back to top
16.8 C
Athens
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026

Ελίνα Παπασπυροπούλου: Η κλιματική κρίση, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα 

της Ελίνας Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ

Το 2022 ήταν μια χρονιά μεταβολών και εξελίξεων για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, ενώ παράλληλα στο παγκόσμιο και εγχώριο περιβάλλον υπήρξαν μια σειρά από σημαντικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. 

- Advertisement -

Κυρίαρχο γεγονός, το οποίο καθόρισε τα δεδομένα, ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις του, με την ενεργειακή κρίση και τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. 

Η πανδημία Covid-19 συνέχισε να μας απασχολεί και να επιβάλλει περιορισμούς στη δραστηριότητα, κυρίως στις αρχές του έτους, με τους μήνες που ακολούθησαν να χαρακτηρίζονται από περισσότερη ελευθερία. Τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα και τον κόσμο μάς υπενθύμιζαν διαρκώς ότι η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. 

- Advertisement -

Σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΑΕΕ συνέχισε εντατικά και ενέτεινε τη δράση της για την προώθηση των λύσεων που προσφέρει ο κλάδος σε μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. 

Το 2022, εστιάσαμε στην εξωστρέφεια του κλάδου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύσαμε τις δράσεις ενημέρωσης των εκπροσώπων της Πολιτείας και των φορέων ενώ εγκαινιάσαμε κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Για πρώτη φορά, παρουσιάσαμε την ελληνική ασφαλιστική αγορά στους Lloyd’s στο Λονδίνο. Διοργανώσαμε ενημερωτικές εκδηλώσεις με θεματολογία Sustainability, Πληθωρισμό & Ασφάλιση και Cyber Insurance σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Παράλληλα, ασχοληθήκαμε, όπως πάντα, με τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά, όπως οι Φυσικές Καταστροφές, η Ασφαλιστική Απάτη, το Δικαίωμα στη Λήθη.

Aπό το περιοδικό Insurance World (άρθρο: Η κλιματική κρίση παρέμεινε «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, Nίκος Κωτσικόπουλος)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φυσικές Καταστροφές: Χτίζοντας μια πιο ανθεκτική Ελλάδα

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημερώνει ότι με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Φυσικές Καταστροφές:...

ΕΑΕΕ – TSB: Στο τραπέζι το insurance gap και η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Το ασφαλιστικό κενό απέναντι στις φυσικές καταστροφές βρίσκεται πλέον στον πυρήνα των προκλήσεων για την ασφαλιστική αγορά

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

Ε. Παπασπυροπούλου στα #grmf26: Η πραγματική ουσία της ασφάλισης είναι η διαχείριση του κινδύνου

Μαζί με τους νέους κινδύνους όμως εξελίσσεται και το ίδιο το risk management. Το ζητούμενο λοιπόν με μία λέξη είναι η ανθεκτικότητα.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Όσοι δεν ήξεραν, περίμεναν – όσοι ήξεραν, περιέπαιζαν

Οποιος στο λεξιλόγιο του έχει ένα ‘γιατί’ όπως ο Ανασφάλιστος, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει και το οιοδήποτε ‘πως’.

Από τις 10 Ιουλίου 2027 αλλάζουν οι κανόνες για το οικονομικό έγκλημα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει για την ασφαλιστική αγορά.

Cyber Insurance: Ένας παλιός κίνδυνος, μια αγορά που δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι: ο κυβερνοκίνδυνος δεν γεννήθηκε ούτε με την τεχνητή νοημοσύνη ούτε με τα ransomware των τελευταίων ετών

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #3-RISK MANAGEMENT: Πριν ασφαλίσεις έναν κίνδυνο, πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεται

Μια επιχείρηση δεν κινδυνεύει μόνο όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Κινδυνεύει όταν σταματήσει η παραγωγή της, όταν πέσει ένα κρίσιμο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Όσοι δεν ήξεραν, περίμεναν – όσοι ήξεραν, περιέπαιζαν

Οποιος στο λεξιλόγιο του έχει ένα ‘γιατί’ όπως ο Ανασφάλιστος, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει και το οιοδήποτε ‘πως’.

5 +1 λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν σκεφτονται την αγορά ασφάλισης

Η αγορά ασφάλισης είναι μια σημαντική απόφαση που αφορά την προστασία της ζωής, της οικογένειας και της περιουσίας μας

Το φθινόπωρο φέρνει επισκέπτες, αλλά και… ασφαλιστικούς κινδύνους στα BnB

Η αυξημένη κίνηση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορεί να γεμίζει τα καταλύματα με κρατήσεις, ταυτόχρονα όμως αυξάνει και την έκθεση των ιδιοκτητών

Η Uber και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν υγειονομική φροντίδα σε όσους το έχουν ανάγκη

Η Uber και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσαν σήμερα τη σύναψη συνεργασίας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας

Πώς η NN Hellas μετασχηματίζεται σε digital‑first οργανισμό

Η CIO της NN Hellas εξηγεί πώς το cloud, τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, εξυπηρετούνται οι πελάτες και λειτουργούν οι ομάδες.