Την Χριστουγεννιάτικη εορταστική της συνάντηση πραγματοποίησε η MINETTA Ασφαλιστική με μία περιήγηση στην Έκθεση «Γκίκας. Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή», μια έκθεση που υποστηρίζει η ΜΙΝΕΤΤΑ και είναι αφιερωμένη στο ταξίδι που έκανε το 1958 ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας.
Στην συνέχεια ακολούθησε δείπνο στο χώρο του café του Μουσείου, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε γιορτινό κλίμα και να ανταλλάξουν χριστουγεννιάτικες ευχές.
Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του καλλιτέχνη, -ζωγράφου, γλύπτη, χαράκτη και σκηνογράφου παρουσιάζει μια συναρπαστική έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Η μοναδική αυτή έκθεση Η έκθεση αναβιώνει με το πιο παραστατικό τρόπο το ταξίδι του Χατζηκυριάκου-Γκίκα το 1958 το οποίο ταξίδι τον οδήγησε από τη Δύση στην Ανατολή. Το μεγάλο αυτό ταξίδι ΖΩΗΣ μεταμόρφωσε τον καλλιτέχνη σε πολίτη του κόσμου, επηρεάζοντας ριζικά την πορεία του ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.
Το χρονικό του ταξιδιού και το άνοιγμα στον ΚΟΣΜΟ
Ο καλλιτέχνης, έχοντας αποδεχτεί πρόσκληση για την συμμετοχή του σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αμερική επισκέφτηκε την Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Μεξικό. To ταξίδι στο Μεξικό ήταν αυτό που καθόρισε και την μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Μετά το Μεξικό, έβγαλε πορεία προς την Ασία, αναζητώντας μία νέα ζωή. Ετσι εξερεύνησε τον πολιτιστικό πλούτο της Ιαπωνίας, τις Ινδίες, και άλλες χώρες. Η Ιαπωνία όμως ήταν η χώρα που σήμανε κάτι διαφορετικό για τον καλλιτέχνη, μεταμορφώνοντας τον για επόμενα χρόνια του βίου του.
Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη επί της Οδού Πειραιώς ταξιδεύει τους επισκέπτες στον κόσμο του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα φωτίζοντας τις πτυχές του και τα σημεία του γης που είχαν καθοριστική σημασία για τον καλλιτέχνη. Η έκθεση άλλωστε το λέει και τίτλος «Το Πέρασμα από την Δύση στην Ανατολή» συνδέει την τέχνη της Δύσης με την τέχνη της Ανατολής, καθρεφτίζοντας σε κάθε σημείο της την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη, μια «σκέψη» μπορούμε ελεύθερα να πούμε χωρίς σύνορα.
Η έκθεση υποδέχεται τον επισκέπτη με τον εξέχοντα πίνακα «Πράσινο και ασημί». Ακολουθούν τον χώρο οι σκιαγραφήσει της Αμερικής και της Ασίας με τα μάτια του καλλιτέχνη.
Στο πλαίσιο της βραδιάς έγινε βράβευση του Παραολυμπιονίκη μας και Σημαιοφόρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας στο Παρίσι, Μανώλη Στεφανουδάκη.