back to top
31.1 C
Athens
Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Οι μανούβρες των αντασφαλιστών

Μανούβρες σε δρόμο μετ’ εμποδίων κάνουν οι αντασφαλιστές για να αποφύγουν τις κακοτοπιές της πανδημίας.

της Ελενας Ερμείδου

- Advertisement -

Σε μελέτη της η KBRA ότι οι χρηματαγορές διόρθωσαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 μειώνοντας τις απώλειες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των αντασφαλιστών από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ενώ, το κλείσιμο της ψαλίδας ήταν ευπρόσδεκτο, αποκαθιστώντας οι αντασφαλιστές τα κεφάλαια τους, στην διάρκεια των ανανεώσεων ο κλάδος χρειάστηκε να δημιουργήσει νέα αποθεματικά για να καλύψει πιθανές ζημιές από τον Covid-19.

- Advertisement -

Τούτων δοθέντων η KBRA προειδοποιεί ότι η διασπορά των αποθεματικών ζημιών σε πολλές οικονομικές χρήσεις δύνανται να διαβρώσει την κερδοφορία του κλάδου, τροφοδοτώντας την σκλήρυνση των συνθηκών το 2021 και έπειτα.

Την περίοδο των ανανεώσεων τον Ιούνιο τα αντασφάλιστρα αυξήθηκαν 15% με 35% ανάλογα με την έκθεση κινδύνου περιοχών που είχαν τα συμβόλαια και τα επίπεδα ζημιών που είχε γράψει κάθε εταιρεία.

Σε γενικές γραμμές, οι αντασφαλιστές είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που δεν είναι καλά τιμολογημένες.  Αφορμή αυτών,  οι ανάγκες δημιουργίας αποθεματικών και ο κοινωνικός πληθωρισμός.

Προσθέτως των διορθώσεων στα αντασφαλιστικά τιμολόγια,  οι συνθήκες που διαμορφώνουν τις συμβάσεις σκληραίνουν, εντείνοντας την ανασφάλεια  έναντι του απωλειών από τον COVID-19 .

Η αγορά εξαρτάται σημαντικά από τα επενδυτικά ILS των οποίων η διαθεσιμότητα (capacity) κυμάνθηκε στο 40%. Αυτό ανάγκασε αρκετούς αντασφαλιστές να μειώσουν το capacity, ενώ άλλοι αναζήτησαν εναλλακτικές μεθόδους για να διαχειριστούν την έκθεση στους ισολογισμούς τους.

Το ενδιαφέρον να ξεφορτώσουν υποχρεώσεις και να αντλήσουν νέα κεφάλαια με στόχο να διατηρήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μία αγορά της οποίας οι όροι σκληραίνουν απότομα αυξάνεται. Περί τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια Η ΠΑ συγκεντρώθηκαν από την έναρξη της πανδημίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η KBRA αναμένει ότι η αγορά των  ILS συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων θα συρρικνωθεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα λόγω της μείωσης εισροής κεφαλαίων και της αύξησης της ζήτησης για περισσότερη διαφάνεια στις αναφορές  για τους όρους και τις συνθήκες από τους επενδυτές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΑΟΝ, Guy Carpenter: Αντασφαλιστικά μηνύματα για το 2025

Το Capacity αυξήθηκε και η προσφορά από τους αντασφαλιστές δείχνει να είναι αρκετή για να καλύψει την ζήτηση για αντασφάλιση.

Στους στόχους του Δ. Μαζαράκη οι επαναδιαπραγματεύσεις με τους αντασφαλιστές

Επαναδιαπραγματεύσεις με τους αντασφαλιστές σχεδιάζει να ξεκινήσει ο Δημήτρης Μαζαράκης, απαντώντας σε ερώτηση του IW.gr

Οι εκπτώσεις στα τιμολόγια κτυπούν τις προμήθειες των διαμεσολαβητών και τα Δικαιώματα επί συμβολαίων 

Οι εταιρείες "πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται" με τις συνεχείς εκπτώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου 

Ποιος κρατά το κλειδί στο σταυρόλεξο των αντασφαλιστών, τι βλέπουν Lloyds, Tokio Marine Kiln

Η καινοτομία πρέπει να αναζητείται με όρους πραγματικός, πρέπει να προσαρμοστεί στην βάση της πολυπλοκότητας του κλάδου. Δεν μπορεί απλώς να είναι μία αναζήτηση μίας ασημένιας σφαίρας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η “ακτινογραφία” της παραγωγής ασφαλίστρων

Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της.

Sofos Insurance Agency: Μπροστά από τις Εξελίξεις με Δράσεις Ενημέρωσης & Επικοινωνίας για την Υποχρεωτική Ασφάλιση Έναντι Φυσικών Καταστροφών

Η Sofos Insurance Agency, συνεπής στη φιλοσοφία της άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις ραγδαίες μεταβολές που συντελούνται στην ασφαλιστική αγορά

Νέο εργαλείο στο Intersalonica Agent App – Η Πολυτιμολόγηση στην Υπηρεσία του Συνεργάτη

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, με σταθερή προσήλωση στη στήριξη των συνεργατών της, παρουσιάζει την Πολυτιμολόγηση – ένα σύγχρονο και πρακτικό εργαλείο

Τα οφέλη της ασφαλιστικής κάλυψης για ζημιές από φυσικές καταστροφές

Τα ασφαλιστικά προϊόντα για την κάλυψη από φυσικές καταστροφές, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Panel ΙΙΙ με θέμα: «Η ανάγκη ασφαλιστικής επίλυσης του ενδεχόμενου φυσικής καταστροφής»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η “ακτινογραφία” της παραγωγής ασφαλίστρων

Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της.

«Εξαιρετική κίνηση της Pharma PLUS είναι η συνεργασία με το AFFIDEA»

Με πορεία δεκαεπτά ετών και μια μοναδική συνεργασία με τη Pharma PLUS, η Χιτοπούλα Μελίδου μιλά για την ισχυρή συμμαχία τους

Sofos Insurance Agency: Μπροστά από τις Εξελίξεις με Δράσεις Ενημέρωσης & Επικοινωνίας για την Υποχρεωτική Ασφάλιση Έναντι Φυσικών Καταστροφών

Η Sofos Insurance Agency, συνεπής στη φιλοσοφία της άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις ραγδαίες μεταβολές που συντελούνται στην ασφαλιστική αγορά

Νέο Κατάστημα – Μίνι Μάρκετ ΓΕΒ στη Βλάστη

Η ΕΜΠΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ - ΓΕΒ επεκτείνει τη φυσική της παρουσία, εγκαινιάζοντας ένα κατάστημα - Μίνι Μάρκετ στο Πρατήριο Καυσίμων Βλάστης

Νέο εργαλείο στο Intersalonica Agent App – Η Πολυτιμολόγηση στην Υπηρεσία του Συνεργάτη

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, με σταθερή προσήλωση στη στήριξη των συνεργατών της, παρουσιάζει την Πολυτιμολόγηση – ένα σύγχρονο και πρακτικό εργαλείο