Της Ελενας Ερμείδου
Ένας ακόμα σεισμός, μία ακόμα κουβέντα, πιθανά και αν περισσέψει χρόνος στην τηλεόραση από το κορωνοϊό να γίνουν συζητήσεις και προτάσεις, οι οποίες γιατί να μην το μαντέψω, (;) θα έχουν πολιτικό και συνδικαλιστικό άρωμα.
«Πρέπει να δούμε πράξεις και όχι λόγια» ανέφερε στο συνέδριο της ethosMedia ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.
Εξαγγελίες για την προστασία των κτιρίων έναντι σεισμικών καταστροφών έγιναν και από την νέα κυβέρνηση. Πράξεις δεν έγιναν. Ο Αλέξανδρος Σαρρρηγεωργίου είπε πως η τσέπη του Ελληνα το καλοκαίρι αυτό δεν γέμισε, μας λείπουν πολλά δισεκατομμύρια και θα τα βρούμε μπροστά. Πριν βρούμε αυτά που ανέφερε ο Αλέξανδρος, βρήκαμε μπροστά μας ένα σεισμό την περασμένη εβδομάδα, με σημαντικές απώλειες.
7 ρίχτερ, ή 6,5; Και αν προστεθούν και άλλοι; Πάλι στα ζάρια θα το παίζει το ελληνικό κράτος ή θα βασιστεί στις αλλαγές που θα γίνουν στα δημοσιονομικά; Υπάρχουν έτοιμες πεπατημένες πολιτικές άλλων χωρών. Τι υπαγορεύουν αυτές οι πολιτικές; Την δημιουργία ενός pool αντιμετώπισης κινδύνων καταστροφών με σκοπό την πρόληψη, και την μεταφορά κινδύνων από το κράτος σε ιδιώτες. Ο στόχος να αυξηθεί η βάση και να πέσει το κόστος ασφάλισης. Και τα έχουμε ξαναγράψει και στο σαιτ, και στο περιοδικό, όταν τα δημοσιονομικά μεγέθη στην Ελλάδα χειροτερεύουν επιβάλλονται νέοι φόροι για όλους. Και ερωτώ, είμαστε σε θέση να μην είμαστε ασφαλισμένοι, έχει το κράτος τόσα αποθέματα για να χρηματοδοτεί καταστροφές, ή οι πολίτες έχουν στην άκρη τόσο ρευστό για να πληρώνουν νέους φόρους;
Το υπουργείο οικονομίας παίρνει αστρονομικά ποσό από τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να ανταποδίδει ίχνος στους φορολογούμενους, συνεχίζεται η υψηλή φορολόγηση. Καμία κουβέντα να συνδέσει το υπουργείο μέρος του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση σεισμού.