back to top
32.6 C
Athens
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026

Επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός Ζίκα είναι αιτία της μικροκεφαλίας

Αμερικανοί υγειονομικοί επιβεβαίωσαν ότι η μόλυνση εγκύων από τον ιό Ζίκα είναι η αιτία της γενετικής ανωμαλίας μικροκεφαλίας και άλλων σοβαρών εγκεφαλικών ανωμαλιών σε βρέφη.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο», τόνισε ο Τομ Φρίντεν, διευθυντής στα κρατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία.» Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η σχέση του ιού, που τον μεταφέρουν κουνούπια, με τις περιπτώσεις βρεφών με μικροκεφαλία που έχουν γεννηθεί στις περιοχές της Βραζιλίας, όπου ο ιός είναι πιο διαδεδομένος. Ο Φρίντεν είπε ότι ποτέ πριν στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ευθυνόταν το δάγκωμα ενός κουνουπιού για γενετική ανωμαλία.

- Advertisement -

Η ανακοίνωση γίνεται σε ιδιαίτερα σημαντική εποχή για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να βρει τρόπους χρηματοδότησης για την καταπολέμηση του ιού, ο οποίος ήδη επηρεάζει το Πουέρτο Ρίκο και αναμένεται να εμφανιστεί σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών με την έλευση ψηλότερων θερμοκρασιών που ευνοούν τα κουνούπια. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια (1,68 δις ευρώ) για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού, αλλά το CDC έχει αναγκαστεί να μεταφέρει χρήματα που προορίζονταν για τον ιό Έμπολα μέχρι να δοθεί χρηματοδότηση από το κογκρέσο.

Η Βραζιλία έχει επιβεβαιώσει 1.100 περιπτώσεις βρεφών με μικροκεφαλία και πιστεύει ότι οι περισσότερες σχετίζονται με μόλυνση του ιού από τις μητέρες. Εξετάζει επίσης και πάνω από άλλες 3.800 περιπτώσεις.

- Advertisement -

Στο μεταξύ, ερευνητές στη Βραζιλία έχουν ανακαλύψει ότι τα βρέφη που πάσχουν από μικροκεφαλία παρουσιάζουν μια σειρά από ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Σε έρευνα που εκδόθηκε στο British Medical Journal, ένα επιστημονικό περιοδικό της Βρετανίας, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, ενώ δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι ο ιός Ζίκα ευθύνεται για μικροκεφαλία, υπήρχε άμεση σχέση. Είπαν ότι σε εξέταση 23 βρεφών με την πάθηση ο εγκέφαλος των παιδιών έδειξε ασβέστωση, ή συσσώρευση άσβεστου στον εγκέφαλο, ανωμαλίες στη δημιουργία του φλοιού του εγκεφάλου, κοιλιομεγαλία (διάταση των κοιλιών του εγκεφάλου), υποανάπτυξη της παρεγκεφαλίδας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της κίνησης, καθώς και ανωμαλίες στο στέλεχος του εγκεφάλου το οποίο βοηθά στη μεταβίβαση των σημάτων από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα. Τα βρέφη που εξετάστηκαν γεννήθηκαν στην περιφέρεια Περναμπούκο της Βραζιλίας μεταξύ του Ιουλίου και του Δεκεμβρίου του 2015.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει και το σύνδρομο Guillain-Barre, μια σπάνια νευρολογική πάθηση που μπορεί να καταλήξει σε παράλυση.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

HDI Global: «Πράσινο» από τους Lloyd’s για νέο συνδικάτο

Το συνδικάτο θα συσταθεί και θα διοικείται σε συνεργασία με την PoloWorks, η οποία διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και εμπειρία

Ασφάλιση Ζωής: Προστασία και οικονομικός σχεδιασμός με την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασφαλισμένου σε κάθε στάδιο της ζωής του

Η ασφάλιση της επιχείρησης δεν κάνει διακοπές

Η Syndea παρουσιάζει την «Πολυ-προστασία» για την αντιμετώπιση περιστατικών που μπορεί να επηρεάσουν την περιουσία και τη λειτουργία μιας επιχείρησης

Γ. Χατζηθεοδοσίου για μέτρα ΔΕΘ: «Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των μικρομεσαίων»

Ανεπαρκή και καθυστερημένα χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

ERGO My Home: 24ωρη τεχνική βοήθεια για απρόοπτα στην κατοικία

Η υπηρεσία αφορά περιπτώσεις όπως διαρροές και λοιπά τεχνικά προβλήματα, αλλά και όπου ο ασφαλισμένος απουσιάζει