back to top
18.5 C
Athens
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025

Ο “γόρδιος δεσμός” της κάλυψης του Nord Stream 1: Ποιος θα πληρώσει για τις εκρήξεις;

Μυστήριο καλύπτει το περιστατικό των απανωτών εκρήξεων που κατέστρεψαν τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου του του Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, οι (αντ)ασφαλιστές επιχειρούν να λύσουν τον γρίφο του τρόπου με τον οποίο θα ανταποκριθούν σε πιθανές αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

- Advertisement -

Η Munich Re και τα συνδικάτα στην αγορά των Lloyd’s του Λονδίνου είναι μεταξύ των μεγάλων underwriters για τον Nord Stream 1, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα ανανεώσουν τις καλύψεις.

Εάν τα συμβόλαια δεν ανανεωθούν, η προοπτική να επισκευαστεί και να επανεκκινηθεί ο αγωγός που θα φέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ολοένα και απομεκρύνεται.

- Advertisement -

Ακόμη και πριν εντοπιστούν οι διαρροές, οι προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 είχαν διακοπεί ως αποτέλεσμα μιας διαφωνίας σχετικά με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία. σημειωτέον,  ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε ξεκινήσει ακόμη τις εμπορικές παραδόσεις.

Αν και δεν έχει υποβληθεί ακόμη κάποια αξίωση για τη ζημιά και τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού, άνθρωποι που έχουν καλή πληροφόρηση για την υπόθεση, ανέφεραν στο Reuters, ότι οι undewriters του Nord Stream 1 ενδέχεται να προχωρήσουν σε αμφισβήτηση οποιωνδήποτε αξιώσεων, με το σκεπτικό ότι η ζημιά ήταν πράξη αυτο-δολιοφθοράς ή πολέμου, που δεν καλύπτονται γενικά από την ασφάλιση.

Εν μέσω εικασιών για το ποιος βρισκόταν πίσω από υποτιθέμενη δολιοφθορά που διέκοψε τους αγωγούς, εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δανική αστυνομία δήλωσε στις 18 Οκτωβρίου ότι η ζημιά στον Nord Stream 1 προκλήθηκε από ισχυρές εκρήξεις.

Αν και η ζημιά δεν θα επηρεάσει απαραίτητα την ανανέωση ενός συμβολαίου περιουσίας, οι ασφαλιστές μπορεί να ζητήσουν περισσότερα ασφάλιστρα, δήλωσε ο Tim Shepherd, εταίρος δικαστικής διαμάχης στη Mayer Brown.

Για τους underwriters του συστήματος αγωγών του Nord Stream, ενός project 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το διακύβευμα είναι υψηλό.

Σύμφωνα με το Reuters, πέραν των προαναφερθέντων, και η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία Zurich είχε επίσης έκθεση στο Nord Stream 1.

Η Munich Re, η Zurich και τα Lloyd’s αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά. 

Πηγές πάντως προσκείμενες στους αντασφαλιστές δήλωσαν ότι η ανανέωση της κάλυψης του Nord Stream 1 από τα συνδικάτα των Lloyd’s θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση, δεδομένου του κινδύνου αυστηρότερων κυρώσεων στην Gazprom, γεγονός που θα αποτρέψει την πληρωμή αξιώσεων.

Εν μέσω αυτού του κλίματος οι (αντ)ασφαλιστές του Nord Stream θα πρέπει να αποδείξουν ότι το συμβόλαιο δεν καλύπτει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Αν και τα συμβόλαια περιουσίας συνήθως αποκλείουν κακόβουλες ζημιές, οι κάτοχοι τέτοιων συμβολαίων συχνά αγοράζουν επιπλέον κάλυψη, κάτι που είναι πιθανό να έγινε και στην περίπτωση της Nord Stream, ανέφεραν νομικές και ασφαλιστικές πηγές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο 18,3% το ποσοστό κάλυψης των κατοικιών

Μόλις το 18,3% ήταν έως τον Μάρτιο του 2024 το ποσοστό κάλυψης των κατοικιών της χώρας, έναντι 18,2% την 31η Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ

Allianz και Munich Re δεν ανανεώνουν τη σύμβαση με την Nord Stream AG

Συνέχεια των κυρώσεων κατά της πολιτικής της Μόσχας,, Allianz και Munich Re δηλώσαν ότι δεν ανανεώνουν τη σύμβαση που υπέγραψαν με τον μειοψηφικό μέτοχο Nord Stream AG

Munich Re: Δεν ανανεώνει το συμβόλαιο κάλυψης του πρώτου αγωγού Nord Stream 1

Είχε προηγηθεί πολύ πρόσφατα αντίστοιχη απόφαση αν μην ανανεώσει το συμβόλαιο ούτε η Allianz

Γιατί οι ασφαλιστές λένε όχι στην κάλυψη πλοίων για τα έργα των Nord Stream 2- TurkStream

Αρνητικοί δηλώνουν οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι στην κάλυψη πλοίων που δραστηριοποιούνται στα έργα αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 και TurkStream, εξαιτίας της απειλής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ERB Cyprialife και ERB Asfalistiki: Νέα, κοινή καμπάνια και εταιρική τοποθέτηση

Υπό το κεντρικό μήνυμα: «Στη ζωή, η ασφάλεια είναι κάτι περισσότερο από ένα συμβόλαιο»

«Η ηρεμία μέσα στην καταιγίδα»: Επισκόπηση Κινδύνων χώρας και τομέα από την Coface

Η Coface αναλύει την παγκόσμια δυναμική εστιάζοντας στην αύξηση του κοινωνικού και πολιτικού κινδύνου, και στις στρατηγικές προκλήσεις του Κόλπου

Fitch: Αναβάθμιση της Euroins AD σε «B+» με σταθερή προοπτική

Α. Μουρατίδου: «Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση, επενδύοντας στην καινοτομία, στην αξιοπιστία και στη διαρκή ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης»

Η Howden ανοίγει τα χαρτιά της – Νέα σχέδια για τις προαιρετικές αντασφαλίσεις

Τι αποκαλύπτει η Howden Re στο συνέδριο του Μπάντεν-Μπάντεν, ενόψει αλλαγών και χαλάρωσης των συνθηκών αντασφάλισης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

MDRT Greece: Αυστηρή υπενθύμιση για τη νόμιμη χρήση του τίτλου «MDRT Member»

Mε αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στα ΜΚΔ, όπου γίνεται χρήση της ιδιότητας «MDRT Member» από πρόσωπα που δεν τη διαθέτουν

ΕΟΠΥΥ: Αυστηρή σύσταση για τις παράνομες χρεώσεις από ιδιωτικούς παρόχους υγείας

Επανειλημμένες καταγγελίες για παρατυπίες - Η ΕΛΛΟΚ επαναφέρει την πρότασή της για θεσμοθέτηση τακτικής αξιολόγησης των συμβεβλημένων παρόχων

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών πρωτοπορεί με πράσινα χειρουργεία και αποτύπωση αναισθητικών αερίων

Για τον Δρ. Βασίλη Γ. Αποστολόπουλο, η τεχνολογική και ιατρική πρόοδος αποκτά αξία μόνο όταν συνοδεύεται από σεβασμό προς το περιβάλλον

Νέα διάκριση για τον Τάσο Χατζηθεοδοσίου – Ανάμεσα στους κορυφαίους 40 νέους επιχειρηματίες της Ελλάδας για το 2025

Υπό τη διοίκησή του, η Mega Brokers έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς ομίλους του κλάδου

Στ. Στεφανίδης: «Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο ανθεκτικό, ασφαλές και βιώσιμο αύριο για την ελληνική φιλοξενία»

Μιλώντας στα Greek Hospitality Awards 2025, τo διευθυντικό στέλεχος της ERGO ανέδειξε τον ρόλο της ασφάλισης στη βιωσιμότητα του τουρισμού