Στο επίκαιρο θέμα των σεισμών, με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία, και την προστασία των κατοικιών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ , Δημήτρης Γαβαλάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Action24.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή μέσα από την πρόληψη και τη σωστή κατασκευή των κτιρίων.
Μετά όμως από το γεγονός, ακολουθεί η ώρα της αποκατάστασης των ζημιών, που προϋποθέτει ότι υπάρχει και η απαραίτητη οικονομική δυνατότητα.
“Σημαντική οικονομική επίπτωση δεν έχει μόνο η ολική καταστροφή, αλλά και ζημιές της τάξεως των 10,20,30 χιλιάδων ευρώ”, εξήγησε.
Στη χώρα μας το ποσοστό ασφάλισης κτιρίων, όπως προέκυψε από έρευνα του Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, είναι πολύ μικρό και ανέρχεται σε μόλις 17%, με τον κ. Γαβαλάκη να υπογραμμίζει την ανάγκη θέσπισης κινήτρων, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή άλλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, υπάρχει και υποχρεωτικότητα.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, αλλά ούτε φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση περιουσίας, κάτι που είχε υποσχεθεί και η συγκεκριμένη κυβέρνηση, τόνισε ο Γ.Γ. του Ε.Ε.Α..
“Φανταστείτε σε μια περιοχή στην οποία έχει συμβεί μια σημαντική ζημιά, να ήταν ασφαλισμένη η πλειοψηφία των σπιτιών και να μπορούσε να αρχίσει αμέσως η ανοικοδόμηση. Τι ενίσχυση στην οικονομία θα έδινε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οποιοδήποτε κτίριο έχει κατασκευαστεί από το 1960 και έπειτα, μπορεί να ασφαλιστεί έναντι των φυσικών καταστροφών και το ποσό είναι ιδιαίτερα προσιτό.
Πηγή : eea.gr