back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη 16 Απριλίου 2026

Ν. Βαγιάννης, Economia Net: Οι μεγάλες καινοτομίες στις ασφαλίσεις πιστώσεων (και όλα όσα πρέπει να γίνουν)

«Τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης και ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων στο νέο γεωπολιτικό και δασμολογικό τοπίο» ήταν το θέμα του 2ου πάνελ που διεξήχθη στο πλαίσιο του Greek Exports Forum & Awards 2025. Στο πάνελ με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, CEO, ethosGROUP τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Νικόλαος Βαγιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, Economia Net.

Ο κ. Βαγιάννης μεταξύ άλλων ανέφερε:

- Advertisement -

“Το χαρτοφυλακιο των ασφαλιστών πιστώσεων έχει αυξηθεί, είναι υπερπλάσιο σε σχέση με το 2014. Όμως και οι ασφαλιστές πιστώσεων έχουν εξελίξει το ίδιο τους το προϊόν. Παλαιότερα υπήρχε κάλυψη στο 75 με 80%, πλέον το ποσοστό αυτό αγγίζει το 90%

Σημαντικές είναι και οι αυτοματοποιήσεις, πολλές είναι οι διαδικασίες που έχουμε αυτοματοποιήσει. Ο ασφαλισμένος κάνει μια έρευνα για το πιστωτικό όριο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχουν την απάντηση για το εάν μπορούν να το καλύψουν.

- Advertisement -

Οι 3 μεγάλοι οργανισμοί, η Allianz Trade, η Atradius και η Coface, έχουν επενδύσει σημαντικά στην ΑΙ, τις νέες τεχνολογίες, τη μηχανική μαθηση για να μπορούν αντίστοιχα να κάνουν αυτοματοποιήσεις και με αυτό τον τρόπο δύνανται να συνεισφέρουν στο να έχουν μια πιο αποτελεσματική, αντικειμενική λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα είναι πιο έμπειροι στο να διαχειριστούν το πιστωτικό ρίσκο, έχοντας πλέον και μεγαλύτερη εμπειρία από τις μεγάλες κρίσεις της διετίας 2007-2008 και της περιόδου της covid.

Μια καινοτομία που έχει ήδη εισαχθεί στην αγορά μας είναι η διασύνδεση των συστημάτων εταιρειών με τις βάσεις δεδομένων των ασφαλιστών πιστώσεων έτσι ώστε να αυτοματοποιήσει και τη λήψη πιστωτικών αποφάσεων αλλά και να βοηθήσει τα τμήματα διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου στην καθημερινή εργασία τους.

Μέχρι πριν απο 3 χρόνια όλα αυτά γινόντουσαν μόνο για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους. Πλέον παρέχεται σε όλους, με την κατάλληλη υποδομή, έχουν ένα πολύ μεγάλο εργαλείο συνεχούμενης παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου που αναλαμβάνουν για το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Θα πρέπει οι ασφαλιστικές να πάνε ένα βήμα μπροστά, αναλαμβάνοντας τη διαχείρηση της εμπορικής διένεξης.

Ένα τρίτο κομμάτι καινοτομίας, που υπάρχει στο εξωτερικό αφορά στη συνασφάλιση, κάτι που δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολύ μεγάλα συνασφαλιστικά σχήματα για σύνθετους κινδύνους προκειμένου να καλυψουν κινδύνους αγοραστών των οποίων η πιστοληπτική αξιολόγηση είναι ευαίσθητη. Ζητούνται από οργανισμούς τέτοια σχήματα που δεν υπάρχουν προς το παρόν στην Ελλάδα. Αυτό είναι και κάτι που εξυπηρετεί και τις τράπεζες.

Αναφορικά με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών είπε:

Η πρώτη οργανωμένη διεργασία που υιοθετήσαν οι ασφαλιστικές στην αυτοματοποιηση εργασιών ήταν το 2003. Τα τελευταία χρονια οι ασφαλιστικές έχουν υιοθετήσει την ΑΙ στα εσωτερικά μοντέλα αξιολόγησης τους, τη μηχανική μαθηση και αυτό συμβαδίζει με την ύπαρξη του ανθρώπινου παράγοντα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο αντικείμενο τη σωστή πληροφόρηση και απόφαση. Η ανάλυση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που προϋποθέτει διαίσθηση, βαθειά κατανόηση και κρίση – κάτι που οι μηχανές δεν διαθέτουν. Απαιτεί επίσης γνώση του κλάδου, του μακροοικονομικού και μικροοικονομικού περιβάλλοντος που υπάρχει σε μια χώρα, και για αυτό το λόγο αναπτύσσονται μεγάλα δίκτυα ανθρώπινου δυναμικού με στόχο να εξετάζουν το μέγεθος του κινδύνου που αναλαμβάνουν. Θα πρέπει ο άνθρωπος ως εκ τούτου να συμβαδίζει με τη μηχανή.

Σε όλα αυτά χρειάζονται και εξειδικευμένα στελέχη και σύμβουλοι που θα μπορούν να κατευθύνουν τις εταιρείες στο πώς θα διαμορφώσουν την πολιτική τους μέσα στην αγορά στο άμεσο μέλλον”.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Χρήστος Κουκολιάς, Head of Trade Finance Business Development Department, Transaction Banking Division, Eurobank, Ιωάννης Παλόγλου, Εμπορικός Διευθυντής, Τειρεσίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το ΔΣ του ΣΕΜΑ μετά την ανασυγκρότηση

Ο Δημήτριος Σπανός αντικαθιστά τον Νικόλαο Βαγιάννη, ενώ ο Μιχάλης Νικούλης προάγεται σε τακτικό μέλος ΔΣ

Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Export Credit Greece ο Νίκος Βαγιάννης

Ο κ. Βαγιάννης είχε ενεργό θεσμικό ρόλο ως Ταμίας του ΣΕΜΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων

ECONOMIA NET: Χριστουγεννιάτικη δωρεά στη σχολική κοινότητα Ψερίμου

«Η στήριξη της νέας γενιάς και της εκπαίδευσης αποτελεί για εμάς σταθερή προτεραιότητα» δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος Ν. Βαγιάννης

Την Τρίτη 18/11 η Ημερίδα ΣΕΜΑ-ΕΑΕΕ για την Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων

Η διαδραστική εκδήλωση έρχεται να συμβάλει στον διάλογο για έναν κρίσιμο κλάδο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Ισχυρές επιδόσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2025

Η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος 2025 καταγράφοντας ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της και επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα

Πόσα έδωσε η ΝΝ  για προμήθειες και λοιπά έξοδα πρόσκτησης το 2025, τι έβγαλε, τι έδωσε

Από ένα σύνολο λειτουργικών εξόδων και εξόδων πρόσκτησης ύψους 230.684 το 2025 (2024: 201.309), η ΝΝ Hellas

Νέα εποχή για το Επικουρικό Κεφάλαιο: Ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος μιλά στο IW Talks

Στα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του, το Επικουρικό Κεφάλαιο καταγράφει την καλύτερη φάση της ιστορικής του πορείας, με εικόνα ισχύος

Συνέδριο Διαμεσολάβησης 2026 στη Χαλκίδα – Στο επίκεντρο αμοιβές, συμβόλαια και επαγγελματική εξέλιξη

Με ισχυρό περιεχόμενο και έμφαση στην επαγγελματική αναβάθμιση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, πραγματοποιείται το Ετήσιο Συνέδριο Ασφαλιστικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Ισχυρές επιδόσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2025

Η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος 2025 καταγράφοντας ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της και επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα

Πόσα έδωσε η ΝΝ  για προμήθειες και λοιπά έξοδα πρόσκτησης το 2025, τι έβγαλε, τι έδωσε

Από ένα σύνολο λειτουργικών εξόδων και εξόδων πρόσκτησης ύψους 230.684 το 2025 (2024: 201.309), η ΝΝ Hellas

Η LiveOn λανσάρει την EventAtlas: τη νέα πλατφόρμα για ολοκληρωμένη διαχείριση εγγραφών & συμμετοχών για events

Η LiveOn ανακοινώνει το λανσάρισμα της EventAtlas, μια νέα, all-in-one λύση για τη διαχείριση συμμετοχών σε events

Νέα εποχή για το Επικουρικό Κεφάλαιο: Ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος μιλά στο IW Talks

Στα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του, το Επικουρικό Κεφάλαιο καταγράφει την καλύτερη φάση της ιστορικής του πορείας, με εικόνα ισχύος

Συνέδριο Διαμεσολάβησης 2026 στη Χαλκίδα – Στο επίκεντρο αμοιβές, συμβόλαια και επαγγελματική εξέλιξη

Με ισχυρό περιεχόμενο και έμφαση στην επαγγελματική αναβάθμιση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, πραγματοποιείται το Ετήσιο Συνέδριο Ασφαλιστικής