαιτέρω αφελληνισμός της αγοράς καθίσταται προβληματικός.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Broker’s Time #78 εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες: https://brokerstime.gr/

Σχετικές δημοσιεύσεις

Aντίστροφη μέτρηση για την Ετήσια Εκδήλωση του ΣΕΜΑ

Ισχυρή η στήριξη της αγοράς στο καθιερωμένο ραντεβού των μεσιτών ασφαλίσεων

ΣΕΜΑ: Με τη στήριξη της ασφαλιστικής αγοράς το ετήσιο ραντεβού των μεσιτών

Για σημαντική ένδειξη εμπιστοσύνης προς τον θεσμό και τον ρόλο των ασφαλιστικών μεσιτών στην αγορά κάνει λόγο ο Σύνδεσμος

Η ασφάλιση γίνεται κρίσιμο εργαλείο επιχειρησιακής ανθεκτικότητας

Η Ορίζων Ασφαλιστική, με αφορμή τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, αναδεικνύει τη σημασία της ασφαλιστικής προστασίας των επιχειρήσεων

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Broker’s Time»

Με κεντρικό αφιέρωμα στην επαγγελματική ευθύνη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10: «αν ήξερες!» τι πραγματικά συμβαίνει όταν χρειαστείς την ασφαλιστική σου

Στο 10ο επεισόδιο, η Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασατένα, Managing Director of Claims Operations, Hellas Direct, εξηγεί πώς συνδυάζονται ταχύτητα, τεχνολογία, σωστή αξιολόγηση και ανθρώπινη εξυπηρέτηση

Ομόλογο συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ από την Εθνική Ασφαλιστική με επιτόκιο 7,25%

Οι δύο νέες εκδόσεις αντικαθιστούν παλαιό ομόλογο της ΕΤΕ και στόχο έχουν να ενισχύσουν τα κεφάλαια Tier I και ΙΙ

Το 1o Πανελλαδικό Συμπόσιο Καφέ έρχεται την 1η Οκτωβρίου

Με τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον του καφέ – Έμπνευση, Ανθεκτικότητα, Εξέλιξη», στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10: «αν ήξερες!» τι πραγματικά συμβαίνει όταν χρειαστείς την ασφαλιστική σου

Στο 10ο επεισόδιο, η Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασατένα, Managing Director of Claims Operations, Hellas Direct, εξηγεί πώς συνδυάζονται ταχύτητα, τεχνολογία, σωστή αξιολόγηση και ανθρώπινη εξυπηρέτηση

Ομόλογο συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ από την Εθνική Ασφαλιστική με επιτόκιο 7,25%

Οι δύο νέες εκδόσεις αντικαθιστούν παλαιό ομόλογο της ΕΤΕ και στόχο έχουν να ενισχύσουν τα κεφάλαια Tier I και ΙΙ

Το 1o Πανελλαδικό Συμπόσιο Καφέ έρχεται την 1η Οκτωβρίου

Με τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον του καφέ – Έμπνευση, Ανθεκτικότητα, Εξέλιξη», στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+

MDRT DAY 2026: Η Elaine Milne στην Ελλάδα με το βλέμμα στη νέα εποχή της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Το MDRT DAY by MCC Hellas 2026 θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2026 στο Aldemar Olympian Village