Η αβεβαιότητα λόγω κορωνοϊού υποχρεώνει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης σε αναδίπλωση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Μετά την Munich Re και την Hannover Re, ήρθε η σειρά ενός ακόμα μεγάλου γερμανικού (αντ)ασφαλιστικού ομίλου, της Allianz, να αποσύρει τον στόχο που είχε θέση για τα κέρδη της φέτος, λόγω του θολού οικονομικού ορίζοντα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως ανακοινώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με δεδομένη την υψηλή αβεβαιότητα, το ΔΣ της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ευρώπης δεν υποθέτει πλέον ότι η Allianzμπορεί να πετύχει τον στόχο για τα λειτουργικά κέρδη του 2020 (12 δις. ευρώ, συν-πλην 500 εκατ. ευρώ). Το ΔΣ θα θέσει νέο στόχο κερδοφορίας –προφανώς μετριοπαθέστερο-, αφού επανεξετάσει την πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz Oliver Baete δήλωσε ότι ο κορωνοϊός «χτύπησε τον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο σαν μετεωρίτης». Πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξημένο όγκο αιτήσεων αποζημίωσης, την ίδια στιγμή που τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια υφίστανται πιέσεις λόγω των ισχυρών κλυδωνισμών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
Ο γερμανικός κολοσσός δήλωσε ότι αναμένει πτώση κερδών 25% στα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου, τα οποία εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα 2,3 δις. ευρώ, Για την ίδια περίοδο, ο πήχης για τα καθαρά κέρδη τίθεται στο 1,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 30% σε ετήσια βάση. Η Fitchεπιβεβαίωσε στο τέλος Απριλίου την πιστοληπτική ικανότητα της Allianz–υπό το πρίσμα του Covid-19- υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία έχει εύρωστη κεφαλαιακή βάση και έχει διαφοροποιημένες γραμμές δραστηριότητας, γεωγραφική έκθεση και κανάλια διανομής.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική τεράστιων ζημιών, καθώς ο κορωνοϊός έχει «μολύνει» τις οικονομίες και τις αγορές ανά τον κόσμο. Η Swiss Re την περασμένη εβδομάδα προστέθηκε στην χορεία των εταιρειών που πιέζουν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν μηχανισμό συγκράτησης των δυνητικών ζημιών (backstop). Χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν ήδη προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων εν μέσω αναμενόμενης «πλημμύρας» αιτήσεων αποζημίωσης. Την ίδια στιγμή, σε άλλες χώρες –και κυρίως στις ΗΠΑ- πληθαίνουν οι φωνές αυτών που ζητούν να «ξαναγραφτούν» οι ασφαλιστικές συμβάσεις ώστε οι εταιρείες να επωμιστούν σε μεγάλο βαθμό τις ζημίες από διακοπή/διαταραχή επιχειρηματικής δραστηριότητας, που προκλήθηκαν από τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την ανάσχεση της πανδημίας.
Παρότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (με επικεφαλής την EIOPA) έχουν απευθύνει σύσταση στις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν εξοικονόμηση κεφαλαίων, η Allianzεπιβεβαίωσε την πρόθεσή της να καταβάλει μέρισμα για τη φετινή χρήση, αναστέλλοντας παράλληλα εν μέρει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών που είχε ενεργοποιήσει.