back to top
16 C
Athens
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026

«Καμπανάκι» Γ. Χατζηθεοδοσίου για δασμούς, τουρισμό και εισοδήματα – Βίντεο

Στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, τόσο λόγω των διεθνών εξελίξεων όσο και των εσωτερικών πιέσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ (7/8/2025).

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έθεσε στο επίκεντρο τις επιπτώσεις των νέων δασμών των ΗΠΑ στην ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, τις αδυναμίες του υπερτουρισμού, αλλά και την αδύναμη αγοραστική δύναμη των πολιτών, ακόμα και στην περίοδο των εκπτώσεων.

- Advertisement -

Δασμοί Τραμπ: Επιπτώσεις και στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ εκτίμησε ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν άμεσα και την Ελλάδα, καθώς προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και το κρασί επιβαρύνονται με 15%, με αποτέλεσμα να χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αμερικανική αγορά, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία μένει εκτός αυτών των μέτρων, αποκτώντας πλεονέκτημα.

- Advertisement -

Εξέφρασε, παράλληλα, επιφυλάξεις για τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, που προβλέπει τεράστιες επενδύσεις και αγορές από την ευρωπαϊκή πλευρά, τονίζοντας ότι τέτοια νούμερα είναι «μη ρεαλιστικά» και θα οδηγούσαν σε ύφεση αντί για ανάπτυξη.

Για το ενδεχόμενο μετατόπισης των εξαγωγών σε άλλες αγορές, σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, υπάρχουν αγορές στην Ασία, στην Αφρική και στη Νότια Αμερική. Είναι, όπως εκτίμησε, στο χέρι της Ευρώπης να σχεδιάσει στρατηγικά νέες εξαγωγικές διαδρομές.

Τουρισμός: Αύξηση αφίξεων, μείωση εισπράξεων

Παρά την αύξηση από 7% έως 10% στις αφίξεις φέτος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών έχει μειωθεί, ενώ ο εγχώριος τουρισμός περιορίζεται σε σύντομες αποδράσεις.

Έχουμε υπερτουρισμό, αλλά όχι αντίστοιχα έσοδα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, προσθέτοντας ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι τουρισμό θέλουμε, καθώς ο μαζικός τουρισμός με χαμηλή κατανάλωση φέρνει πίεση χωρίς ανάλογο όφελος, ούτε οικονομικό ούτε περιβαλλοντικό.

Εκπτώσεις: Μεγάλες προσφορές, μικρό καλάθι

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ αναφέρθηκε και στις θερινές εκπτώσεις, επισημαίνοντας τη χαμηλή καταναλωτική κίνηση, παρά τις γενναίες προσφορές από πλευράς επιχειρήσεων.

Εξήγησε ότι οι επαγγελματίες κάνουν μεγάλες εκπτώσεις για να πουλήσουν τα καλοκαιρινά αποθέματα και να προμηθευτούν τις νέες συλλογές. Όμως, όταν ο πολίτης έχει ένα συγκεκριμένο εισόδημα, για παράδειγμα 1.000-1.500 ευρώ, και αυτό εξαντλείται σε ρεύμα, στέγη και βασικά αγαθά, δεν περισσεύει τίποτα για ψώνια.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε την ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με μέτρα ουσίας και όχι απλώς παρατάσεις υποχρεώσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Υγεία, ισότητα, επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο του εορτασμού του ΕΕΑ για τη Γυναίκα

Η ημερίδα ανέδειξε ένα ευρύ φάσμα από κρίσιμα για τη σύγχρονη γυναίκα επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Λέμε ναι στα έκτακτα μέτρα, όμως απαιτούνται και κινήσεις για τη στήριξη των ΜμΕ»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ υπενθυμίζει την πρόταση για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, αλλά και νέα ρύθμιση 120 δόσεων

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού από το ΕΕΑ, με κεντρική ομιλήτρια τη Ν. Παζαΐτη

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι η επένδυση στη γυναικεία υγεία είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας

Πανελλήνιος Εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 7/3 στην Αίγλη Ζαππείου

Ημερίδα ενημέρωσης, ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης, με ελεύθερη είσοδο, συνδιοργανώνουν το ΕΕΑ και η ΕΜΓΕ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο ρόλος του cyber στον πόλεμο με το Ιράν: Αποκαλυπτικές πληροφορίες

ΗΠΑ και Ισραήλ δεν διστάζουν να δώσουν πληροφορίες για τη στρατιωτική τους ισχύ, όχι όμως και για κυβερνοεπιθέσεις, επισημαίνει το BBC

6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν υψηλό τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης

Εξακολουθούν ωστόσο να παρουσιάζουν σημαντικά κενά ασφάλειας, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Mastercard

Κλοπές αυτοκινήτων: Η μάστιγα που απειλεί τους δρόμους μας

Σε έναν κόσμο όπου οι κλοπές αυτοκινήτων εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο, η πρόληψη είναι μονόδρομος

«We are here to serve»: Πολυετής σύμπραξη της Allianz με τον κορυφαίο τενίστα J. Sinner

O τετράκις πρωταθλητής Grand Slam θα συμμετάσχει σε διεθνείς καμπάνιες και δράσεις που αναδεικνύουν την αριστεία και την ανθεκτικότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

12 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Η Vantive συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία πρόληψης

Η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως, συχνά χωρίς εμφανή συμπτώματα στα αρχικά στάδια

Ο ρόλος του cyber στον πόλεμο με το Ιράν: Αποκαλυπτικές πληροφορίες

ΗΠΑ και Ισραήλ δεν διστάζουν να δώσουν πληροφορίες για τη στρατιωτική τους ισχύ, όχι όμως και για κυβερνοεπιθέσεις, επισημαίνει το BBC

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: Ο προληπτικός έλεγχος σώζει την όραση

Στοιχεία αναφορικά με την πάθηση, καθώς και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης, από την Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος

6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν υψηλό τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης

Εξακολουθούν ωστόσο να παρουσιάζουν σημαντικά κενά ασφάλειας, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Mastercard

Κλοπές αυτοκινήτων: Η μάστιγα που απειλεί τους δρόμους μας

Σε έναν κόσμο όπου οι κλοπές αυτοκινήτων εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο, η πρόληψη είναι μονόδρομος