Η συζήτηση Μαζαράκη (Εθνική Ασφαλιστική)-Χρηστίδη (Allianz) στο πάνελ της KPMG
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία έβγαλε η συζήτηση Μαζαράκη- Χρηστίδη στο πάνελ της KPMG κατά τη πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών του 2023. Ο συντονιστής της συζήτησης κ. Κάσσος, εστίασε και στα αποτελέσματα όπως διαμορφώνονται από τον IFRS 17 και δείχνουν ότι οι ασφαλιστικές παρά την αύξηση της παραγωγής αντιμετωπίζουν προβλήματα στην διαμόρφωση κερδοφοριών. Eστίασαν επίσης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το AI και βέβαια στα φλέγοντα ζητήματα της ασφάλισης φυσικών καταστροφών και υγείας.
Κλάδος αυτοκινήτου (εκτίναξη των δεικτών ζημιών)
Αυτό που βγήκε από την συζήτηση σχετικά με τα IFRS 17 είναι ότι οι δείκτες ζημιών στο αυτοκίνητο ειδικά διαμορφώνονται κοντά στο 100% (ή και υψηλότερα) σε πολλές εταιρείες , δηλαδή οι ασφαλιστικές είναι ζημιογόνες στα τεχνικά τους αποτελέσματα αφού για να διαμορφωθεί κάποια οριακή κερδοφορία πρέπει να είναι μέχρι το 80%. Η εξέλιξη αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου που επιδεινώνεται αφ’ ενός από την διατήρηση χαμηλών ασφαλίστρων από πολλές εταιρείες (ασφαλιστικές και ΕΠΥ) και από την εκτόξευση ζημιών.
Κλάδος Υγείας
Σε ότι αφορά τις ασφαλίσεις ζωής και υγείας, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αφού οι αυξήσεις τιμολογίων που είναι μεγαλύτερες απ’ αυτές που δείχνει ο πληθωρισμός της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώνουν ζημιογόνα τεχνικά αποτελέσματα στις περισσότερες εταιρείες. Και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι χρειάζεται να γίνει ένας ολοκληρωτικός επανασχεδιασμός και των προϊόντων και των συνεργασιών με τους ιατρικούς παρόχους. Το γεγονός ότι υπάρχει ολιγοπώλιο στους παρόχους υγείας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στις χρεώσεις και στις επιλογές συνεργασιών. Επίσης χρειάζεται να αναδιαμορφωθεί ο δείκτης υγείας προκειμένου να απεικονίζει πλήρως τα ιατρικά κόστη και να ελέγχονται οι υπερτιμολογήσεις. Δημιουργία κάποιου ΣΔΙΤ μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών και δημόσιων νοσοκομείων μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά στην κρίση του κλάδου υγείας αλλά και προς όφελος Κράτους και ασφαλισμένων.
Ασφαλίσεις κατά φυσικών καταστροφών
Για τις ασφαλίσεις κατά φυσικών καταστροφών, οι δύο ομιλητές συνέκλιναν ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία βρέθηκε πολύ κοντά στις ασφαλιστικές αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα κίνητρα- αλλά και τα πρόστιμα- που προβλέπονται για επιχειρήσεις και ιδιώτες θα βοηθήσουν στην διαμόρφωση ασφαλιστικής συνείδησης και πρόληψης καθώς και αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφών. Χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία με τον Κράτος , με την μορφή ΣΔΙΤ όπου η συνεργασία Ασφαλιστικών-Κράτους θα επιμερίζει και τους κινδύνους, και θα είναι αποτελεσματικότερη.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η εμφάνιση του A/I είναι δεδομένο ότι θα αλλάξουν την ροή των ασφαλιστικών εργασιών το επόμενο διάστημα. Το ζητούμενο για τις ασφαλιστικές είναι να ενσωματώσουν την διαχείριση δεδομένων (data processing) μέσα στα οργανωτικά σχήματα και στη λειτουργία των ασφαλιστικών προκειμένου να βοηθήσει (το AI) όλη την ασφαλιστική διαδικασία. Η ψηφιακή μετεξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς είναι ταχύτατη και επιβεβλημένη και όσοι δεν μπορέσουν να ακολουθήσουν θα είναι οι χαμένοι