back to top
12.3 C
Athens
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026

Οι μεγάλοι (αντ)ασφαλιστές εγκαταλείπουν τη Net-Zero Insurance Alliance

Ο παγκόσμιος αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re είναι ένας ακόμη ασφαλιστικός οργανισμός που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την Net-Zero Insurance Alliance (NZIA). Πρόκειται για τον τέταρτο μεγάλο όμιλο που αποχωρεί από την συμμαχία, μετά τη Munich Re, τη Zurich Insurance και τη Hannover Re.

Η Swiss Re υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) στη Σύνοδο Κορυφής των G20 για το κλίμα στη Βενετία το 2021.

- Advertisement -

Τότε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swiss Re είχε αναφέρει ότι η ίδρυση της Συμμαχίας ήταν ένας τρόπος «συνεργασίας με άλλους (αντ)ασφαλιστές για να αξιοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μέσω της τεχνογνωσίας στο underwriting». Παράλληλα ανέφερε πως η NZΙΑ ήταν ένα «λογικό επόμενο βήμα στον αγώνα για το Νet Zero».

Κατά το τρέχον έτος, καταγράφεται μπαράζ αποχωρήσεων από την NZIA, με ηχηρά brands από τον κόσμο της (αντ)ασφάλισης να εγκαταλείπουν τη Συμμαχία, επικαλούμενοι την ανησυχία τους για τα προσκόμματα που ενδεχομένως ανακύψουν με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, καθώς η αγορά εξειδικεύει την ατζέντα του Net Zero και την ώρα που Aμερικανοί νομοθέτες εμποδίζουν ορισμένες πρωτοβουλίες ESG.

- Advertisement -

Η πίεση στα μέλη της NZIA έχει αυξηθεί, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ομάδα Αμερικανών γενικών εισαγγελέων (AG) απευθύνθηκαν στους ασφαλιστές της Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), εκφράζοντας τις ανησυχίες τους περί νομιμότητας των δεσμεύσεών τους να συνεργαστούν με άλλους ασφαλιστές και ιδιοκτήτες assets, προκειμένου να «προωθήσουν μια ακτιβιστική ατζέντα για το κλίμα».

Ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τη Συμμαχία Net-Zero Insurance Alliance, η Swiss Re τόνισε ότι, «η δέσμευσή μας στη στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα παραμένει αμετάβλητη».

Αυτό είναι το ίδιο αίσθημα που έχουν εκφράσει και άλλοι αντασφαλιστές, ότι παρά την αποχώρηση από τη Συμμαχία, τίποτα δεν αλλάζει στην αποστολή τους να πιέσουν προς βιώσιμες πρακτικές και έναν κόσμο καθαρού μηδενισμού.

Το κατά πόσο είναι δυνατό να παραμείνει ενεργή η Συμμαχία με τη ραγδαία μείωση των μελών της, μένει να φανεί. Θα πρέπει ωστόσο θεωρηθεί δεδομένο ότι όλες οι εταιρείες -έστω και μεμονωμένα- θα συνεχίσουν να προχωρούν με τους δικούς τους, προσωπικούς στόχους για βιωσιμότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο ασφαλιστικός κλάδος της Κύπρου σε φάση δυναμικού μετασχηματισμού

ERB Cyprialife και ERB Asfalistiki δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέλλοντος, επενδύοντας στη διαφάνεια και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αλλαγή επωνυμίας στην GrECo Hellas

Με τις κινήσεις αυτές, η εταιρεία ενισχύει τη θέση της στην ελληνική και κυπριακή αγορά ασφαλιστικής μεσιτείας

Munich Re: Οι φυσικές καταστροφές κρατούν υψηλό το κόστος για τους ασφαλιστές

Μειώθηκαν το 2025 οι απώλειες από φυσικές καταστροφές, αλλά παραμένουν ψηλά οι ασφαλισμένες ζημιές

Coface: Κομβική χρονιά το 2026 για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Μέτρια ανάπτυξη και επίμονες χρεοκοπίες

Οι αναλυτές προειδοποιούν μεταξύ άλλων ότι η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει κύμα επιχειρηματικών ανακατατάξεων και «καταστροφικής δημιουργίας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Ιστορική στιγμή για τις μεταμοσχεύσεις: Η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί αισιοδοξία για την αύξηση των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας

Επιπλέον 35 εκατ. ευρώ στα όρια δαπάνης για υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά και συμπληρώματα

Με τη δεύτερη τροποποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό των ορίων δαπανών του έτους 2025

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ 2026 για ασφαλισμένες κατοικίες

Το ποσοστό έκπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και τη διάρκεια της ασφάλισης