Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι αντασφαλιστικές εταιρείες που εδώ και τέσσερα χρόνια μειώνουν ανελλιπώς τις τιμές των αντασφαλίστρων θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαιτήσουν περικοπές στις προμήθειες των μεσιτών. Τάδε έφη ο πρόεδρος των Lloyd’s John Nelson, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον κλάδο. «Οι μεσίτες πρέπει να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, καθώς η βιομηχανία αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του τρέχοντος περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, μειούμενων τιμών και του εντεινόμενου ανταγωνισμού από τα εναλλακτικά κεφάλαια (ILS)», δήλωσε ο κ. Nelson, στο περιθώριο της ετήσιας Συνάντησης του Μόντε Κάρλο, που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως παρατηρούν άλλα στελέχη , οι τιμές των αντασφαλίστρων έχουν υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα αρκούσε ένας χρόνος «συνηθισμένων» καταστροφών και αιτήσεων για αποζημιώσεις για να καταστεί ολόκληρος ο κλάδος μη ζημιογόνος. «Εάν οι προμήθειες των μεσιτών συνεχίσουν να αυξάνονται, ίσως ορισμένοι εξ αυτών βρεθούν εκτός αγοράς», προειδοποίησε ο Nelson. «Παρότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα όσο περισσότερο αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους (σ.σ.: οι μεσίτες) τόσο το καλύτερο, πρέπει να διασφαλίσουν ότι… δεν θα σφάξουν την κότα με τα χρυσά αυγά”.
Μεσιτικές εταιρείες όπως η Aon, η Marsh & McLennan και η Willis Tower Watson βοηθούν τους πρωτασφαλιστές να εξασφαλίζουν αντασφαλιστική κάλυψη μέσω της αγοράς των Lloyd’s. Ενώ μεγάλοι όμιλοι όπως η Munich Re και η Swiss Re μπορούν να συγκρατήσουν τα κόστη τους συναλλασσόμενοι απευθείας με τους πελάτες, οι μικρότερες εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών των Lloyd’s- έχουν υψηλή εξάρτηση από τους μεσίτες, κάτι που αυξάνει τα κόστη τους.
Πλην όμως, «η μείωση των προμηθειών των μεσιτών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση», παρατηρεί ο Andy Worth, επικεφαλής της μονάδας εξειδικευμένων ασφαλίσεων της EY. «Οι μεσίτες είναι πολύ ισχυροί και ελέγχουν σημαντικό μερίδιο της πίτας των ασφαλίστρων… Μπορούν απλώς να πουν: εάν θέλετε να συνεργάζεστε μαζί μας, πρέπει να πληρώσετε».
Ο δείκτης κόστους του αντασφαλιστικού κλάδου έχει αυξηθεί κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες από το 2011, επιβαρύνοντας την κερδοφορία, σύμφωνα με την S&P Global Ratings. «Αυτοί που συγκρατούν περισσότερο τις δαπάνες τους έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σημείωσε σε πρόσφατη έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.
Κατά τα άλλα, ο κ. Nelson -που αποδείχθηκε λαλίστατος στο Μόντε Κάρλο, δίνοντας πλήθος συνεντεύξεων- υποστήριξε ότι οι εταιρείες κάνουν ουρά για να ενταχθούν στην πλατφόρμα των Lloyd’s, παρά την αβεβαιότητα που γεννά το Brexit για τις δραστηριότητες της αγοράς στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος των Lloyd’s έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μέρος των δραστηριοτήτων μπορεί να μετακομίσει εκτός City, αν η Βρετανία δεν εξασφαλίσει το πολυπόθητο διαβατήριο που θα της επιτρέπει να πωλεί προϊόντα και υπηρεσίες σε όλες τις χώρες της ΕΕ με τις ίδιες προδιαγραφές. Οι τελευταίες νέες προσθήκες στην αγορά των Lloyd’s προέρχονται από τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Εντός ΕΕ, η γαλλική AXA εισήλθε στην πλατφόρμα των Lloyd’s φέτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκταθεί στην Αφρική, σε τομείς όπως αυτός της κάλυψης έναντι πολιτικού κινδύνου.
Ο Nelson δεν φωτογράφισε τα δυνητικά νέα μέλη, είπε όμως ότι καλύπτουν μια ευρεία γεωγραφική περιοχή, προσθέτοντας ότι πρόκειται για εταιρείες που είτε σκοπεύουν να επεκταθούν σε νέες δραστηριότητες είτε να εξαγοράσουν μια από τις υφιστάμενες διασυνδεδεμένες με τους Lloyd’s εταιρείες (συνδικάτα), που υπερβαίνουν τις 90 σε αριθμό. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι το Επενδυτικό Συμβούλιο του Συνταξιοδοτικού Ταμείου του Καναδά (CPPIB) θα ενταχθεί στην πλατφόρμα των Lloyd’s, εξαγοράζοντας το συνδικάτο της AIG Ascot έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.