back to top
15.3 C
Athens
Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026

Έκθεση Swiss Re: Το μέγεθος του παγκόσμιου disruption στη ναυτιλία

Η ασφαλιστική Swiss Re δημιούργησε ένα διάγραμμα για να υπογραμμίσει τις δραματικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας τα τελευταία χρόνια, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις  στην Ερυθρά και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στη Διώρυγα του Παναμά.

«Η πίεση στις παγκόσμιες ναυτιλιακές διαδρομές δημιουργεί ξανά άγχος στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, αμέσως μετά την οξεία διαταραχή που σημειώθηκε από την πανδημία», σημείωσε η Swiss Re σε μια νέα έκθεση με τίτλο Navigating shipping disruptions: signs of rougher seas ahead.

- Advertisement -

Στην έκθεση περιλαμβάνεται ένα διάγραμμα που αποτυπώνει τη μεταφορική ικανότητα των πλοίων  σε τόνους, που διέρχονται από τα κορυφαία σημεία ανά τον κόσμο, από το 2019 έως τον περασμένο μήνα.

- Advertisement -

«Η Διώρυγα του Παναμά και η διαδρομή Κανάλι του Σουέζ/Μπαμπ ελ-Μαντέμπ είναι μόνο δύο από μια σειρά σημείων “checkpoints”  της ναυτιλίας, σε πολλά εκ των οποίων η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 2019», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας: «Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορεί να απειλήσουν το εμπόριο και μέσα διά μέσου αυτών των περιοχών. Οι πιο συχνές ξηρασίες είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τους όγκους διέλευσης στη Διώρυγα του Παναμά και η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει την ποτάμια όπου δραστηριοποιείται η ναυτιλία, όπως φαίνεται στον Ρήνο και τον Μισισιπή».

Σχολιάζοντας πώς έχει αλλάξει ο παγκόσμιος θαλάσσιος χάρτης τα τελευταία χρόνια, ο Mark Williams, ιδρυτής της συμβουλευτικής Shipping Strategy, ανέφερε στο Splash 24/7: «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πολύπλευρη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είχαν άμεσες επιπτώσεις στη ναυτιλία, οδηγώντας σε αναποτελεσματικότητα, ενώ αύξησαν το κόστος για τους ιδιοκτήτες φορτίου».

Εξετάζοντας συγκεκριμένα την ναυτιλιακή κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της Clarksons δείχνουν ότι από την αρχή αυτού του μήνα, οι μέσες αφίξεις δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Άντεν μειώθηκαν σχεδόν κατά 60% σε σύγκριση με το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου, ενώ οι αφίξεις φορτηγών χύδην φορτίου παρουσίασαν πτώση 55% σε σχέση με το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. 

Ποσοτικοποιώντας την αύξηση των τονομιλίων, στο βασικό της σενάριο, η Clarksons εκτιμά μια αύξηση 0,6% στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο τονομιλίων σε βάση έτους, με αύξηση 2% στα τονομίλια εμπορευματοκιβωτίων και 1,3% στα τονο-μίλια δεξαμενόπλοιων προϊόντων Η  Clarksons πιστεύει ότι το τμήμα των δεξαμενόπλοιων θα δει περισσότερες αλλαγές στις εμπορικές ροές για να αντισταθμίσει τις επαναδρομολογήσεις.

Το πρόσθετο κόστος της εκτροπής ενός δεξαμενόπλοιου από την Ασία στη βορειοδυτική Ευρώπη μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος αντιστοιχεί σε επιπλέον 932.905 $ ανά ταξίδι, ενώ αυξάνει τον χρόνο διέλευσης από 16 σε 32 ημέρες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της LSEG Shipping Research, παλαιότερα γνωστή ως Refinitiv .

Αυτά τα πρόσθετα κόστη αφορούν κυρίως επιπλέον καύσιμα και αυξάνουν το κόστος για ένα δεξαμενόπλοιο aframax κατά 110%, ενώ για ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξάνεται κατά 35% για ένα ταξίδι από την Ασία στη βορειοδυτική Ευρώπη.

«Η περίπλοκη διασύνδεση γεωπολιτικών γεγονότων, ανησυχιών για την ασφάλεια στη θάλασσα και η δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου υπογραμμίζουν τις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία στο τρέχον σενάριο», παρατήρησε μια πρόσφατη έκθεση του Veson.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Health4Crew: Μια ελληνική startup για την υγεία των ναυτικών

Το μοντέλο της νεοφυούς επιχείρησης στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: πρόληψη, άμεση υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι ασφαλιστές πήραν αυτό που ήθελαν. Ελεύθερες 100% οι ασφάλειες στην Ινδία

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν οι εισροές μεγάλων κεφαλαίων, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ενοποιηθεί ο κλάδος

Allianz Trade: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ισχυρή της ανάκαμψη

Παρά τις μεγάλες εμπορικές εντάσεις και τα πολλαπλά επίπεδα κινδύνων, η εταιρεία αναβαθμίζει 36 αξιολογήσεις κινδύνου χώρας, έναντι μόλις 14 υποβαθμίσεων

Η συνεχής ανάπτυξη δραστηριοτήτων του ομίλου NN

O David Knibbe, CEO του NN Group, παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2025

H Lagarde προτείνει μόνιμη έκδοση ευρωομολόγων και υποχρεωτικούς λογαριασμούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Τι ζήτησε η ΕΚΤ από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επ' ευκαιρία της άτυπης συνόδου κορυφής στο κάστρο Άλντεν Μπίζεν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Είμαστε όλοι πρωταγωνιστές της ζωής» στο Athinaion Experience Powered by Allianz

Μια πολύπλευρη χορηγική συνεργασία με τον ιστορικό, πλήρως ανακαινισμένο κινηματογράφο Αθήναιον ανακοίνωσε η ασφαλιστική

Στην αναμπουμπούλα οι ασφαλιστικοί λύκοι χαίρονται

Συμφωνείτε ότι η τακτική του διαίρει και βασίλευε βγάζει έναν, δύο, τρεις το πολύ κερδισμένους και πολλούς χαμένους;

ERGO Hellas: Νέα έμφαση στην πρόληψη

Με τα προγράμματα ERGO Health Care, το δωρεάν check‑up δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να φροντίσει την υγεία του έγκαιρα, χωρίς άγχος και επιπλέον κόστος

Το νέο κυπριακό φορολογικό σύστημα στη 2η Σύνοδο «Επιχειρηματικές Παρουσιάσεις Κύπρου στην Ελλάδα»

Εκδήλωση στις 6/3 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη της Αθήνας, με κύριο ομιλητή τον Έφορο Φορολογίας Σωτήρη Α. Μαρκίδη

Η Έλενα Αννίνου νέα Insurance Relations & Partnerships Manager στον Όμιλο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ

Η προσθήκη της κ. Αννίνου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη στρατηγική ανάπτυξη των συνεργασιών του Ομίλου με την ασφαλιστική αγορά