[starbox]
Τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε η Τράπεζα της Ελλάδας απηχούν τις προθέσεις για σταδιακή άρση των c apital controls. Μία κίνηση που εάν επιτευχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο θα οδηγήσει σε μ ία εκτιμόμενη αύξηση κατά 10-15% της ασφαλιστικής παραγωγής η οποία μειώθηκε κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου- Σεπτεμβρίου εξαιτίας των capital controls. Πλέον η ασφαλιστική αγορά μπορεί να υπολογίσει πιο άνετα τα business plans της επόμενης χρονιάς.
Ωστόσο η περιπέτεια δεν τελειώνει εδώ. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η φορολογία εισοδήματος (δεύτερη δόση) και από τα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο ΕΝΦΙΑ. Η φορολογική καταιγίδα θα κοστίσει αρκετά στην ασφαλιστική αγορά που περίμενε ως ‘μάννα εξ ουρανού’ μία πιο ευνοική φορολογική αντιμετώπιση στα ασφάλιστρα του κλάδου Ζωής (ειδικά στα συνταξιοδοτικά και υγείας).
Το ζητούμενο για την νέα κυβέρνηση είναι να προτείνει στους «θεσμούς» την επιστροφή φορο-απαλλαγών για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Ζωής προκειμένου να μπορούν οι ασφαλισμένοι και οι ενδιαφερόμενοι να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την φορολογία αλλά και να «ελαφρώσουν» άμεσα και έμμεσα το ελληνικό κράτος από πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες. Είναι σίγουρο ότι το «κουαρτέτο» θα είναι θετικό σε προτάσεις φοροαπαλλαγών αφού θα οδηγήσουν σε ετήσια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε νοσοκομεία και Ασφαλιστικά Ταμεία, θα δώσουν διεξόδους στους ασφαλισμένους που έχουν υποστεί απώλειες συντάξεων και εισοδημάτων κατά 20% την τελευταία διετία και θα δημιουργήσει μία ακόμη ισχυρότερη ασφαλιστική αγορά που θα δώσει νέες θέσεις απασχόλησης. Την πρόταση αυτή (των φορο-απαλλαγών) στην Ελλάδα έχουν ήδη κάνει lobbying σε Ελλάδα και Βρυξέλλες πολλές ξένες πολυεθνικές , τονίζοντας μάλιστα ότι είναι η μόνη λύση και άλλωστε εφαρμόζεται με διαφορετικούς τρόπους στα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης. Οι μελέτες που έχουν κάνει οι ελεγκτικοί οίκοι και ιδιαίτερα η Ernst & Young και η AON Hewitt (αναλογιστική) δείχνουν ότι τα οφέλη για την ελληνική κοινωνία θα είναι μεγαλύτερα από τις φορολογικές εισπράξεις σε διάρκεια 5ετίας. Η λύση είναι μπροστά , η απόφαση λείπει.