Ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα δυσκολεύεται πλέον να προσελκύσει και τα έμπειρα αλλά και τα νέα στελέχη. Αυτό αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα για τις εταιρείες γιατί βλέπουν ότι αφ’ ενός τα υπάρχοντα στελέχη μεγαλώνουν ηλικιακά και σταδιακά αποσύρονται και αφ’ ετέρου άλλοι κλάδοι είναι πιο ελκυστικοί προορισμοί σε σχέση με την ασφαλιστική αγορά. Ταυτόχρονα ο κλάδος μετεξελίσσεται ραγδαία και ο απαραίτητος ψηφιακός μετασχηματισμός διευρύνει το χάσμα μεταξύ του υπάρχοντος εργατικού προσωπικού και των νέων αναγκών. Αυτό που αναφέρουν τα νέα στελέχη των περισσότερων εταιρειών είναι ότι ο ασφαλιστικός κλάδος δεν είναι ενδιαφέρον εργασιακά και προτιμούν άλλους κλάδους που μπορεί να δίνουν πιο ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις. Είναι άλλωστε γνωστό το ‘παιδομάζωμα’ που πραγματοποιούν οι τράπεζες αλλά και οι μεγάλοι όμιλοι εν αντιθέσει με τις ασφαλιστικές που δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν νέα στελέχη και ενίοτε χάνουν και τα πιο παλιά και έμπειρα στελέχη τους.
Αυτό που απαιτείται πλέον στις ασφαλιστικές είναι:
- Συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση πάνω στις ψηφιακές εξελίξεις αλλά και στις ασφαλιστικές εξελίξεις και τις εξελίξεις σε όλες τις βαθμίδες των οργανογραμμάτων
- Δελεαστικά εργασιακά πακέτα αμοιβών για την προσέλκυση νέων στελεχών
- Ελευθερία κίνησης και δημιουργίας .
Κατά την πρόσφατη εκδήλωση της KPMG η παρουσίαση της κας Γεωργίας Καλεμίδου, Director, People Services, Advisory της KPMG στην Ελλάδα, με θέμα «KPMG Salary Survey // Αποδοχές και Παροχές στον ασφαλιστικό κλάδο, τάσεις και προκλήσεις» εστίασε στην κατάσταση που επικρατεί στο θέμα του εμπλουτισμού της εργασίας και της ανανέωσης του διοικητικού προσωπικού. Η κα Γεωργία Καλεμίδου αναφέρθηκε σε στοιχεία από τις έρευνες αποδοχών και παροχών για την γενική αγορά και με έμφαση στον ασφαλιστικό κλάδο, όπου αναδείχθηκαν κρίσιμα ζητήματα αποδοχών, παροχών και διαχείρισης ταλέντων του κλάδου. Όπως επισήμανε «Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασφαλιστικές εταιρείες δείχνουν να επενδύουν σημαντικά σε διάφορες παροχές προς τους εργαζόμενους τους, όπως σε προγράμματα υγείας και συνταξιοδοτικά. Παρά την ύπαρξη στρατηγικών ESG, το 62% των εταιρειών που συμμετείχαν αναφέρει ότι η στρατηγική αυτή δεν έχει οδηγήσει ακόμα σε ιδιαίτερες μεταβολές στα θέματα αποδοχών και παροχών – κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει, ξεκινώντας ίσως από την πολιτική μεταβλητών αποδοχών και τη σύνδεση με ESG στόχους. Στο πεδίο της διαχείρισης ταλέντων, επισημάνθηκαν προκλήσεις όπως η προσέλκυση ειδικοτήτων αιχμής (π.χ. data scientists) και η περιορισμένη εικόνα που έχουν οι υποψήφιοι για τον κλάδο. Προτάθηκαν στρατηγικές όπως η επένδυση σε reskilling &upskilling, η ανάπτυξη ισχυρού Employee Value Proposition (EVP), η ενίσχυση του leadership team με νέες δεξιότητες και ο επανασχεδιασμός της κουλτούρας με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς».