back to top
31.9 C
Athens
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025

Ιδρυση Εναλλακτικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης εργαζομένων στις ασφαλιστικές

Σε αντίστροφη μέτρηση για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία του Εναλλακτικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, βρίσκεται η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με τα μέλη της να προετοιμάζονται ώστε ο νέος φορέας να πάει σάρκα και οστά μέσα στους επόμενους μήνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, το Επαγγελματικό Ταμείο για τους εργαζόμενους στην ασφαλιστική αγορά θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει έως το τέλος του έτους ή το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ, όπως είναι γνωστό, οι εισφορές τις οποίες θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες υπέρ των εργαζομένων σε αυτές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

- Advertisement -

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών διαπραγματεύθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα με τους συνδικαλιστές  έχοντας ως στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή λύση, δίχως ωστόσο αυτό να καταστεί εφικτό, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικοί όμιλοι να θέτουν, τώρα, προς εφαρμογή το plan b που προβλέπει την οργάνωση Εναλλακτικού Επαγγελματικού Ταμείου, και συνολικές εισφορές για εργαζόμενους και συνταξιούχους 11% επί της μισθοδοσίας.

Ειδικότερα, η πρόταση της ΕΑΕΕ, που πλέον τίθεται σε εφαρμογή, προβλέπει τα εξής:

- Advertisement -

– Κρατήσεις υπέρ του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ανάλογων των υφιστάμενων υπέρ των επικουρικών ταμείων του δημόσιου τομέα, δηλαδή σήμερα 3,5% επί της μισθοδοσίας (ανώτατο όριο μισθού 5.860,80 ευρώ).

– Ίδρυση νέου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του ν.3029/2002 υπέρ των εργαζομένων στις εταιρίες – μέλη της ΕΑΕΕ και καταβολή εργοδοτικών εισφορών επί της μισθοδοσίας ύψους 4% (ανώτατο όριο μισθού τα 5.860,80 ευρώ). Το νέο ταμείο θα ανατρέχει στην 1.1.2016.

– Ενίσχυση των συνταξιούχων και των εχόντων ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και καταβολή υπέρ αυτών ειδικών εργοδοτικών εισφορών επί της συνολικής μισθοδοσίας κάθε ασφαλιστικής εταιρίας (ΕΑΕΕ) ύψους 3,5%, προσαυξημένων με το επιπλέον ποσό που προκύπτει λόγω της χρήσης ανώτατου ορίου του μισθού (5.860,80 ευρώ) για τον υπολογισμό των εισφορών υπέρ των εργαζομένων.

Προκειμένου η Ένωση να καταστήσει δυνατή την εφαρμογή του σχεδίου της, στο αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει σειρά επαφών με το υπουργείο Εργασίας, αλλά και με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ενώ οι εισφορές που θα καταβάλλονται θα πρέπει να θεσμοθετηθούν με νόμο ώστε να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των εργαζομένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: +2,5% η παραγωγή ασφαλίστρων το 5μηνο, στα ~2,393 δισ. ευρώ

Αύξηση 9,0% στον κλάδο ζημιών και μείωση 4,3% στον κλάδο ζωής - Δείτε το infographic των αποτελεσμάτων και ολόκληρη τη μελέτη

ΕΑΕΕ: Η ΕΕ παρατείνει την επάρκεια προστασίας δεδομένων του ΗΒ έως τον Δεκέμβριο του 2025

Οι σχετικές αποφάσεις παρατείνουν τη ροή προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο - Ποια τα επόμενα βήματα

Κ. Καραμανλής: «Σε μια αγορά πυλώνα σταθερότητας, η Syndea είναι συνεπής και ενεργή»

Αυξημένη κατά 12,9% η παραγωγή ασφαλίστρων - Πώς εξελίσσεται το 2025

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Και Αν Συμβεί…»: Το Podcast που αλλάζει το παιχνίδι στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Με χιούμορ, σοφία και αληθινές ιστορίες, το νέο επεισόδιο της σειράς φωτίζει πτυχές της διαμεσολάβησης που σπάνια αναδεικνύονται

Η απάντηση της DallBogg στα πρόσφατα δημοσιεύματα

«Κατηγορηματικά» διαψεύδει τις αρνητικές ειδήσεις που την αφορούν η DallBogg, υποστηρίζοντας ότι «συνεχίζει με υπευθυνότητα και συνέπεια το έργο της»

Οι ανακοινώσεις των ελληνικών τραπεζών μετά την επιτυχία στο stress test

Ανθεκτικότητα επέδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στην τελευταία άσκηση της EBA, σημειώνοντας επιδόσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

I. Γιουμπάκης (SENATUS): «Το ακίνητο συνδέει real estate και ασφάλιση – Μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη»

Οι πελάτες ενδιαφέρονται για ουσιαστική προστασία. Αξιολογούν την πλήρη αξία του ακινήτου, τη ζημιά σε τρίτους και την απώλεια εισοδήματος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Διεθνής συμμαχία: Η Mega Brokers με τον Όμιλο Unilink

Ηγετικό ρόλο στην Acrisure για Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη αναλαμβάνει ο Τ. Χατζηθεοδοσίου - Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Το ταξίδι συνεχίζεται – πιο ισχυρό από ποτέ!»

Η ΕΑΕΕ προωθεί την ασφάλιση Αστικής Ευθύνης για επαγγελματίες και ανοίγει ξανά τη συζήτηση!

Δείτε τη νέα καμπάνια της ένωσης για την επαγγελματική ασφάλιση

Μήνυμα κοινωνικής ευθύνης από τη ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική: «Η ασφάλειά σας είναι και δική μας ευθύνη»

Η ΔΥΝΑΜΙΣ συνιστά πριν το ταξίδι μικρές κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο, καθώς μπορούν να αποτρέψουν ατυχήματα και να σώσουν ζωές

Υδρογειος Ασφαλιστική: Επενδύοντας στη διαπολιτισμική συνεργασία για την ελληνική αγορά

Εκπαιδεύοντας το δυναμικό της στην ενσυναίσθηση και κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών, η Υδρογειος ενισχύει την απόδοση σε διεθνές περιβάλλον