της Έλενας Ερμείδου
Πρόκειται για την μοναδική χώρα στο Δυτικό κόσμο που δαπανά για την υγεία πέραν των δυνατοτήτων της, από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη στο κόσμο ιδιωτική δαπάνη που δεν περνά από την ιδιωτική ασφάλιση, όπως γίνεται με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Το 39% των δαπανών για την υγεία είναι ιδιωτική δαπάνη (non prepaid) με το φαινόμενο αυτό να είναι μοναδικό στο κόσμο. Το δε, πιο ανησυχητικό είναι ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει επισημανθεί από καμία κυβέρνηση, θέτοντας τα πράγματα εκτός ελέγχου.
Ανησυχητικό είναι επίσης τ’ ότι οι έλληνες αρχικά ξόδευαν την δαπάνη στην πρωτοβάθμια υγεία ενώ, το τελευταίο διάστημα η δαπάνη αυτή έχει μετακινηθεί προς την δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη υγείας όπου ξοδεύονται πολλά χρήματα από τις τσέπες των ελλήνων. Οι δαπάνες δε, αυτές αυξήθηκαν όχι λόγω των νοσηλίων, αλλά λόγω της αύξησης των αμοιβών των ιατρών. Παράλληλα επικρατεί και το παράδοξο φαινόμενο της δέσμευσης πορων σε υπερβολικά δαπανηρή τεχνολογία.
Τα πράγματα με την υγεία στην Ελλάδα σημειώνει ο Καθ. Κυριόπουλος δεν είναι εύκολα. Στην χώρα παρατηρείται η μεγαλύτερη ανομοιογένεια. Η Ευρώπη και η Ισπανία έχουν ομοιογένεια -καμία σχέση, ο ίδιος τονίζει με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες ξοδεύουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους, στην Ελλάδα ξοδεύουν πέραν των δυνατοτήτων τους. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα από – ασφαλίζονται και πληρώνουν για την υγεία από την τσέπη τους, και αυτό γίνονται και στην περίοδο της κρίσης. Μεταξύ άλλων, αυτό κάνει την Ελλάδα να μην κατατάσσεται στην γειτονιά των εθνικών κρατικών συστημάτων.