back to top
27.1 C
Athens
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026

Διαβήτης: Στον κόσμο ενός «γλυκού» εχθρού

Τα ποσοστά αυξάνονται και προκαλούν ανησυχία, η επιστήμη όμως προχωρά και η ενημέρωση μαζί με την έγκαιρη διάγνωση κρίνονται απαραίτητες.

Από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, επίκουρο καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρο του ΔΣ του ΓΝΑ «Η Ελπίς»

- Advertisement -

Ως σακχαρώδης διαβήτης ορίζεται επιστημονικά η μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, ως αποτέλεσμα είτε της ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε της ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

- Advertisement -

Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Στη χώρα μας, το ποσοστό του διαβήτη είναι γύρω στο 12%. Αν υπολογίσουμε όμως και εκείνους που παρουσιάζουν το σύνδρομο του προδιαβήτη, τότε θα πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον ένα 12,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούν στον τύπου 2 μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. Η υιοθέτηση των δυτικών προτύπων διατροφής και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας θεωρούνται σήμερα «η ρίζα του κακού». Βασικό χαρακτηριστικό του προδιαβήτη είναι η παρουσία παχυσαρκίας και μάλιστα της κοιλιακής (σωματότυπος σαν μήλο και όχι σαν αχλάδι).

Το μέλλον όμως για τη χώρα μας προβλέπεται αρκετά ζοφερό, αφού το 1/4 των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και επίσης είμαστε οι «πρωταθλητές» στην Ευρώπη στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Ήδη ο διαβήτης τύπου 2, αυτός που παλιότερα αποκαλείτο «των ενηλίκων», με εμφάνιση μετά τα 40 έτη, διαγιγνώσκεται σε πολλούς εφήβους. Επομένως, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτελεί το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της ελπίδας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και στους δύο βασικούς τύπους σακχαρώδους διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2) και περιλαμβάνουν:

• Πολυδιψία

• Ξηροστομία

• Πολυουρία

• Μειωμένη αντοχή

• Έντονη κόπωση

• Πολυφαγία

• Απότομη απώλεια βάρους

• Θολή όραση

Τρόποι διάγνωσης…

Διαβάστε τη συνέχεια στο Pharma Plus Link

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Affidea και Novo Nordisk ενώνουν δυνάμεις κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη

ΜoU για δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, καθώς και πρωτοβουλίες που στηρίζουν την πρόληψη και τη φροντίδα

Ποιος φοβάται… τα Χριστούγεννα;

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται πάντα με «χρυσόσκονη», αλλά με άγχος, κούραση και πίεση

Red flags – Πώς να τις αναγνωρίσουμε πριν να είναι αργά

Σε επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις υπάρχουν συμπεριφορές ή μοτίβα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά – και ίσως χρειαστεί να προστατευτούμε

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Στις 26/6 ο ΕΔΑ μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Κραυγή αγωνίας για το Νοσοκομείο Χανίων – Eλλείψεις, εξουθενωμένο προσωπικό και ανάγκη άμεσων λύσεων

Υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί φορείς περιγράφουν μια εικόνα οριακής λειτουργίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Καραβίας: «Φτάνουμε εκεί που δεν πηγαίνει κανείς»

Τι δήλωσε ο ιδρυτής και CEO της Karavias κατά τη βράβευσή του στο 19th Insurance Conference – #inco26

DOTSOFT ΑΕ: Στρατηγική επένδυση για επιτάχυνση ανάπτυξης και διεθνούς παρουσίας

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής από το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments II RAIF

Π. Λελεδάκης: «AI Revolution & Insurance Market – Season 2»

Exclusive Closing Keynote από τον Founder & CEO του IFAAcademy στο 19th Insurance Conference – #inco26

Live Vidcast με τον Αντ. Τσακνάκη: «Αν ήξερες πώς μια ελληνική ασφαλιστική ιδέα ταξιδεύει από χώρα σε χώρα»

Συζήτηση του Country Lead, Anytime by Interamerican Romania, με τον Διευθυντή Σύνταξης του «IW» Λ. Ρόδη, στο πλαίσιο του 19th Insurance Conference – #inco26

Διάκριση για τη Mega Brokers από την Apeiron Insurance Project

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Αντανακλά τη δουλειά, τη συνέπεια και την αφοσίωση του δικτύου συνεργατών και των ανθρώπων μας»