back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη 7 Μαΐου 2026

Μια ευκαιρία ανάπτυξης εν μέσω «σοκ» και διαδοχικών ανατροπών

Τα αλλεπάλληλα «σοκ», το ένα πίσω από το άλλο, ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για όλο τον κόσμο και περισσότερο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Γιατί, μετά από δέκα και πλέον χρόνια κρίσης, συνέβησαν, διαδοχικά, η πανδημία, η διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο πόλεμος και ο πληθωρισμός. 

Η ανάγκη να μπει ένα φρένο στην πλεονάζουσα ρευστότητα έφερε, με τη σειρά της, το «σοκ» της ταχύτατης και μεγάλης ανόδου των επιτοκίων. Έτσι αυξήθηκε και το χρηματοοικονομικό κόστος, που πλήττει όσους έχουν δάνεια και τις επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο. 

- Advertisement -

Σε αυτό το κλίμα, οι πρωτοφανείς αναπτυξιακοί ρυθμοί που είδαμε το 2021 –και επίσης και το 2022, αν εκτιμήσουμε ότι το ΑΕΠ θα μετρηθεί, παρά τα εμπόδια, πάνω από 5,5%, που προβλέπει η ΕΕ– φαίνεται πως τώρα υποχωρούν, αλλά το σημαντικό είναι ότι ακόμα έχουμε ανάπτυξη. 

Με τα «σοκ» βλέπουμε μία ακόμη ανατροπή και μια μεγάλη ευκαιρία να κρατηθούμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Με τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, τις βοήθειες του αναπτυξιακού νόμου και τα χρήματα των ξένων επενδυτών στις αγορές και την πραγματική οικονομία, η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά. 

- Advertisement -

Αυτήν την έννοια έχει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η οποία έμεινε πολύ καιρό στη σκιά, για να χαθεί τώρα αυτή η ευκαιρία. Η αναβάθμιση είναι κοντά, οι τιμές της ενέργειας, τουλάχιστον για την ώρα, είναι ανεκτές, τα αυξημένα επιτόκια ανακόπτουν τον πληθωρισμό. 

Βλέπουμε μια θετική ανατροπή, με την Ευρώπη και τη χώρα μας να κερδίζουν τον ενεργειακό πόλεμο του χειμώνα. Κεφάλαια εισρέουν. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το κλίμα για να δημιουργήσουμε τώρα δυναμική, γιατί δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια.

Aπό το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η επιτυχία δεν είναι συγκυρία, αλλά μοντέλο: το παράδειγμα της Mega Brokers

Σε έναν κλάδο όπως η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς απλώς από τα αποτελέσματα μιας χρονιάς

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Allianz Trade: Πέφτει ο πήχυς της ανάπτυξης, τριπλά ελλείμματα, τουρισμός. Ποιοι τομείς ωφελούνται

Ως προσωρινό αντιμετωπίζεται το σοκ στο βασικό σενάριο των ΕΚΤ και Fed – Τι αναμένεται να προκαλέσουν οι έντονες και διαρκείς πιέσεις στην αγορά ενέργειας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αμετάβλητη η ασφαλιστική αγορά, τι αλλάζει με τις ΕΠΥ

Kαταγράφηκε 4% αύξηση των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη και 16% μείωση των λοιπών ασφαλίσεων ζωής

Τρία καυτά νέα της αγοράς… συγκρούσεις συμφερόντων στους μεσίτες

Είναι τρία νέα που δεν έχουν ειπωθεί, αλλά στο εσωτερικό της ασφαλιστικής αγοράς είτε σιγοψήνονται είτε βράζουν σε υψηλή θερμοκρασία.

Η επιτυχία δεν είναι συγκυρία, αλλά μοντέλο: το παράδειγμα της Mega Brokers

Σε έναν κλάδο όπως η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς απλώς από τα αποτελέσματα μιας χρονιάς

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ευστάθιος Τσαούσης, Αντιπρόεδρος Επικουρικού Κεφαλαίου: «Ένας θεσμός που στην πράξη εγγυάται την αξιοπιστία της ασφάλισης»

Στην επέτειο των 50 χρόνων ξεκινά η συζήτηση για την επόμενη μέρα της ασφάλισης αυτοκινήτου, μέσα από ένα συνέδριο (12/5) που φέρνει στο ίδιο τραπέζι Πολιτεία, αγορά και επιστημονική κοινότητα

Η Εθνική Ασφαλιστική ενισχύει με 12 οχήματα την Πολιτική Προστασία της Θεσσαλίας

Συμβάλλοντας στη θωράκιση της περιοχής απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις των φυσικών καταστροφών

Eurobank: Υπεγράφη οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Eurolife Life

Η δε ανακοινωθείσα συναλλαγή σχετικά με την πώληση ποσοστού 45% στην ERB Asfalistiki (Κύπρου) θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες

Η Karavias Art Insurance για 9η χρονιά στην Art Thessaloniki

Ως αποκλειστική χορηγός ασφαλιστικής κάλυψης της έκθεσης, αλλά και με το δικό της «art & insurance» θεματικό περίπτερο

Στις 28/5 το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Με θέμα «Building resilience in an uncertain world» – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα