back to top
15.6 C
Athens
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026

Μιλάμε για σύστημα υγείας όταν το κράτος δεν βάζει βάσεις και τάξη

της Ελενας Ερμείδου

Η απάντηση που πρέπει να δοθεί και να μην χρειάζεται αποκρυπτογράφηση είναι αν, η Ελλάδα θέλει να έχει σύστημα υγείας ξεκάθαρο και παρόμοιο με αυτό των Ευρωπαϊκών χωρών.

- Advertisement -

Θέλει το κράτος να έχει ένα σύστημα υγείας δημόσιο με συμμετοχή ιδιωτών ; Θέλει το κράτος να δώσει τον έλεγχο σε ιδιώτες;  Είναι δύο ερωτήματα που δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα στην Ελλάδα ή που λέγεται ότι έχει ξεκαθαριστεί αλλά συνεχώς περιπλέκονται οι έννοιες, απουσία σαφήνειας και κρατικού ελέγχου.

Οι διατυπώσεις και οι προσδοκίες περί περίθαλψης υγείας αλλάζουν συνεχώς. Το μόνο σταθερό δεδομένο που έχουμε να λέμε είναι ότι  οι εργαζόμενοι ανέκαθεν καταβάλλουν υψηλότατες εισφορές για να έχουν δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ αναγκάζονται να προσφεύγουν πολλές φορές σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όχι λόγω του ότι η αξιοπιστία των δημοσίων νοσοκομείων τίθεται εν αμφιβόλω, κάθε άλλο. Οι ασθενείς του δημοσίου προσφεύγουν στα ιδιωτικά, διότι το δημόσιο έχει μεγάλες αναμονές.

- Advertisement -

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές υγείας, από την άλλη πλευρά δεν έχουν συμβάσεις με το κράτος, οπότε δεν λειτουργούν κατά το πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών και έχουμε φτάσει σήμερα να βλέπουμε μπροστά μας ανείπωτες καταστάσεις. Υπερχρεώσεις ιδιωτικών νοσοκομείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, ανεξέλεγκτες διαγνωστικές εξετάσεις από τα ιδιωτικά νοσοκομεία προς τους ασθενείς, υπέρογκες αυξήσεις από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές σε ασφαλισμένους ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει χρήση της ασφάλισης (καθώς ο νόμος το επιτρέπει), ασφαλισμένοι να ακυρώνουν τα ασφαλιστήρια παρά την θέληση τους.

Όλα αυτά γιατί το κράτος δεν βάζει τάξη, δεν συγκροτεί ένα ξεκάθαρο μοντέλο περίθαλψης υγείας. Πράττει μεν, αλλά αποσπασματικά.

Στο Βέλγιο για παράδειγμα οι εισφορές εργαζομένων σε συγκεκριμένο Ταμείο Περίθαλψης Υγείας για τις βασικές καλύψεις είναι 40 ευρώ το τρίμηνο ανά εργαζόμενο, που είναι άμεση εισαγωγή, πολύ καλές υποδομές, επισκέψεις ιατρών τρεις φορές την ημέρα, συνεχής παρακολούθηση από νοσοκόμους, περιποιήσεις για την ευεξία των ασθενών. Στα 40 ευρώ δεν περιλαμβάνει η πρώτη θέση, η ατομική τηλεόραση και άλλες υπηρεσίες που έγκειται σε όρους πολυτέλειας.   Σε γενικές γραμμές η συμμετοχή των εργαζομένων υπολογίζεται στο 3,55% των μεικτών αποδοχών ενώ των εργοδοτών στο 3,8%.

Ρόλο στην περίθαλψη της υγείας παίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές και τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία ελέγχονται από το κράτος με την Cigna και την Allianz Care καθώς και την Business Expats Health Insurance να ξεχωρίζουν.

Τέλος σε ό,τι αφορά το μοντέλο της καθολικά ιδιωτικής περίθαλψης υγείας, όπως για παράδειγμα είναι στο Ντουμπάϊ, το κράτος οφείλει να καταργήσει τις εισφορές των εργαζομένων και να περιοριστεί στον έλεγχο των νοσοκομείων.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Sofos Insurance Agency: Ταξίδι επιβράβευσης πωλήσεων στη μεσαιωνική Μπριζ

Θρ. Σοφός: «Επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, με συνεργασία και ομαδική δουλειά, απέδειξαν ότι μπορούν να επιτύχουν κάθε στόχο»

H Lagarde προτείνει μόνιμη έκδοση ευρωομολόγων και υποχρεωτικούς λογαριασμούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Τι ζήτησε η ΕΚΤ από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επ' ευκαιρία της άτυπης συνόδου κορυφής στο κάστρο Άλντεν Μπίζεν

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων που δεν κοστίζει τίποτα, αλλά μπορεί να αποδώσει πολλά»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ τονίζει ότι μια τέτοια λύση μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός αύξησης των δημόσιων εσόδων και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας

Παράταση προθεσμίας Υποβολής ΑΠΔ Κοινών Επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

Η παράταση δεν αφορά την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Executive Cyber Protection & Management Liability: Η Διπλή Ασπίδα της Διοίκησης υπό την Οδηγία NIS2

Στο σύγχρονο ψηφιακό οικοσύστημα, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν μετατοπιστεί από το πεδίο των τεχνικών δυσλειτουργιών του τμήματος πληροφορικής

Οι φωτιές σβήνουν, το ασφαλιστικό κενό μένει

Οι δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού άφησαν πίσω τους ζημιές που αποτιμώνται σε 6,41 εκατ. ευρώ από την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Πώς να μη χαθεί η φιλοδοξία των νέων εργαζομένων

Η φιλοδοξία χωρίς εμπειρία μπορεί να οδηγήσει σε λάθη. Η εμπειρία, όμως, δεν αποκτάται χωρίς προσπάθεια, πρωτοβουλία και δοκιμές.

Αναρριπίζει ο αέρας πάνω από τις ασφαλιστικές

Από τα χρειώδη στον κόσμο μας, καλές οι ασφαλιστικές και η πολιτική για εκείνον που στις ιστοσελίδες ενημέρωσης, αναζητεί, και την βλέπει ωσάν άγος ο λαός.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Executive Cyber Protection & Management Liability: Η Διπλή Ασπίδα της Διοίκησης υπό την Οδηγία NIS2

Στο σύγχρονο ψηφιακό οικοσύστημα, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν μετατοπιστεί από το πεδίο των τεχνικών δυσλειτουργιών του τμήματος πληροφορικής

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #6 Loss Ratio: Πόσο κοστίζουν τελικά οι ζημιές σε μια ασφαλιστική;

Μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αυξάνει την παραγωγή της, να ασφαλίζει περισσότερα οχήματα και κατοικίες και να καταγράφει

Η ΕΑΕΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον κυβερνοασφαλιστικό κίνδυνο στις 19 Νοεμβρίου

Εκδήλωση με θέμα «Cyber Insurance: A Changing Risk. A Changing Market.» διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Οι ανασφάλιστες ευθύνες γυμναστηρίων, εστιατόρων, εκδηλώσεων, χαμηλά οι κατασκευές

Ανασφάλιστες υποδεικνύουν τα στατιστικά της ΕΑΕΕ ότι είναι οι ευθύνες καταστημάτων εστίασης, (εστιατόρια, καφετέριες κτλ), χώρων άθλησης, (γυμναστήρια, σχολές χορού) και οι ευθύνες διοργανωτών εκδηλώσεων.

Οι φωτιές σβήνουν, το ασφαλιστικό κενό μένει

Οι δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού άφησαν πίσω τους ζημιές που αποτιμώνται σε 6,41 εκατ. ευρώ από την ελληνική ασφαλιστική αγορά