back to top
15.6 C
Athens
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026

Κ. Πάντος, Groupama: Tο πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας έχει ιδιαιτερότητες που επιδεινώνουν το αποτέλεσμα

Κίνδυνος τα χαρτοφυλάκια υγείας να μπουν σε διαδικασία άτυπου run-off»

Έξι στρεβλώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, Director Life Insurance της Groupama, μιλώντας στο IW για το μείζον θέμα της ασφάλισης υγείας. Ο κ. Πάντος αποκαλύπτει ότι οι στρεβλές πρακτικές, όπως το ολιγοπώλιο, η παντελής απουσία τυποποίησης και η επιθετική πολιτική των ιδιωτικών νοσοκομείων στους ιδιωτικά ασφαλισμένους, έχουν οδηγήσει όλες, ανεξαιρέτως, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υγείας στο να χρησιμοποιούν εξειδικευμένες εταιρείες για λόγους gate keeping και auditing, ανεβάζοντας το κόστος.

- Advertisement -

iw? Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον κλάδο της υγείας; Τι έχετε να πείτε για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τον ιατρικό πληθωρισμό, τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας;

απ. Οι εξελίξεις στον κλάδο της υγείας δεν μου επιτρέπουν να είμαι αισιόδοξος. Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα είναι επιβεβλημένες για μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων σημαντικό βάρος έχει αυτός της αύξησης των αποζημιώσεων. Το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών αυξάνεται συνεχώς, λόγω της εφαρμογής νέων επιστημονικών μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας, της εξέλιξης και αύξησης των τιμών των φαρμάκων, των ιατρικών υλικών, των αμοιβών των ιατρών, καθώς και της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας στα νοσοκομεία.

- Advertisement -

Η τεχνολογική εξέλιξη, όπως λ.χ. η εισαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους των ιατρικών πράξεων, η οποία αντικατοπτρίζεται και στις αυξήσεις ασφαλίστρων.

Η άποψή μου είναι πως αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό ο καλπασμός των δαπανών υγείας, ο κλάδος δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμος

Είναι απολύτως λογική και αναμενόμενη, λοιπόν, η αύξηση των δαπανών, όμως στην Ελλάδα το πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας έχει ιδιαιτερότητες που επιδεινώνουν αισθητά το αποτέλεσμα. Θα αναφέρω επιγραμματικά τις, κατά τη γνώμη μου, πιο σημαντικές:

– Ολιγοπωλιακή αγορά παρόχων, δηλαδή ιδιωτικών νοσοκομείων.

– Παντελής απουσία τυποποίησης: Η τιμολόγηση από τα ιδιωτικά νοσοκομεία γίνεται σε fee for service βάση. Ακούστηκαν κάποιες φήμες για λειτουργία και των ιδιωτικών νοσοκομείων με βάση DRGs (Diagnosis-Related Groups), όπως τα δημόσια, αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ούτε βέβαια και χρονοδιάγραμμα.

– Επιθετική τιμολογιακή πολιτική (των νοσοκομείων) στους ιδιωτικά ασφαλισμένους.

– Αυξημένη επιθετικότητα στην ιατρική αντιμετώπιση των ιδιωτικά ασφαλισμένων στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

– Υψηλό κόστος λειτουργίας του κλάδου ασφαλίσεων υγείας: Οι παραπάνω λόγοι και πρακτικές έχουν οδηγήσει όλες, ανεξαιρέτως, τις εταιρείες που ασκούν τον κλάδο υγείας στο να χρησιμοποιούν εξειδικευμένες εταιρείες για λόγους gate keeping και auditing, ανεβάζοντας, φυσικά, το κόστος.

– Υψηλά έξοδα πρόσκτησης εργασιών.

Η άποψή μου είναι πως αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό ο καλπασμός των δαπανών υγείας, ο κλάδος δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμος. Τα ασφάλιστρα, κάποια στιγμή, αναγκαστικά, θα φτάσουν σε ύψη μη προσιτά για τα μέσα εισοδήματα, με άμεση συνέπεια τη δραστική μείωση του ρυθμού αύξησης των ασφαλισμένων και, τελικά, τα χαρτοφυλάκια υγείας θα μπουν σε διαδικασία άτυπου run-off. Δυστυχώς, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δείχνουν αδυναμία να κατανοήσουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και για τον δικό τους κλάδο, όμως αυτό έχει να κάνει και με το κατά πόσο είναι μακροπρόθεσμη και συνετή η οπτική και, τελικά, οι επιδιώξεις των μετόχων τους.

iw? Εκτιμάτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και η αλλαγή του δείκτη κόστους υγείας;

απ. Οποιοσδήποτε δείκτης αντικατοπτρίζει σωστά την αύξηση των δαπανών υγείας για τους ιδιωτικά ασφαλισμένους με βρίσκει σύμφωνο. Εύχομαι ο ΕΔΑ της ΕΛΣΤΑΤ, στη βάση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, να παίξει αποτελεσματικά τον ρόλο για τον οποίο προορίζεται. Βέβαια, δεν μπορεί να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα διαμόρφωσης της τελικής τιμής του ασφαλίστρου, δεδομένου ότι το τελικό ασφάλιστρο καθορίζουν κι άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως π.χ. η ηλικία του ασφαλισμένου, οι δαπάνες λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας, τα έξοδα πρόσκτησης, η εμπειρία του χαρτοφυλακίου και το αντασφαλιστικό κόστος.

Για τον Δείκτη του ΙΟΒΕ που «δαιμονοποιήθηκε» και απεμπολίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι πλήρως τεχνοκρατικός και αξιόπιστος, όπως άλλωστε αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία, το 2022, με προεδρικό διάταγμα. Προκύπτει με βάση στοιχεία επαληθεύσιμα και διασταυρούμενα με τα Μητρώα Ασφαλισμένων και Αποζημιώσεων κάθε ασφαλιστικής εταιρείας.

iw? Τι θα είχατε να προτείνετε;

απ. Θα προτείναμε:

Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της ιδιωτικής υγείας μέσω απλοποίησης του πλαισίου για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και την ταχύτερη προσέλκυση σχετικών επενδύσεων.

Γενίκευση της εφαρμογής των DRGs και στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του ποιος πληρώνει (ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιώτης). Η υιοθέτησή τους θα βοηθήσει σημαντικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας και θα προωθήσει τη διαφάνεια, ενώ θα έχει θετική επίδραση και στα έξοδα λειτουργίας του κλάδου υγείας για τις ασφαλιστικές που τον ασκούν.

Πέντε προτάσεις, μεταξύ αυτών η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της ιδιωτικής υγείας μέσω απλοποίησης του πλαισίου για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και την ταχύτερη προσέλκυση σχετικών επενδύσεων

Εξαίρεση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας από τον ΦΠΑ ή έστω μείωση του υψηλού συντελεστή (24%), που ισχύει σήμερα.

Επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από τον φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες.

Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών με δημόσια νοσοκομεία, προς όφελος των πολιτών, των ασφαλισμένων και των εσόδων του κράτους.

Εξορθολογισμό των εξόδων πρόσκτησης εργασιών του κλάδου υγείας από τις ασφαλιστικές.

Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Groupama Ασφαλιστική ανανεώνει με ακόμη υψηλότερες επιδόσεις την πιστοποίηση ETHOS Platinum

Οι αρχές ESG ενσωματώνονται απόλυτα στη λήψη αποφάσεων και στη δημιουργία διαχρονικής αξίας για τους ασφαλισμένους, τους (συν)εργαζομένους και την κοινωνία

Groupama: Το Expert Nature Protect και η ασφάλιση επιχειρήσεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι ξεκάθαροι όροι, το προσιτό κόστος και η γρήγορη καταβολή αποζημίωσης

Groupama Ασφαλιστική: Αποστολή στη Λυών με επίλεκτους συνεργάτες

Ένα ξεχωριστό ταξίδι στη Γαλλία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν κορυφαίοι συνεργάτες και στελέχη της εταιρείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκπαιδευτικό συνέδριο ΕΣΑΠΕ- GAMA Global Hellas-Cyprus “Leading Without Limits”

Η Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ) www.esape.gr,  στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #4 SOLVENCY II: Πόσο αντέχει μια ασφαλιστική;

Πώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο φερεγγυότητας συνδέει τους κινδύνους που αναλαμβάνει μια ασφαλιστική με τα κεφάλαια που διαθέτει.

Η επαγγελματική ασφάλιση στη συζήτηση της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στη Θεσσαλονίκη

Τον ρόλο της επαγγελματικής ασφάλισης στην ενίσχυση της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής προστασίας, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης

Eurolife FFH: 10 χρόνια συμμετοχής στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

Με motto “Be Unique. Be Connected.”, η εταιρεία ανέδειξε τη δύναμη της ομάδας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Επίσημος Χορηγός του 18ου Greece Race for the Cure

Η Εθνική Ασφαλιστική έδωσε και φέτος το «παρών» στο 18ο Greece Race for the Cure, τον αγώνα-θεσμό ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων του

Εκπαιδευτικές δράσεις για την ενίσχυση της κατάρτισης των εργαζομένων

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το Envolve Entrepreneurship ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και το Envolve Entrepreneurship υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος

ΜΙΝΕΤΤΑ Goes Morocco: 80 συνεργάτες σε ένα ταξίδι επιβράβευσης γεμάτο εμπειρίες

Μια ακόμη ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία προσέφερε στους συνεργάτες της η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, αυτή τη φορά με προορισμό το Μαρόκο. 

MEGA BROKERS: Η Βραζιλία ο μεγάλος ταξιδιωτικός προορισμός του Διαγωνισμού Πωλήσεων 2026–2027

Με μια εντυπωσιακή παρουσίαση στα Sales Awards 2026, η MEGA BROKERS αποκάλυψε το νέο ταξίδι επιβράβευσης των συνεργατών της, με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο