back to top
16.1 C
Athens
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026

BIOIAΤΡΙΚΗ: Αθλητικές κακώσεις – Τι να προσέχουμε ανάλογα με το άθλημα

Ρήγας Σαντάς  MD, MSc, FASM   Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Επιστημονικός συνεργάτης  Βιοκλινικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Η συμμετοχή του παγκόσμιου πληθυσμού σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες έχει αυξηθεί  εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τραυματισμοί που αφορούν όσους αθλούνται είτε περιστασιακά, είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά ονομάζονται αθλητικές κακώσεις. Οι αθλητικές κακώσεις μπορούν να συμβούν σε όλους, ακόμη και εκτός προπόνησης, σε στιγμές της καθημερινότητας.   

- Advertisement -

Ορισμένες κακώσεις έχουν πάρει το όνομά τους από το άθλημα στο οποίο συμβαίνουν συχνότερα. Έτσι, συχνά συναντάται το γόνατο του άλτη (τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα), ο αγκώνας του τενίστα (έξω επικονδυλίτιδα), ο αγκώνας του golfer (έσω επικονδυλίτιδα), ο αντίχειρας του skier ή του τερματοφύλακα ( ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου), το σύνδρομο των ριπτών, ακοντιστών ή σφαιροβόλων (υπακρωμιακή προστριβή), το κάταγμα του snowboarder (κάταγμα αστράγαλου), το κάταγμα του boxer (υποκεφαλικό κάταγμα μετακάρπιων οστών). 

Ο κίνδυνος τραυματισμού εξαρτάται άμεσα από το είδος του αθλήματος, τη διάρκεια προετοιμασίας, το φύλο, την ηλικία και σαφέστατα τις προσωπικές ιδιαιτερότητες του κάθε αθλητή. 

- Advertisement -

Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές μελέτες το πιο ευπαθές σημείο είναι η άρθρωση του γόνατος. Ακολουθεί η ποδοκνημική άρθρωση, ενώ μόλις το 10% των τραυματισμών αφορά την σπονδυλική στήλη.  

Κάθε αθλητής μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο ποικίλων κακώσεων, ανάλογα με το άθλημά του. Ειδικότερα: 

  • Στο ποδόσφαιρο, μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 20.000.000 εγγεγραμμένοι με δελτίο αθλητές. Το 41% των τραυματισμών τους οφείλεται σε άμεση πλήξη, το 59% σε ατομικά λάθη. Πάνω από 8 στους 10 τραυματισμούς αφορούν το κάτω άκρο, με κύρια κάκωση τη θλάση του τετρακέφαλου μηριαίου. Όσον αφορά τις κακώσεις των συνδέσμων, ένας στους δύο ποδοσφαιριστές θα παρουσιάσει συνδεσμική βλάβη στο γόνατο (ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη έσω πλάγιου σύνδεσμου). 
  • Οι δρομείς ταχύτητας και μεγάλων αποστάσεων μετρούν περίπου το 50% των τραυματισμών τους στο γόνατο. 
  • Το ski και το snowboard αριθμούν πάνω από 200 εκατομμύρια αθλητές παγκοσμίως, με κύριο τραυματισμό στο ski το γόνατο ενώ στο snowboard το άνω άκρο.
  • Η χειροσφαίριση είναι ένα από τα ολυμπιακά αθλήματα με το υψηλότερο ρίσκο ή κίνδυνο τραυματισμού. Αναφέρονται περίπου 108 τραυματισμοί ανά 1000 ώρες παιχνιδιού ή 1,5 τραυματίας ανά αγώνα!
  • Το μπάσκετ δεν είναι τυχαίο ότι είναι ένα από τα πρωτοπόρα σε τραυματισμούς αθλήματα. Μισό εκατομμύριο αθλητές του μπάσκετ θα επισκεφθούν γιατρό μέσα σε ένα χρόνο. Πιο κοινές κακώσεις είναι το διάστρεμμα της ποδοκνημικής, θλάσεις – κατάγματα δακτύλων και κακώσεις γόνατος με κύρια τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού. 
  • Στην ενόργανη γυμναστική, που αντιπροσωπεύεται με ποσοστό 75% από γυναίκες, 70% των κακώσεων – τραυματισμών αφορούν τα κάτω άκρα και το υπόλοιπο 30% τα άνω άκρα, την οσφυϊκή χώρα και τη λεκάνη.  
  • Η κολύμβηση που συνιστάται από πολλούς γιατρούς για αποκατάσταση δείχνει να έχει τους λιγότερους τραυματίες,  με μόλις 4 τραυματίες ανά 1000 ώρες κολύμβησης. Η πιο συχνή κάκωση αφορά την άρθρωση του ώμου, μιας και κατά μέσο όρο ένας κολυμβητής θα κάνει περίπου 2,5 χιλιάδες ανοίγματα (9μίλια).
  • Το βόλεϊ παρουσιάζει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά τραυματισμών σε σχέση με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης έχει τη «μερίδα του λέοντος» σε αυτό το άθλημα και ακολουθούν οι τραυματισμοί στο γόνατο, τα δάκτυλα, τον καρπό και τον ώμο. 

Εφόσον η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Εφαρμόζουμε σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας , με στόχο τη μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο και την άμεση  επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες. 

Η σωστή επιλογή αθλήματος όπως και η συνετή προετοιμασία σε όλους τομείς από τη διατροφή, την ενδυνάμωση μέχρι την αντοχή καθιστούν ένα προφίλ αθλητή με λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού. Το ζητούμενο στην άσκηση είναι να αθλούμαστε με ασφάλεια.  

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ: Εγκαίνια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Πρότυπο Κέντρο Καρδιαγγειακής Απεικόνισης Περιστερίου

Η νέα υποδομή ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες του Ομίλου στους τομείς της ογκολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας και γενικής πυρηνικής ιατρικής

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η MEGA BROKERS ενώνει δυνάμεις με την Deal Insurance και ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη

Η MEGA BROKERS ανακοινώνει την εξαγορά της Deal Insurance, ενός από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά πρακτορεία της Κρήτης, με δίκτυο άνω των 50 συνεργατών

Designia Insurance Agents: Δυναμική παρουσία της Designia Insurance Agents στο MDRT Day by MCC Hellas 2026

Η Designia Insurance Agents συμμετείχε ως Silver Sponsor στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου

Allianz: Στόχος η 1η θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά – Τι λέει ο Ersin Pak

Ο στόχος του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Allianz Ελλάδος, Ersin Pak που διαδέχτηκε από τη 1ηΣεπτεμβρίου 2026 τον Βασίλη Χριστίδη είναι να ανεβάσει την Allianz Ελλάδος

Στις 3 Νοεμβρίου το νέο ραντεβού της ΕΕΑΕ με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση  

Μετά από καιρό, η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) επιστρέφει στο προσκήνιο, ανοίγοντας τον φθινοπωρινό κύκλο των δράσεών της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Allianz γιόρτασε το Olympic Day 2026 με μήνυμα «100% Μοναδικοί – 100% Ομάδα»

Η Allianz, υπερήφανος Παγκόσμιος Ασφαλιστικός Συνεργάτης του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Κινήματος από το 2021 έως το 2032

Νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά φέρνει η ευρωπαϊκή οδηγία για την ευθύνη ελαττωματικών προϊόντων

Νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις που παράγουν και διαθέτουν προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά δημιουργεί η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την

Moving the City, Responsibly: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα της Wolt για την υπεύθυνη μετακίνηση

Η ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης και κατάρτισης του Moving the City, Responsibly είναι πλέον διαθέσιμη στο movingthecityresponsibly.gr.

Η MEGA BROKERS ενώνει δυνάμεις με την Deal Insurance και ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη

Η MEGA BROKERS ανακοινώνει την εξαγορά της Deal Insurance, ενός από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά πρακτορεία της Κρήτης, με δίκτυο άνω των 50 συνεργατών

Designia Insurance Agents: Δυναμική παρουσία της Designia Insurance Agents στο MDRT Day by MCC Hellas 2026

Η Designia Insurance Agents συμμετείχε ως Silver Sponsor στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου