Nίκος Κεχαγιάογλου, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Κ2
Οι σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική και φαρμακευτική επιστήμη έχουν οδηγήσει στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών κατά 50% από το 2010 έως σήμερα. Τα ευχάριστα αυτά νέα δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν οι πάσχοντες συμπολίτες μας από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος αναμένεται να εγκριθεί και να τεθεί σε λειτουργία και στην Ελλάδα ο κώδικας για το ‘’Δικαίωμα στην Λήθη’’ που θα αφορά τους επιβιώσαντες από καρκίνο. Το δικαίωμα διαγραφής -όπως αλλιώς ονομάζεται- είναι το δικαίωμα να ζητά ο πολίτης την διαγραφή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τον αφορούν, εφόσον δεν επιθυμεί αυτά τα δεδομένα να αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και εφόσον δεν υφίσταται νόμιμος λόγος να τα κατέχει ο υπεύθυνος επεξεργασίας δηλαδή η ασφαλιστική εταιρεία και η τράπεζα.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έλαβε ήδη έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς για την θέσπιση κώδικα δεοντολογίας που θα εξασφαλίζει το προαναφερόμενο δικαίωμα, έτσι ώστε να καταργηθούν οι διακρίσεις από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές. Η διάκριση αυτή οδηγούσε είτε σε άρνηση ασφάλισης αυτής της κατηγορίας των συνανθρώπων μας είτε στην υπερβολική χρέωση ασφαλίστρων. Έτσι λοιπόν με αυτήν την ρύθμιση θα ικανοποιηθεί το θεμιτό ενδιαφέρον των επιζώντων από τέτοια περιστατικά να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.
Ο κώδικας αυτός έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις και είναι πλέον θέμα συντονισμού υπουργείων για να τεθεί σε λειτουργία.
Το δικαίωμα στη λήθη αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και πολύ πρόσφατα η Κύπρος, ενώ αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου.
Σύμφωνα με τον κώδικα, για την λήψη δανείου μέχρις ενός ποσού και για την σύναψη συμβολαίων ζωής, απαγορεύεται προασφαλιστικά η συνεκτίμηση του ιστορικού καρκίνου, εφόσον έχει παρέλθει συγκεκριμένος αριθμός ετών από την επιτυχή ολοκλήρωση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου της νόσου (5 ή 10 έτη κατά περίπτωση), κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κάποια υποτροπή ή θεραπευτική αντιμετώπιση.
Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα για όσους έχουν νοσήσει σε νεαρή ή παιδική ηλικία οι οποίοι από τώρα και στο εξής θα έχουν ισότιμη πρόσβαση για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μετά από διάγνωση καρκίνου.
Από το NEWSLETTER ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Κ2