back to top
14.2 C
Athens
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025

ΕΚΤ: Σήμερα η κρίσιμη μέρα με αποφάσεις για τα επιτόκια

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο, θα επηρεασθούν σήμερα από τις κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να λάβει και να ανακοινώσει η ΕΚΤ, για τα επιτόκια, τις καταθέσεις, τα δάνεια, τα ομόλογα. Οι αποφάσεις είναι σημαντικές και θα έχουν αντίκτυπο στις αγορές και στο συναίσθημα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μπορούν να επηρεάσουν τις Τράπεζες τις Ασφαλιστικές Εταιρίες, τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τελικά τις αποταμιεύσεις των απλών ανθρώπων, τις μετοχές τις επιχειρήσεις και τις αγορές.

- Advertisement -

Σήμερα λοιπόν, η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει για την αύξηση ή μη και σε ποιο ποσοστό των επιτοκίων της που λειτουργούν ως βάση για τα επιτόκια των τραπεζών και των δανείων, τα επιτόκια των καταθέσεων κλπ.

Η ιδιαίτερα απότομη και μεγάλη άνοδος των προηγούμενων μηνών, έφερε σε δύσκολη θέση καλές εταιρίες και τράπεζες που δεν είχαν προβλήματα, χτύπησε τις τιμές των ομολόγων και τις αποταμιεύσεις και μαζί έφερε σε δύσκολη θέση ή τσάκισε και όλες τις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκείνες τις τράπεζες που ήταν αδύναμες.

- Advertisement -

Τώρα η ΕΚΤ καλείται να πάρει την κρίσιμη απόφαση. Τι θα πράξει; Θα ανεβάσει τα επιτόκια ή θα τα αφήσει ως έχουν; Αν τα ανεβάσει θα τα αυξήσεις όπως έχει ουσιαστικά προαναγγείλει κατά 0,50% ή μόνον κατά 0,25%; Θα πάρει συμπληρωματικά μέτρα ρευστότητας ή θα συνεχίσει αποστραγγίζοντας τη ρευστότητα από τις αγορές;

Όποια απόφαση κι αν πάρει η ΕΚΤ οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν ήδη έρθει σε δύσκολη θέση με τον τρόπο που κινήθηκαν. Άργησαν να πάρουν μέτρα και στη συνέχεια κινήθηκαν πανικόβλητα χωρίς να περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο των μέτρων. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν γενικευμένα μέτρα που αφορούν όλους με τα κεφάλαια να διακινούνται ελεύθερα παντού, όταν ο πληθωρισμός ή η πρόσβαση σε ενέργεια και προϊόντα δεν είναι παντού η ίδια.

Δεν είναι απλό. Υπάρχουν σαφή σημάδια κόπωσης του πληθωρισμού (ειδικά στην  χώρα μας) αλλά δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Ο πληθωρισμός μειώνεται κι αλλού στην Ευρώπη. Και στις ΗΠΑ επίσης στο 6% έπεσε όπως κι εδώ. Ωστόσο γίνεται επίκληση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού (που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα) ο οποίος ανεβαίνει. Ωστόσο όταν το κόστος μέσω ενέργειας, πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων και τροφίμων έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά, οι αυξήσεις θα μετακυλισθούν, είναι κάτι φυσιολογικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, κάθε φορά αυτό γίνεται, έτσι λειτουργεί η οικονομία.

Η απόφαση της ΕΚΤ σε αυτή τη φάση, θα κρίνει πολλά για όλο τον πλανήτη κι όχι μόνο για την Ευρώπη. Με την ηρεμία να έχει επανέλθει μετά την επίθεση στην Credit Suisse, ο κόσμος κρατά την ανάσα του. Έτσι κι αλλιώς ότι κι αν αποφασίσει η ΕΚΤ θα κατηγορηθεί. Οι λαϊκιστές από όλα τα μέτωπα καραδοκούν και ήδη εμφανίστηκαν για να πουν ανοησίες, περί συμφερόντων των ολίγων. Συγχέουν επίτηδες το συμφέρον των τραπεζών, με αυτό που αφορά όλους και είναι το δικαίωμα στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Αυτά δηλαδή που αφορούν τις κοινωνίες. Κάνουν λάθος και αυτή τη φορά, ο κόσμος δεν είναι μαζί τους. Δεν θα μπερδευτεί.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ψηφιακό ευρώ: Νέα φάση για την τεχνική ετοιμότητα – ευκαιρίες και για την ασφαλιστική αγορά

Το ψηφιακό ευρώ θα δώσει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα για «έξυπνες» ασφάλειες, που ενεργοποιούνται και εκκαθαρίζονται αυτόματα μέσω ψηφιακών συμβολαίων

Τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο στόχαστρο της ΕΚΤ

Η C. Lagarde επισήμανε ότι επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία ευνοούνται σε σχέση με τις τράπεζες

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για πρόσφατες αποφάσεις της ΑΑΔΕ

Οι αποφάσεις αφορούν το αποδεικτικό ενημερότητας, τη βεβαίωση οφειλής και το επιτόκιο για φορολογικές οφειλές

Τι έχουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, Κίνας και Γαλλίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα Metron Analysis για το ΕEA: Απαισιοδοξία επικρατεί στις νεότερες ηλικίες για την πορεία της χώρας

Τα ευρήματα προβληματίζουν και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου

Διευκρινίσεις σχετικά με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο D&O των ΕΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κάνουν λόγο για τυπική διαδικασία, που είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν

10th Business Forum Greece-Sweden | Crosscurrents: Policy, Power, Innovation

Tο 10ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας επισφράγισε για άλλη μια χρονιά τη μακρόχρονη σύμπραξη των δύο χωρών, αναδεικνύοντας νέες ευκαιρίες

Ασπίς Πρόνοια: Kαταδίκη δύο στελεχών επενδύσεων, αθώωση των υπολοίπων

Ποινή κάθειρξης 12 και 7 ετών, για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος - Αθώα τα μέλη της οικογένειας Ψωμιάδη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα Metron Analysis για το ΕEA: Απαισιοδοξία επικρατεί στις νεότερες ηλικίες για την πορεία της χώρας

Τα ευρήματα προβληματίζουν και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου

ΦΡΟΝΤΙΖΩ: Δωρεάν φροντίδα για ηλικιωμένους με χρόνια νοσήματα στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διά ζώσης συνεδρίες αλλά και εξ αποστάσεως φροντίδα

Ημερίδα για την ELD συνδιοργανώνουν στις 17/11 οι ασφαλιστικές ενώσεις Ελλάδας και Ιταλίας

Δείτε το πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης και κάντε την εγγραφή σας

Ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιούς Μακροζωίας: Επιστήμη, πρόληψη και ευεξία για ένα βιώσιμο μέλλον

Σκοπός του νέου φορέα, η παραγωγή γνώσης, η διαμόρφωση νέων προτύπων πρόληψης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Ρεκόρ σημείωσαν τα αποτελέσματα 3μήνου-9μήνου της Allianz – Βίντεο

Πλέον η εταιρεία αναμένει λειτουργικά κέρδη τουλάχιστον €17 δισ. για το σύνολο του έτους