back to top
24.3 C
Athens
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

Κ. Χατζηδάκης: Βούληση της κυβέρνησης να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση στον επισιτισμό – Εντατικοί έλεγχοι από ΣΕΠΕ

Τα ζητήματα της κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας στον τομέα της εστίασης, των συνθηκών εργασίας στον κλάδο και της κήρυξης της κλαδικής σύμβασης εργασίας ως υποχρεωτικής για το σύνολο των εργαζόμενων στον τομέα, συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κενών θέσεων, σε συνέχεια της σύσκεψης που προηγήθηκε με τον ΣΕΤΕ για τις θέσεις εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, συμφωνήθηκε να υποβάλουν άμεσα οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης τις διαθέσιμες θέσεις στην ΔΥΠΑ προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της Υπηρεσίας και να προχωρήσει η κάλυψη των θέσεων, προς όφελος τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων.

- Advertisement -

Για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ θα είναι αυστηροί. «Το ζήτημα έχει να κάνει όχι μόνο με τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και με την εικόνα της Ελλάδας. Εικόνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται σωστά, έχουν αρνητική αντανάκλαση όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στη χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί υποχρεωτική, όπως έχει γίνει ήδη άλλωστε με την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχείων. «Θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τους εργαζόμενους, ένα μήνυμα δικαιοσύνης», σημείωσε ο υπουργός. Ζήτησε δε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να συνεργαστούν και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ταχύτατα, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

- Advertisement -

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη από το νόμο γνώμη του ΑΣΕ για την επέκταση της Σύμβασης και να υπογραφεί στη συνέχεια άμεσα η απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Προϋπόθεση για την εξέταση του θέματος, είναι να γνωστοποιηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους στο ΑΣΕ τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό των εργαζόμενων που καλύπτονται από την Σύμβαση.

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

«Η αναπτυξιακή τροχιά του ελληνικού τουρισμού αφορά τόσο την πρωτογενή παραγωγή, όσο και τον εμπορικό κόσμο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από την πλευρά της Κυβέρνησης συνολικά, αλλά και ειδικότερα από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Τουρισμού, υπάρχει η σαφής πρόνοια, έτσι ώστε -με δεδομένες τις πολλαπλές κρίσεις που έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε αυτά τα τρία χρόνια- να μπορέσουμε και πάλι να συνεργαστούμε με απτά αποτελέσματα προς όφελος της μέσης ελληνικής οικογένειας και όλης της κοινωνίας. Προσωπικά, πιστεύω πολύ στη συνεργασία. Και έχει αποδειχθεί, από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε ήδη από το 2020 -σε μία εποχή κατά την οποία δεν είχαμε καν εμβόλια- ότι όπου υπάρχει υγιής συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων -κεντρικής Κυβέρνησης, ιδιωτικού τομέα, εργοδοτών και εργαζομένων- προφανώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια, η ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια έχει στηρίξει νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις με 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης στήριξης για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η καλή διάθεση, λοιπόν, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και αυτό είναι εμφανές. Όσον αφορά, τώρα, στον κλάδο του τουρισμού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρεσβευτές μας είναι οι εργαζόμενοί μας. Αλλά και το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί υπόθεση των πολλών, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα. Τα πρώτα στοιχεία από τις κρατήσεις και τις αφίξεις στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Καλούμαστε, λοιπόν, να προασπίσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας. Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα προασπίσουμε τα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων του κλάδου. Και θα το κάνουμε όλοι μαζί -ενώνοντας δυνάμεις χωρίς καθυστερήσεις- έτσι ώστε αφενός όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να βρει δουλειά και αφετέρου να μειώσουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες ειδικότητες που σχετίζονται με το τουριστικό μας προϊόν».

Στη σύσκεψη μετείχαν η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου, ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Κοκολάκης, ο γενικός γραμματέας Δημήτριος Κουτούκης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Νικόλαος Κρομμύδας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ανασχηματισμός: Νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας

Στις 11.00 το πρωί ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Κ. Χατζηδάκης: Οι βασικοί άξονες της δράσης για αύξηση των επενδύσεων

«Η Ελλάδα σημείωσε άλματα στον τομέα των επενδύσεων» υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο 5o Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης

Ambassadeur: Νέο διαγωνισμό με μικρότερες απαιτήσεις διοργανώνει ο e-ΕΦΚΑ

Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι να λειτουργήσει το ακίνητο ως ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων

Τα 4 προγράμματα για απόκτηση στέγης της κυβέρνησης και οι βασικές ρυθμίσεις

Ανέβηκε στο opengov το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για ανοιχτή διαβούλευση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz: Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους για τον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο

Έκθεση «Allianz Safety and Shipping Review 2025»: Η εμπορική σύγκρουση μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, καθώς και αύξηση του «σκιώδους στόλου»

Αυξημένες κατά 16 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Μείωση κατά 1.145 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2025, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 2.563 εκατ. ευρώ

Ασφαλιστικές: Mειωμένες κατά 244 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις, στα 21 εκατ. το ενεργητικό

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

H Αγγ. Μουρατίδου της Euroins για την Τεχνολογία και την Ενημέρωση των Πολιτών σχετικά με τις Φυσικές Καταστροφές

Η Ασφαλιστική Euroins Ελλάδος συμμετέχει ως Ασημένιος Χορηγός στο συνέδριο για τις Φυσικές Καταστροφές, NatCat Summit “Mitigating the Risk

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης

H ΕΑΕΕ Μέλος του UN Global Compact και του UN Global Compact Network Greece

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει την επίσημη ένταξή της στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact)