back to top
7.4 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Μιλάμε για σύστημα υγείας όταν το κράτος δεν βάζει βάσεις και τάξη

της Ελενας Ερμείδου

Η απάντηση που πρέπει να δοθεί και να μην χρειάζεται αποκρυπτογράφηση είναι αν, η Ελλάδα θέλει να έχει σύστημα υγείας ξεκάθαρο και παρόμοιο με αυτό των Ευρωπαϊκών χωρών.

- Advertisement -

Θέλει το κράτος να έχει ένα σύστημα υγείας δημόσιο με συμμετοχή ιδιωτών ; Θέλει το κράτος να δώσει τον έλεγχο σε ιδιώτες;  Είναι δύο ερωτήματα που δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα στην Ελλάδα ή που λέγεται ότι έχει ξεκαθαριστεί αλλά συνεχώς περιπλέκονται οι έννοιες, απουσία σαφήνειας και κρατικού ελέγχου.

Οι διατυπώσεις και οι προσδοκίες περί περίθαλψης υγείας αλλάζουν συνεχώς. Το μόνο σταθερό δεδομένο που έχουμε να λέμε είναι ότι  οι εργαζόμενοι ανέκαθεν καταβάλλουν υψηλότατες εισφορές για να έχουν δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ αναγκάζονται να προσφεύγουν πολλές φορές σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όχι λόγω του ότι η αξιοπιστία των δημοσίων νοσοκομείων τίθεται εν αμφιβόλω, κάθε άλλο. Οι ασθενείς του δημοσίου προσφεύγουν στα ιδιωτικά, διότι το δημόσιο έχει μεγάλες αναμονές.

- Advertisement -

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές υγείας, από την άλλη πλευρά δεν έχουν συμβάσεις με το κράτος, οπότε δεν λειτουργούν κατά το πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών και έχουμε φτάσει σήμερα να βλέπουμε μπροστά μας ανείπωτες καταστάσεις. Υπερχρεώσεις ιδιωτικών νοσοκομείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, ανεξέλεγκτες διαγνωστικές εξετάσεις από τα ιδιωτικά νοσοκομεία προς τους ασθενείς, υπέρογκες αυξήσεις από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές σε ασφαλισμένους ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει χρήση της ασφάλισης (καθώς ο νόμος το επιτρέπει), ασφαλισμένοι να ακυρώνουν τα ασφαλιστήρια παρά την θέληση τους.

Όλα αυτά γιατί το κράτος δεν βάζει τάξη, δεν συγκροτεί ένα ξεκάθαρο μοντέλο περίθαλψης υγείας. Πράττει μεν, αλλά αποσπασματικά.

Στο Βέλγιο για παράδειγμα οι εισφορές εργαζομένων σε συγκεκριμένο Ταμείο Περίθαλψης Υγείας για τις βασικές καλύψεις είναι 40 ευρώ το τρίμηνο ανά εργαζόμενο, που είναι άμεση εισαγωγή, πολύ καλές υποδομές, επισκέψεις ιατρών τρεις φορές την ημέρα, συνεχής παρακολούθηση από νοσοκόμους, περιποιήσεις για την ευεξία των ασθενών. Στα 40 ευρώ δεν περιλαμβάνει η πρώτη θέση, η ατομική τηλεόραση και άλλες υπηρεσίες που έγκειται σε όρους πολυτέλειας.   Σε γενικές γραμμές η συμμετοχή των εργαζομένων υπολογίζεται στο 3,55% των μεικτών αποδοχών ενώ των εργοδοτών στο 3,8%.

Ρόλο στην περίθαλψη της υγείας παίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές και τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία ελέγχονται από το κράτος με την Cigna και την Allianz Care καθώς και την Business Expats Health Insurance να ξεχωρίζουν.

Τέλος σε ό,τι αφορά το μοντέλο της καθολικά ιδιωτικής περίθαλψης υγείας, όπως για παράδειγμα είναι στο Ντουμπάϊ, το κράτος οφείλει να καταργήσει τις εισφορές των εργαζομένων και να περιοριστεί στον έλεγχο των νοσοκομείων.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών 2023 – Λύση ή Πρόβλημα;

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ολομέλεια των Προέδρων

e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2021 για μη μισθωτούς ασφαλισμένους

Ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών

Ανάρτηση ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών Ιουνίου 2022 Μη Μισθωτών

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιουνίου 2022 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την Παρασκευή 29.7.2022.

Oι εργοδότες τον μισθό, το Κράτος τις ασφαλιστικές κι εργοδοτικές εισφορές

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε ότι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Αποκλειστικός χορηγός της εκδήλωσης της Ακαδημίας Αθηνών για την «Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση»

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και παραμένοντας πιστή στην δέσμευσή της

Τι μας λέει η Allianz-Trade για τέσσερις μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους

Τέσσερις μεγάλοι βιομηχανικοί κλάδο (το αλουμίνιο, η αμμωνία, ο χάλυβας και το τσιμέντο) θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο

Mία Ασφαλιστική στην Ελλάδα με άριστη προσέγγιση στην επικοινωνία

Μία Ασφαλιστική στην Ελλάδα με άριστη προσέγγιση στην επικοινωνία είναι ο τίτλος του Editorial αυτήν την εβοδμάδα... διαφορετικός από ...

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου