back to top
19.4 C
Athens
Σάββατο 18 Απριλίου 2026

Και η Allianz αποσύρει τον στόχο για τη φετινή κερδοφορία

Η αβεβαιότητα λόγω κορωνοϊού υποχρεώνει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης σε αναδίπλωση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Μετά την Munich Re και την Hannover Re, ήρθε η σειρά ενός ακόμα μεγάλου γερμανικού (αντ)ασφαλιστικού ομίλου, της Allianz, να αποσύρει τον στόχο που είχε θέση για τα κέρδη της φέτος, λόγω του θολού οικονομικού ορίζοντα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με δεδομένη την υψηλή αβεβαιότητα, το ΔΣ της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ευρώπης δεν υποθέτει πλέον ότι η Allianzμπορεί να πετύχει τον στόχο για τα λειτουργικά κέρδη του 2020 (12 δις. ευρώ, συν-πλην 500 εκατ. ευρώ). Το ΔΣ θα θέσει νέο στόχο κερδοφορίας –προφανώς μετριοπαθέστερο-, αφού επανεξετάσει την πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz Oliver Baete δήλωσε ότι ο κορωνοϊός «χτύπησε τον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο σαν μετεωρίτης». Πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξημένο όγκο αιτήσεων αποζημίωσης, την ίδια στιγμή που τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια υφίστανται πιέσεις λόγω των ισχυρών κλυδωνισμών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

- Advertisement -

Ο γερμανικός κολοσσός δήλωσε ότι αναμένει πτώση κερδών 25% στα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου, τα οποία εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα 2,3 δις. ευρώ, Για την ίδια περίοδο, ο πήχης για τα καθαρά κέρδη τίθεται στο 1,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 30% σε ετήσια βάση. Η Fitchεπιβεβαίωσε στο τέλος Απριλίου την πιστοληπτική ικανότητα της Allianz–υπό το πρίσμα του Covid-19- υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία έχει εύρωστη κεφαλαιακή βάση και έχει διαφοροποιημένες γραμμές δραστηριότητας, γεωγραφική έκθεση και κανάλια διανομής.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική τεράστιων ζημιών, καθώς ο κορωνοϊός έχει «μολύνει» τις οικονομίες και τις αγορές ανά τον κόσμο. Η Swiss Re την περασμένη εβδομάδα προστέθηκε στην χορεία των εταιρειών που πιέζουν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν μηχανισμό συγκράτησης των δυνητικών ζημιών (backstop). Χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν ήδη προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων εν μέσω αναμενόμενης «πλημμύρας» αιτήσεων αποζημίωσης. Την ίδια στιγμή, σε άλλες χώρες –και κυρίως στις ΗΠΑ- πληθαίνουν οι φωνές αυτών που ζητούν να «ξαναγραφτούν» οι ασφαλιστικές συμβάσεις ώστε οι εταιρείες να επωμιστούν σε μεγάλο βαθμό τις ζημίες από διακοπή/διαταραχή επιχειρηματικής δραστηριότητας, που προκλήθηκαν από τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την ανάσχεση της πανδημίας.

Παρότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (με επικεφαλής την EIOPA) έχουν απευθύνει σύσταση στις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν εξοικονόμηση κεφαλαίων, η Allianzεπιβεβαίωσε την πρόθεσή της να καταβάλει μέρισμα για τη φετινή χρήση, αναστέλλοντας παράλληλα εν μέρει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών που είχε ενεργοποιήσει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Greece: Η πρόληψη ως βασική προτεραιότητα για την υγεία μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η εταιρεία υπενθυμίζει τη σημασία της πρόληψης και προτείνει τη mobile εφαρμογή SelfCare

Πασχαλινή προσφορά από την Allianz Greece σε συνεργασία με τη Μουστάκας

Αγορές με επιστροφή ασφαλίστρων για τους κατόχους της κάρτας «Ασφαλιστικός Γονέας»

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα από τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ανακοινώνει τη διοργάνωση νέου εξ αποστάσεως προγράμματος προετοιμασίας για τις εξετάσεις

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη σημασία της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής...

Atradius: Ισχυρή ανάπτυξη το 2025 παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε το 2025 η Atradius, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και γεωοικονομικών προκλήσεων.

Εθνική Ασφαλιστική: Ισχυρές επιδόσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2025

Η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος 2025 καταγράφοντας ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της και επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα από τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ανακοινώνει τη διοργάνωση νέου εξ αποστάσεως προγράμματος προετοιμασίας για τις εξετάσεις

Οι σαλτιμπάγκοι της ιδιωτικής υγείας και των ανεπαίσθητων χρεώσεων 

Ο Ανασφάλιστος περνά κατευθείαν επί το έργον χωρίς πρόλογο, δεν του αρέσουν κιόλας οι πρόλογοι, απομειώνουν το έργο.

Σημαντική διάκριση της INTERLIFE για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών Πολυμορφίας και Συμπερίληψης

Στις 30 ελληνικές εισηγμένες εταιρίες που ξεχωρίζουν για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης, με συνεπή προώθηση της Πολυμορφίας

Τι αλλάζει στην Οδική Βοήθεια με τις νέες ρυθμίσεις του ν. 5290/2026

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών με ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις εταιρίες μέλη ενημερώνει για το νόμο ν. 5290/2026

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη σημασία της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής...