back to top
33.7 C
Athens
Τρίτη 25 Αυγούστου 2026

Στο 18,3% το ποσοστό κάλυψης των κατοικιών

Μόλις το 18,3% ήταν έως τον Μάρτιο του 2024 το ποσοστό κάλυψης των κατοικιών της χώρας, έναντι 18,2% την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ για την καταγραφή του πλήθους των συμβολαίων ασφάλισης κατοικιών, τα συμβόλαια τα οποία ήταν σε ισχύ την 31η Μαρτίου 2024 ήταν σε αριθμό 1.166.065.

- Advertisement -


Στόχος της έρευνας της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ, είναι (μεταξύ άλλων) η αντιμετώπιση του κενού προστασίας της κοινωνίας έναντι φυσικών καταστροφών. Μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης προστατεύονται οι άνθρωποι, οι περιουσίες τους και οι επιχειρήσεις. Έτσι, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στην ευημερία της κοινωνίας και στην σταθεροποίηση της οικονομίας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κενού προστασίας απαιτεί μια ευρεία προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων, και την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης της ασφάλισης.

- Advertisement -

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ δεν αυξήθηκε ουσιαστικά το πλήθος των ασφαλισμένων κτιρίων κατοικιών, αυξήθηκε κατά 6,3% το ποσοστό αυτών που εμπίπτουν στις καλύψεις για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.

Διαπιστώνεται άρα ότι σταδιακά τα συμβόλαια περιουσίας εμπλουτίζονται με το σύνολο των καλύψεων για τα καταστροφικά γεγονότα που προβλέπει ο νόμος.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλύψεων των ασφαλιστήριων συμβολαίων (55,8% )αφορά τις καλύψεις για καιρικά φαινόμενα και σεισμό, ήτοι 555.341 συμβόλαια.

Οι ασφαλιστικές κατοικίες για καιρικά φαινόμενα και σεισμό παρουσιάζουν αύξηση 6,3% σε σχέση με την έρευνα της 31/12/2023. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η συμμετοχή τους στο σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων με κτίριο, στο 55,8% από 52,4% στις 31/12/2023.

H έρευνα:

review_plithos_symvolaion_katoikias_31_03_2024_0-1

Σχετικές δημοσιεύσεις

EIOPA: Νέο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου φυσικών καταστροφών για ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων

Η ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας ενημέρωσης θεωρείται κρίσιμο βήμα προς τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας

Φ. Φοβίδου, ασφαλιστικό γραφείο – ΕΝΦΙΑ: Μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσω έκπτωσης στο τελικό ποσό καταβολής ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση από την Πολιτεία, με παρότρυνση από τις ασφαλιστικές,

Ο “γόρδιος δεσμός” της κάλυψης του Nord Stream 1: Ποιος θα πληρώσει για τις εκρήξεις;

Μυστήριο καλύπτει το περιστατικό των απανωτών εκρήξεων που κατέστρεψαν τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου του του Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Γιατί οι ασφαλιστές λένε όχι στην κάλυψη πλοίων για τα έργα των Nord Stream 2- TurkStream

Αρνητικοί δηλώνουν οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι στην κάλυψη πλοίων που δραστηριοποιούνται στα έργα αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 και TurkStream, εξαιτίας της απειλής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πυρκαγιές: Τι έδειξαν οι αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ ανά την Ελλάδα

Σε σύνολο 427 αυτοψιών την προηγούμενη εβδομάδα, 131 αφορούσαν πράσινα κτίρια, 145 κίτρινα και 151 κόκκινα

Ασφάλιση κατοικίας: Γιατί το «σύμβολο» προστασίας αποκτά μεγαλύτερη αξία

Το μήνυμα της EUROINS, μέσα από την προώθηση του HomeSafe, είναι ότι η προστασία της κατοικίας δεν σταματά όταν ο ιδιοκτήτης κλείσει την πόρτα

Το Επιμελητήριο μετά την έναρξη της επιχείρησης

Όταν ξεκινούν οι υποχρεώσεις, οι αυξημένες δαπάνες, οι αλλαγές στη νομοθεσία, οι ψηφιακές απαιτήσεις και η καθημερινή πίεση δοκιμάζεται στην πράξη ο θεσμός

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το «IW» στο Αμβούργο, καταγράφει τη μετάβαση της Globus Versicherungs στον όμιλο Allianz

Η θέση της Allianz ήταν σχεδόν επάλληλα με τις μεγαλύτερες αποθήκες του κόσμου στην πόλη της Χανσεατικής Ένωσης –της ελεύθερης ζώνης εμπορίου– στο Αμβούργο

Mega Brokers: 19% αύξηση παραγωγής το α΄ 7μηνο 2026

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη του δικτύου μας, παρέχοντας στους συνεργάτες μας τα εφόδια που χρειάζονται»

Θεόδωρος Κοκκάλας: Η Κίνα στο επίκεντρο της διεθνούς στρατηγικής της ERGO

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε πρόσφατα στη χώρα ο Πρόεδρος ΔΣ της ERGO International και COO του Ομίλου

Η θερμική καταπόνηση και οι κίνδυνοι από την έκθεση στη ζέστη

Τι συμβουλεύει η Ελένη Ζίγκιρη, Φυσιοθεραπεύτρια στο Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης του Ερρίκος Ντυνάν