back to top
32.8 C
Athens
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να πρωταγωνιστήσει

Σημαντικά μηνύματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία εκπέμφθηκαν στη διάρκεια της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α. την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024.

Σε μία λαμπερή βραδιά, με τη γυναίκα επιχειρηματία στο επίκεντρο, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι του πολιτικού, επιμελητηριακού και επιχειρηματικού κόσμου, του αθλητισμού και του πολιτισμού, γέμισαν το επιβλητικό Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», το οποίο παραχωρήθηκε από τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

- Advertisement -

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη άρσης των εμποδίων για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση των γυναικών, με περαιτέρω μέτρα διευκόλυνσης και υποστήριξης, ώστε να αξιοποιηθούν οι υψηλές τους ικανότητες, προς όφελος του επιχειρείν και συνολικά της οικονομίας.

- Advertisement -

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, η Πρόεδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας”, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α. Νάντια Σταυρογιάννη.

Με αφορμή το γεγονός ότι η εκδήλωση συνέπεσε με τη ζοφερή επέτειο  συμπλήρωσης 571 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η βραδιά ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό μουσικό-χορευτικό δρώμενο από τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, που συγκίνησε το πολυπληθές κοινό. Στο δρώμενο συμμετείχε και ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης με την απαγγελία του ποιήματος «Πάρθεν» του Κωνσταντίνου Καβάφη, ενώ την παρουσίαση έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Χάρης Πασβαντίδης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε τη μεγάλη βαρύτητα που δίνει το Επιμελητήριο στην ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι είναι το πρώτο Επιμελητήριο που εξέλεξε Πρόεδρο γυναίκα, την κ. Σοφία Οικονομάκου, με τη συμβολή της οποίας συστάθηκε και η ΕΕΔΕΓΕ, ενώ πρωτοπόρο ήταν το Ε.Ε.Α. και στη δημιουργία Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, το έργο της οποίας ολοένα και ενισχύεται.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. υπογράμμισε την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική, που περικλείεται στον όρο «γυναικεία επιχειρηματικότητα», αναδεικνύοντας ως κρίσιμο ζητούμενο και άξονα δράσης του Επιμελητηρίου την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στο επιχειρείν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι το κράτος οφείλει να είναι αρωγός στις επιλογές των γυναικών. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κοινωνικό κράτος, όταν δεν δίνουμε προτεραιότητα σε μέτρα που διασφαλίζουν την ενεργή συμμετοχή όλων στην οικονομική και κοινωνική ζωή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε, επίσης, στη νομοθετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει επιδότηση θέσης μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων για ένα χρόνο, ενώ επέμεινε στη δέσμευση του κόμματός του, για «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Δήμου, όπου το 45% των Αντιδημάρχων στο Δήμο είναι γυναίκες και το 80% των εντεταλμένων συμβούλων είναι επίσης γυναίκες, αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται.

«Στο Δήμο προσπαθούμε να στηρίξουμε τη γυναίκα στο ρόλο της ως μητέρα, ενώ αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τις γυναίκες απέναντι στην έμφυλη βία. Έχουμε μάλιστα εδώ και λίγους μήνες συγκροτήσει και δημοτική επιτροπή ισότητας όπου με όλους τους συναρμόδιους φορείς συζητάμε και σχεδιάζουμε πολιτικές που πρέπει να αναπτύξουμε για να σταθούμε αρωγοί στους πολλούς σημαντικούς και δύσκολους ρόλους των γυναικών», επισήμανε.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ανέδειξε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία της γονεϊκότητας, εστιάζοντας και στην πρόσφατη παρέμβαση της κυβέρνησης για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Υποστήριξε, επίσης, ότι η δέσμευση για «κάθε παιδί σε βρεφονηπιακό σταθμό έχει γίνει ήδη πράξη», με πάνω από 365 εκατ. το χρόνο να δίνονται γι΄αυτό το σκοπό. «Το Υπουργείο μας θα συνεχίσει να προσπαθεί σε αυτό το κομμάτι προσθέτοντας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια καινούριες, χιλιάδες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς έτσι ώστε όταν δίνεται ένα voucher να μπορεί να ενεργοποιείται», πρόσθεσε η Υπουργός.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι χρειάζεται η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των γυναικών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, που θα τις υποστηρίξουν, κυρίως, στον ρόλο τους ως μητέρες. Στάθηκε, παράλληλα, στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν γυναίκες και άνδρες στο επιχειρείν, μεταξύ των οποίων υψηλά κόστη, δύσκολος ανταγωνισμός, γραφειοκρατία, έλλειψης ρευστότητας, αύξηση ιδιωτικού χρέους, για τα οποία, πρέπει, όπως είπε, η Πολιτεία να βρει λύσεις.

Η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι είναι η μόνη γυναίκα πολιτική αρχηγός στο Κοινοβούλιο, με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της να είναι επίσης, όπως είπε, η μοναδική με ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών βουλευτών. Στη διάρκεια της ομιλίας της άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, ζητώντας στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αλλά και γενικότερα για τη στήριξη των μικρομεσαίων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α. Νάντια Σταυρογιάννη αναφέρθηκε στους στόχους της Επιτροπής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σημαντικό μας μέλημα είναι τα προβλήματα των γυναικών επιχειρηματιών να φτάνουν στην Πολιτεία προκειμένου να επιλύονται άμεσα και αποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή μέλημά μας αποτελεί η προώθηση των δράσεών μας στην Ευρώπη, καθώς θέλουμε να ακουστεί η ελληνική γυναικεία φωνή στους θεσμούς της και να ωφεληθεί η σύγχρονη Ελληνίδα από τα ευεργετήματα που προβλέπουν οι νόμοι και τα προγράμματα άλλων χωρών, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας».

Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Η θέση της γυναίκας σε βασικούς τομείς της ελληνικής Οικονομίας» τοποθετήθηκαν η Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Φίλιππος Σαχινίδης, η Διευθύντρια Πωλήσεων & Επικοινωνίας “Milos Hotel” Άντζελα Μπιτσάνη, η Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη και το Μέλος Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Ε.Ε.Α. Όλγα Πολίτη.

Για τη «Γυναίκα στην Ψηφιακή εποχή» μίλησαν στο δεύτερο πάνελ ο Βουλευτής ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, η Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ελληνίδα ιστιοπλόος και Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, το Μέλος Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Ε.Ε.Α. Νικολέττα Βομπιράκη, η Διευθ. Σύμβουλος “NetPlanet” Βίβιαν Ηλιάδη, η Διευθ. Σύμβουλος “Covariance” Ελισσάβετ Νίκα και το Μέλος Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Ε.Ε.Α. Ρούλα Μακρή.

Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, για την προσωπική της διαδρομή και επιτυχία, από την Πρόεδρο “Julliette Armand”, Ιουλία Αρμάγου.

Στο τρίτο πάνελ συζήτησης, με επίκεντρο τις Γυναίκες στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, εξέφρασαν απόψεις και προτάσεις η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, η Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ, πρώτη γυναίκα Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ελλάδα, Βούλα Πατουλίδου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Χορογράφος των τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας, Άρτεμις Ιγνατίου, η Σχεδιάστρια – Πρόεδρος Πολιτιστικού Κινήματος “Athena Take Me Home”, Αθηνά Τρανούλη και το Μέλος Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Ε.Ε.Α. Δώρα Λοΐζου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία ξεχωριστή ομιλία-παρουσίαση από την Ψυχοθεραπεύτρια Ζωή Στραβοπόδη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κρητικός.

Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η Εφημερίδα “Ναυτεμπορική” και Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας naftemporiki.gr και clickatlife.gr.

Δείτε τα βίντεο όλων των τοποθετήσεων ΕΔΩ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε δόσεις για τα “αποπαίδια” της Αττικής»

Τη διαφορετική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων Περιφέρειας και Αττικής από την Κυβέρνηση στηλιτεύει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Το Επιμελητήριο μετά την έναρξη της επιχείρησης

Όταν ξεκινούν οι υποχρεώσεις, οι αυξημένες δαπάνες, οι αλλαγές στη νομοθεσία, οι ψηφιακές απαιτήσεις και η καθημερινή πίεση δοκιμάζεται στην πράξη ο θεσμός

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Δυναμική παρουσία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο Money Show 2026

Οι Επιτροπές Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και Καταναλωτών θα αναλύσουν προκλήσεις όπως η ακρίβεια, η ασφάλιση και η υπογεννητικότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδισε το στοίχημα των 350.000 και ανεβάζει τον πήχη στις 800.000

Η νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου του 2027

Greek Hospitality Awards 2026: Η κορυφαία συνάντηση της ελληνικής φιλοξενίας σάς περιμένει

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, παρουσία στελεχών του τουριστικού κλάδου, εκπροσώπων φορέων και ΜΜΕ

Στους 50.000 πελάτες η Anytime στη Ρουμανία – Το ορόσημο που θέτει τον πήχη για την επόμενη ημέρα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Couuntry Manager Αντώνης Τσακνάκης, «τα καλύτερα έρχονται»

Η γνώση που γίνεται πράξη – ένα ακόμη αποκλειστικό προνόμιο των μελών της GAMA Global

Στο webinar του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα για πρώτη φορά θα εκπροσωπηθεί από Ελληνίδα ομιλήτρια, τη Φάνη Θεοφανίδου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σπύρος Ιερείδης: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα είναι η πρόβλεψη, αλλά η ικανότητα προσαρμογής»

Συνέντευξη του CFA, Chartered MCSI Manager Asset Management της CISCO (Cyprus Investment & Securities Corp. Ltd), στον Λάμπρο Ρόδη

Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδισε το στοίχημα των 350.000 και ανεβάζει τον πήχη στις 800.000

Η νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου του 2027

SOS της EIOPA για το Nat Cat gap: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των καταστροφών;

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα βρίσκεται πλέον ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Greek Hospitality Awards 2026: Η κορυφαία συνάντηση της ελληνικής φιλοξενίας σάς περιμένει

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, παρουσία στελεχών του τουριστικού κλάδου, εκπροσώπων φορέων και ΜΜΕ

560 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για αναβάθμιση υποδομών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν 150.000+ μαθητές και εκπαιδευτικούς χάρη στη μεγαλύτερη πρωτοβουλία ΕΚΕ της χώρας