Και το τρίπτυχο της επιτυχίας
Μια επιχείρηση χρειάζεται να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ως μικρομεσαία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα κριτήρια σχετίζονται με τον αριθμό του προσωπικού που απασχολεί, καθώς και με τα όρια του συνόλου του ισολογισμού ή του κύκλου εργασιών.
Η συνεχής υποστήριξη και αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται ψηλά σε προτεραιότητα για αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που ήταν στις 27 Ιουνίου, η Eurolife FFH εξέτασε τα πιο χρήσιμα και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, που αναδεικνύουν την αξία και τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τον βασικό πυρήνα του εγχώριου οικονομικού χάρτη.
Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Η 27η Ιουνίου έχει οριστεί μετά από απόφαση του ΟΗΕ το 2017 ως η Παγκόσμια Ημέρα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ως στόχο έχει την ανάδειξη της σημασίας που έχει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Αργεντινή και υποστηρίχθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μικρών Επιχειρήσεων.
Περισσότερα στο eurolife blog
Χρήσιμα στατιστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, δίνοντας έτσι αξία στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περισσότερες από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αριθμός που αναλογεί στο 99,9% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. (Πηγή: 2021 SME Country Fact Sheet Greece, ggb.gr)
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους. (Πηγή: 2021 SMECountry Fact Sheet Greece, ggb.gr)
Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 94,6% των ελληνικών επιχειρήσεων. (Πηγή: 2021 SME Country Fact Sheet’sbackground document Greece, ggb.gr)