back to top
14.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Μήνυμα Κικίλια χωρίς δεσμεύσεις για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού

Από λόγια πάμε καλά. Με αφορμή σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε μία δήλωση, χωρίς όμως χειροπιαστές δεσμεύσεις, ούτε για το πότε θα δούμε αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και κυρίως πότε θα υλοποιηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού – η έλλειψη του οποίου αναδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο στην πανδημία.

Η δήλωση του υπουργού είναι η ακόλουθη:

- Advertisement -

«Το 1978, με την διακήρυξη της Alma Ata, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέστησε σαφές ότι όλες οι χώρες θα πρέπει ναεπαναπροσανατολίσουν τη στρατηγική των συστημάτων υγείας και να δώσουν έμφαση στην προαγωγή υγείας και στην πρόληψη. Από τότε, στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενίσχυσης του ρόλου τουοικογενειακού ιατρού, χωρίς, ωστόσο, να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το Ε.Σ.Υ. παρέμεινε συνδεδεμένο στην αντίληψη του κόσμου μόνο με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ και σε οικονομικό επίπεδο, οι δομές ΠΦΥ διαχρονικά υποχρηματοδοτούνταν. To μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Οικογενειακού Ιατρού αποτυπώνει πλήρως την επιτακτική ανάγκη της Ελλάδας να αφήσει πίσω της την περίθαλψη που έχει ως επίκεντρο τα Νοσοκομεία και να στραφεί συνολικότερα στην ανάπτυξη δικτύων και δράσεων Δημόσιας Υγείας, «οικοδομώντας το μέλλον με Οικογενειακούς Ιατρούς».

- Advertisement -

Όταν ανέλαβα τον Ιούλιο του 2019 το χαρτοφυλάκιο του ΥπουργείουΥγείας, το πρώτο μου μέλημα ήταν να καταρτιστεί άμεσα έναολοκληρωμένο, εφαρμόσιμο και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο, με τοοποίο θα γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, που θα πετύχειαυτό στο οποίο απέτυχαν όλες οι προηγούμενες προσπάθειες καινομοθετικές πρωτοβουλίες: να αλλάξει στη συνείδηση του Έλληνα η λογικήτου «είμαι καλά, γιατί να πάω στον γιατρό;» και «όταν αρρωστήσω, θαπάω απευθείας στο νοσοκομείο».

Τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε το Νομοσχέδιό μας για τη ΔημόσιαΥγεία και τον προηγούμενο μήνα, παρουσία του Γενικού Διευθυντή τουΠ.Ο.Υ. Ευρώπης Ηans Kluge, παρουσιάσαμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το 5ετές Σχέδιο Δράσης, η χρηματοδότηση του οποίου έχει εξασφαλιστεί από 4 ταμεία και θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός ΚυριάκοςΜητσοτάκης, το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την ενίσχυση, τηβελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, τηςΠρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας.

Με την αναβάθμιση του ρόλου των οικογενειακών ιατρών και των διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας, προχωράμε οργανωμένακαι δομημένα στην ανάπτυξη ενός δικτύου ΠΦΥ, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο την Πρόληψη. Με τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων (screening)  θα μπορούμε να «προλαβαίνουμε» την εκδήλωση νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης έτσι ώστε πολλοί συμπολίτες να μη χρειάζεται να φτάνουν στα Νοσοκομεία μας, αρκετές φορές σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης, με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα νέα μέτρα “ασπίδα” κατά του covid-19

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης εξειδικεύουν τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Εντός του καλοκαιριού οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων επαγγελματιών θα δρομολογηθούν μέσα στο καλοκαίρι, κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Βιοηθικής

Ένα μήνυμα από τον Θ. Καρούτζο

Με αφορμή τα 15 χρόνια παρουσίας του Ομίλου Διαγνωστικών Κέντρων Affidea στην Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος κ. Θεόδωρος Καρούτζος σε μήνυμά του

Σχέδιο δράσης με ελέγχους από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Αττική

Σχεδίο δράσης του υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται με κινητές ομαδές του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγκριση της ΕΕ για το νέο εμβόλιο έναντι της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου

To «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο εμβόλιο σχετικά με την πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου σε ενήλικες.

ΤΜΕΔΕ: Νέες ασφαλιστικές καλύψεις σε συνεργασία με την Allianz και Generali

Από σήμερα 1η Απριλίου 2025 τίθενται σε εφαρμογή οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις,

Κ. Σεμερτζόγλου: Η HDI κλείνει 30 χρόνια στην Ελλάδα, προετοιμάζει δράσεις

Στο πλαίσιο της επετείου, η HDI σχεδίαζει σειρά από δράσεις με στόχο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία της αλλά και για να ενισχύσει περισσότερο τις σχέσεις της  με την επιχειρηματική κοινότητα

Η Designia Insurance Agents βράβευσε τους κορυφαίους συνεργάτες

Σε μια εκδήλωση αναγνώρισης και επιβράβευσης, η Designia Insurance Agents τίμησε τους συνεργάτες της που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους το 2024.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφάλιση Εκδηλώσεων από την Karavias Underwriting Agency

Η Karavias Underwriting Agency, συνεχίζοντας τη στήριξη της προς τον Πολιτισμό και τις Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες, παρουσιάζει το νέο καινοτόμο ασφαλιστικό προϊόν «Ασφάλιση Εκδηλώσεων».

Έγκριση της ΕΕ για το νέο εμβόλιο έναντι της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου

To «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο εμβόλιο σχετικά με την πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου σε ενήλικες.

Διπλή Διάκριση για την Carglass Ελλάδος στα Belron Exceptional People Awards 2024

Δύο σημαντικές διακρίσεις κατέκτησε η Carglass®Ελλάδοςστον παγκόσμιο διαγωνισμό Belron® Exceptional People Awards 2024

EIAΣ: Το νέο πρόγραμμα προσφέρει υψηλή τεχνογνωσία στο ανθρώπινο δυναμικό της ασφαλιστικής αγοράς

Πολυθεματικό και λίαν ενδιαφέρον είναι το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Απριλίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών

Η Allianz επεκτείνει τη συνεργασία της με το Παγκόσμιο Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Κίνημα έως το 2032

Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – Μαζί: Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024