back to top
28.1 C
Athens
Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

“Eπενδυτική φρενίτιδα” για τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Εισροές 18 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2018

Αυξάνονται οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια με αποτέλεσμα το ενεργητικό τους να διαμορφώνεται στα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, ενώ από τα τέλη του 2018 οι εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια προσεγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ.

Με τις αποδόσεις σε ανταγωνιστικές προς τα αμοιβαία κεφάλαια τοποθετήσεις και κυρίως με τις χαμηλές αποδόσεις στις καταθέσεις και ιδιαίτερα στις προθεσμιακές, αρκετοί αποταμιευτές στρέφονται προς τα αμοιβαία κεφάλαια, με τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις το περασμένο έτος.

- Advertisement -

Με αυξημένα ενεργητικά, εισροές κεφαλαίων και θετικές αποδόσεις έκλεισε το Α’ τρίμηνο του 2025 για την ελληνική αγορά θεσμικών διαχειριστών, συνεχίζοντας τη θετική πορεία του 2024.

Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025 διαμορφώθηκε στα Euro 41,7 δισ., αυξημένο κατά 6,1% από το τέλος του 2024.

- Advertisement -

Οι συνολικές ροές κεφαλαίων προς τους Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες ) που διαχειρίζονται ελληνικές Α.Ε.Δ.Α.Κ. συνέχισαν την αυξητική τους πορεία το πρώτο τρίμηνο του 2025 και ανήλθαν σε Euro1.624 εκ. Οι θετικές ροές επικεντρώνονται κυρίως στους Διεθνείς Ομολογιακούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α., με εισροές Euro 1.180 εκ. Ειδικότερα, εισροές κεφαλαίων καταγράφηκαν στους Ο.Σ.Ε.Κ.Α. με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης -Target Maturity Funds- με κεφάλαια που προήλθαν κυρίως από νέους επενδυτές, καθώς μέσω της επένδυσης σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν τακτικό εισόδημα επιδιώκοντας ταυτόχρονα την διατήρηση του κεφαλαίου τους.

Στο μέτωπο των αποδόσεων, οι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στις εξής κατηγορίες:

– Μετοχικά αμοιβαία Δείκτη 16,13%

– Μετοχικά Ελλάδας 11,99%

– Μετοχικά Ευρωζώνης 6,10%

– Μετοχικά Αναπτυσσομένων Αγορών 5,82%

Στον κλάδο του Asset Management, καταγράφεται αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 4,93% από την αρχή του έτους σε Euro11.020 εκ., συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών χαρτοφυλακίων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης υπό διαχείριση στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.).

Το ενεργητικό των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε. και Α.Ε.Ε.Χ.), το οποίο διαχειρίζονται μέλη της Ε.Θ.Ε., ανέρχεται σε Euro737 εκ., όπου συμπεριλαμβάνονται και Private Equity χαρτοφυλάκια άνω των Euro500 εκ.

Στον κλάδο των Α.Ε.Ε.Α.Π.(Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), συνεχίζεται η θετική πορεία με το σύνολο των επενδύσεων σε ακίνητα με 31.12.2024 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία), αυξημένο κατά 7,32% στα Euro5.918 εκ. σε σχέση με την 30.06.2024.

Η πορεία της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων το 2024

Την περασμένη χρονιά το ενεργητικό της αγοράς των αμοιβαίων Κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 4,9 δις. ευρώ ή κατά 40% σε σχέση με το 2023 και διαμορφώθηκε στα 22,108 δις. ευρώ.

Οι υψηλότερες αποδόσεις κατά το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν στις εξής κατηγορίες:

-Μετοχικά α/κ Αμερικής στο 30,7%

-Μετοχικά α/κ Αναπτυγμένων Αγορών στο 18,83%

-Μετοχικά α/κ Διεθνή (Ελληνικά και Ξένα) 17,48%

-Μετοχικά Funds Of Funds στο 14,74%

-Μετοχικά α/κ Ελλάδας στο 13,5%

Στα μετοχικά α/κ Αμερικής τη μεγαλύτερη απόδοση είχε το Πειραιώς Α/Κ US Μετοχικό(U) με απόδοση 31,80%, σταα μετοχικά Ανεπτυγμένων Αγορών το Triton Global Equity με απόδοση 31,15%, στα διεθνή μετοχικά το Ypsilon Global Growth Fund με 20,31%, στα μετοχικά Funds Of Funds το Alpha Cosmos Stars USA με 28,47% και στα μετοχικά Ελλάδος το NN Hellas μετοχικό με απόδοση 17,25%.

Οι ΑΕΔΑΚ με τα μεγαλύτερο ενεργητικό στο τέλος του 2024 ήταν οι εξής: Eurobank ΑΕΔΑΚ (5,727 δισ. και μερίδιο αγοράς 26,48%), η Alpha AEΔΑΚ (4,973 δισ. και μερίδιο 21,85%), η Πειραιώς AΕΔΑΚ ( 4,527 δισ. και μερίδιο 20,41%) και Εθνική AΕΔΑΚ (3,115 δισ. με μερίδιο 10,49%).

Η σύνθεση της συνολικής αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων στα τέλη του 2024 είχε ως εξής: το 52% στα Ομολογιακά, το 16% στα Μεικτά α/κ , το 13% στα Μετοχικά α/κ το 11% στα Funds of Funds, το 5% στα α/κ χρηματαγοράς και το 3% στα σύνθετα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εκπαιδευτικό σεμινάριο Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Επενδυτικών Προϊόντων, Unit Linked

 Καθ’ όλα τα τελευταία χρόνια η αίσθηση περί δραστικής αλλαγής των οικονομικών δεδομένων, της αποταμιευτικής και της επενδυτικής συμπεριφοράς μας

Στο +3% η συνολική αξία ενεργητικού των ΤΕΑ

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 3,0% και διαμορφώθηκε στα 2.348 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2024

Θ. Χαντζαρίδης: Κρίσιμος και ουσιαστικός ο ρόλος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων

Το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα αλλά και η σταθερότητα των οικονομικών και χρηματιστηριακών εξελίξεων στηρίζονται και στη δραστηριότητα της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων

Allianz: Στα 3,2 δις ευρώ τα λειτουργικά κέρδη, 44 δις τα έσοδα

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα πέτυχε ο όμιλος Allianz, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για το α΄τρίμηνο  Ο γερμανικός όμιλος κατέγραψε την ίδια περίοδο λειτουργικά κέρδη 3,2 δις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο μετασχηματισμός του ρόλου του μεσίτη ασφαλίσεων

Ο ασφαλιστικός κλάδος, που επί μακρόν βασιζόταν στην ανθρώπινη τεχνογνωσία και κρίση, υφίσταται σημαντική μεταβολή.

Η Επαγγελματική Ασφάλιση ως εφαλτήριο του νέου κοινωνικού συμβολαίου στην αγορά εργασίας

Οι χαμηλοί μισθοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν βοηθούν την λογική της αποταμίευσης και της επένδυσης σε ένα επαγγελματικό ταμείο

Ν. Γαβριήλης: Καθοριστικός ο ρόλος του μεσίτη στην ασφάλιση ΜμΕ

Ερωτώμενος, ο κος Γαβριήλης για το πώς οι επιχειρήσεις με υψηλό κίνδυνο θα μπορέσουν να ασφαλιστούν, απαντά ότι θα ......

Με σημαντικές ανακοινώσεις και έναν δημιουργικό διάλογο το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin25!

Την αξία ενός θεσμού –όπως έχει εξελιχθεί το ετήσιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνεται, σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο μετασχηματισμός του ρόλου του μεσίτη ασφαλίσεων

Ο ασφαλιστικός κλάδος, που επί μακρόν βασιζόταν στην ανθρώπινη τεχνογνωσία και κρίση, υφίσταται σημαντική μεταβολή.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλίσεων Τεχνικών Κινδύνων, Κατασκευαστικών Έργων& Ευθύνης Εργοληπτών

Ο κατασκευαστικός τομέας της ελληνικής οικονομίας ανθεί, κινείται σε τροχιά διαρκούς ανόδου και οι ρυθμοί ανάπτυξης των εργασιών

Η Επαγγελματική Ασφάλιση ως εφαλτήριο του νέου κοινωνικού συμβολαίου στην αγορά εργασίας

Οι χαμηλοί μισθοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν βοηθούν την λογική της αποταμίευσης και της επένδυσης σε ένα επαγγελματικό ταμείο

Ν. Γαβριήλης: Καθοριστικός ο ρόλος του μεσίτη στην ασφάλιση ΜμΕ

Ερωτώμενος, ο κος Γαβριήλης για το πώς οι επιχειρήσεις με υψηλό κίνδυνο θα μπορέσουν να ασφαλιστούν, απαντά ότι θα ......

Γήρανση, Συνταξιοδοτική Αποταμίευση και Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός

Eνδιαφέρον το Panel IV, με θέμα: «Γήρανση, Συνταξιοδοτική Αποταμίευση και Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης