back to top
22.3 C
Athens
Παρασκευή 15 Μαΐου 2026

Ν. Βαγιάννης, Economia Net: Οι μεγάλες καινοτομίες στις ασφαλίσεις πιστώσεων (και όλα όσα πρέπει να γίνουν)

«Τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης και ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων στο νέο γεωπολιτικό και δασμολογικό τοπίο» ήταν το θέμα του 2ου πάνελ που διεξήχθη στο πλαίσιο του Greek Exports Forum & Awards 2025. Στο πάνελ με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, CEO, ethosGROUP τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Νικόλαος Βαγιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, Economia Net.

Ο κ. Βαγιάννης μεταξύ άλλων ανέφερε:

- Advertisement -

“Το χαρτοφυλακιο των ασφαλιστών πιστώσεων έχει αυξηθεί, είναι υπερπλάσιο σε σχέση με το 2014. Όμως και οι ασφαλιστές πιστώσεων έχουν εξελίξει το ίδιο τους το προϊόν. Παλαιότερα υπήρχε κάλυψη στο 75 με 80%, πλέον το ποσοστό αυτό αγγίζει το 90%

Σημαντικές είναι και οι αυτοματοποιήσεις, πολλές είναι οι διαδικασίες που έχουμε αυτοματοποιήσει. Ο ασφαλισμένος κάνει μια έρευνα για το πιστωτικό όριο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχουν την απάντηση για το εάν μπορούν να το καλύψουν.

- Advertisement -

Οι 3 μεγάλοι οργανισμοί, η Allianz Trade, η Atradius και η Coface, έχουν επενδύσει σημαντικά στην ΑΙ, τις νέες τεχνολογίες, τη μηχανική μαθηση για να μπορούν αντίστοιχα να κάνουν αυτοματοποιήσεις και με αυτό τον τρόπο δύνανται να συνεισφέρουν στο να έχουν μια πιο αποτελεσματική, αντικειμενική λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα είναι πιο έμπειροι στο να διαχειριστούν το πιστωτικό ρίσκο, έχοντας πλέον και μεγαλύτερη εμπειρία από τις μεγάλες κρίσεις της διετίας 2007-2008 και της περιόδου της covid.

Μια καινοτομία που έχει ήδη εισαχθεί στην αγορά μας είναι η διασύνδεση των συστημάτων εταιρειών με τις βάσεις δεδομένων των ασφαλιστών πιστώσεων έτσι ώστε να αυτοματοποιήσει και τη λήψη πιστωτικών αποφάσεων αλλά και να βοηθήσει τα τμήματα διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου στην καθημερινή εργασία τους.

Μέχρι πριν απο 3 χρόνια όλα αυτά γινόντουσαν μόνο για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους. Πλέον παρέχεται σε όλους, με την κατάλληλη υποδομή, έχουν ένα πολύ μεγάλο εργαλείο συνεχούμενης παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου που αναλαμβάνουν για το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Θα πρέπει οι ασφαλιστικές να πάνε ένα βήμα μπροστά, αναλαμβάνοντας τη διαχείρηση της εμπορικής διένεξης.

Ένα τρίτο κομμάτι καινοτομίας, που υπάρχει στο εξωτερικό αφορά στη συνασφάλιση, κάτι που δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολύ μεγάλα συνασφαλιστικά σχήματα για σύνθετους κινδύνους προκειμένου να καλυψουν κινδύνους αγοραστών των οποίων η πιστοληπτική αξιολόγηση είναι ευαίσθητη. Ζητούνται από οργανισμούς τέτοια σχήματα που δεν υπάρχουν προς το παρόν στην Ελλάδα. Αυτό είναι και κάτι που εξυπηρετεί και τις τράπεζες.

Αναφορικά με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών είπε:

Η πρώτη οργανωμένη διεργασία που υιοθετήσαν οι ασφαλιστικές στην αυτοματοποιηση εργασιών ήταν το 2003. Τα τελευταία χρονια οι ασφαλιστικές έχουν υιοθετήσει την ΑΙ στα εσωτερικά μοντέλα αξιολόγησης τους, τη μηχανική μαθηση και αυτό συμβαδίζει με την ύπαρξη του ανθρώπινου παράγοντα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο αντικείμενο τη σωστή πληροφόρηση και απόφαση. Η ανάλυση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που προϋποθέτει διαίσθηση, βαθειά κατανόηση και κρίση – κάτι που οι μηχανές δεν διαθέτουν. Απαιτεί επίσης γνώση του κλάδου, του μακροοικονομικού και μικροοικονομικού περιβάλλοντος που υπάρχει σε μια χώρα, και για αυτό το λόγο αναπτύσσονται μεγάλα δίκτυα ανθρώπινου δυναμικού με στόχο να εξετάζουν το μέγεθος του κινδύνου που αναλαμβάνουν. Θα πρέπει ο άνθρωπος ως εκ τούτου να συμβαδίζει με τη μηχανή.

Σε όλα αυτά χρειάζονται και εξειδικευμένα στελέχη και σύμβουλοι που θα μπορούν να κατευθύνουν τις εταιρείες στο πώς θα διαμορφώσουν την πολιτική τους μέσα στην αγορά στο άμεσο μέλλον”.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Χρήστος Κουκολιάς, Head of Trade Finance Business Development Department, Transaction Banking Division, Eurobank, Ιωάννης Παλόγλου, Εμπορικός Διευθυντής, Τειρεσίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέο ξεκίνημα για την Export Credit Greece – Πρώτη δημόσια εμφάνιση του CEO Ν. Βαγιάννη στο Greek Exports Forum 2026

Στις 8/5, στο πάνελ με θέμα: «Τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης και ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων στο νέο γεωπολιτικό και δασμολογικό τοπίο»

Το ΔΣ του ΣΕΜΑ μετά την ανασυγκρότηση

Ο Δημήτριος Σπανός αντικαθιστά τον Νικόλαο Βαγιάννη, ενώ ο Μιχάλης Νικούλης προάγεται σε τακτικό μέλος ΔΣ

Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Export Credit Greece ο Νίκος Βαγιάννης

Ο κ. Βαγιάννης είχε ενεργό θεσμικό ρόλο ως Ταμίας του ΣΕΜΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

15 χρόνια insurancemarket: ένα νέο κεφάλαιο, ένα σπίτι γεμάτο «σύμπαντα»

Μια βραδιά με έντονο παλμό και σημαντικές παρουσίες στα νέα γραφεία της εταιρείας, που αποτελούν ζωντανή αποτύπωση της φιλοσοφίας της

Ο Σαρρηγεωργίου και το πραγματικό διακύβευμα της ασφάλισης

Μιλώντας στο επετειακό συνέδριο του ΕΚ, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ έβαλε στο κέντρο ακριβώς αυτό που δεν μετριέται εύκολα, αλλά καθορίζει τα πάντα

Έκπτωση 20% στο ασφαλιστικό πακέτο AutoSafe Gold της Euroins έως 30/6

Το πακέτο περιλαμβάνει ολοκληρωμένες καλύψεις για ολική και μερική κλοπή, φωτιά και φυσικές καταστροφές, καθώς και πρόσθετες υπηρεσίες υποστήριξης

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Ένα επετειακό συνέδριο για τον θεσμό, την οδική ασφάλεια και τη νέα εποχή της πρόληψης

Κοινός παρονομαστής όλων των παρεμβάσεων ήταν η ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση της πρόληψης και περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ταξιδιωτική ασφάλιση στο επίκεντρο των καλοκαιρινών αποδράσεων

Η Ορίζων Ασφαλιστική δίνει παρουσιάζει πακέτα που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες μετακίνησης και παραμονής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Περισσότερο από το 30% των Ελλήνων έχει υπέρταση: Δωρεάν μετρήσεις σε όλη τη χώρα

Το πρόγραμμα «Μάιος Μήνας Μέτρησης» υλοποιείται για ακόμη μία χρονιά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης

15 χρόνια insurancemarket: ένα νέο κεφάλαιο, ένα σπίτι γεμάτο «σύμπαντα»

Μια βραδιά με έντονο παλμό και σημαντικές παρουσίες στα νέα γραφεία της εταιρείας, που αποτελούν ζωντανή αποτύπωση της φιλοσοφίας της

Ο Σαρρηγεωργίου και το πραγματικό διακύβευμα της ασφάλισης

Μιλώντας στο επετειακό συνέδριο του ΕΚ, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ έβαλε στο κέντρο ακριβώς αυτό που δεν μετριέται εύκολα, αλλά καθορίζει τα πάντα

Έκπτωση 20% στο ασφαλιστικό πακέτο AutoSafe Gold της Euroins έως 30/6

Το πακέτο περιλαμβάνει ολοκληρωμένες καλύψεις για ολική και μερική κλοπή, φωτιά και φυσικές καταστροφές, καθώς και πρόσθετες υπηρεσίες υποστήριξης