back to top
13.5 C
Athens
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025

BIOIΑΤΡΙΚΗ: 4 προβλήματα που «καραδοκούν» αν χάσεις τον έλεγχο στο πασχαλινό τραπέζι 

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος, υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition Θεσσαλονίκη επιστημονική συνεργάτης Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πασχαλινές διατροφικές απολαύσεις εξελίσσονται σε διατροφικές παρεκτροπές, είτε στην ποσότητα, είτε στην ποιότητα των εδεσμάτων του Πασχαλινού τραπεζιού όπου συχνά κυριαρχούν τα κορεσμένα λιπαρά λόγω κρεατοφαγίας, το αλκοόλ και τα γλυκά. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται καταστάσεις που θέτουν σε ρίσκο την υγιή λειτουργία του οργανισμού, πολύ περισσότερο εάν υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα προβλήματα υγείας.

- Advertisement -

Όταν χάνεται ο διατροφικός έλεγχος σε διαδοχικά λουκούλλεια γεύματα, τότε μπορεί να προκύψουν:

  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Αυξημένο σάκχαρο
  • Υπέρταση
  • Πρόσληψη βάρους

Για να προλάβετε τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ευζωία σας, έχετε τα ακόλουθα κατά νου:

  • Κόκκινα αυγά: Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα. Βάψτε έναν μικρό έως μέτριο αριθμό κόκκινων αυγών, τα οποία θα τσουγκρίσετε και θα μπορέσετε να φάτε ευχάριστα ως οικογένεια από την Κυριακή του Πάσχα και έπειτα, είτε ως πρωινό με μια φέτα ψωμί, είτε ως προσθήκη στις σαλάτες, είτε σε ένα σάντουιτς με ντομάτα, αγγουράκι και μαρούλι.
  • Η μετάβαση από την περίοδο νηστείας στη μεταμεσονύκτια μαγειρίτσα του Μ.Σαββάτου και στο πλουσιοπάροχο Πασχαλινό τραπέζι με κρεατοφαγία, κορεσμένα λιπαρά, αλκοόλ και γλυκά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας. Η απότομη αλλαγή στην ποσότητα και τη σύσταση των γευμάτων μπορεί κατ’ αρχήν να προκαλέσει έντονη γαστρεντερική δυσφορία.
  • Μεγάλη προσοχή το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Η παράδοση απαιτεί μαγειρίτσα, ταυτόχρονα η υψηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά και η πιθανή υπερκατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις. Στοχεύστε σε ένα μεσαίο πιάτο, συνοδέψτε μόνο με σαλάτα ή/και λίγο ψωμί, και αφήστε να περάσει λίγη ώρα προτού πέσετε για ύπνο.
  • Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα. Θα βοηθήσει να περιορίσετε την ποσότητα του μεσημεριανού γεύματος. Καταναλώστε φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) και αποφύγετε το τσιμπολόγημα μέχρι το μεσημέρι.
  • Πριν το γεύμα ξεκινήστε με τη σαλάτα, ούτως ώστε να αυξηθεί το αίσθημα του κορεσμού και συνεπώς να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού στη συνέχεια.
  • Στο μεσημεριανό σερβίρετε την μερίδα στο πιάτο σας και αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού απευθείας από τις πιατέλες.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας και απολαύστε σε μικρή ποσότητα τις πολύ υψηλές πηγές κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, όπως τα εντόσθια και το κοκορέτσι.
  • Προτιμήστε το κόκκινο κρασί (γνωστό για τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης) αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά, με μέτρο. 1-2 ποτηράκια σε κάθε γεύμα είναι αρκετά, πάντα με σεβασμό στην κατάσταση υγείας σας. Μην ξεχνάτε να ξεδιψάτε πρώτα με άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση γλυκού μαζί με το γεύμα. Προτιμήστε κάποιο φρούτο ή συνδυασμό φρούτου με γιαούρτι. Αν υπάρχει γλυκό που επιθυμείτε, αφήστε να παρέλθουν 2-3 ώρες μετά το φαγητό, και απολαύστε μια μικρή ποσότητα το απόγευμα.
  • Από την Τρίτη ημέρα του Πάσχα και έπειτα, επιλέξτε ζυμαρικά, λαδερά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, που προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά για το στομάχι έπειτα από την Πασχαλινή κρεατοφαγία.
  • Χαρείτε τις πασχαλινές εορτές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα φροντίζοντας παράλληλα την υγεία σας, δίχως άγχος για το σωματικό σας βάρος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι

Ο ΕΟΔΥ έδωσε οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι. Ο Οργανισμός παραθέτει κανόνες κατά τον χειρισμό των τροφίμων

Στρατηγική συνεργασία της Diaverum με τον Όμιλο Βιοιατρική

Η Diaverum, που δραστηριοποιείται στον τομέα της νεφρικής φροντίδας, ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη στρατηγική της συνεργασία

Αποστολή βοήθειας από τη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην πληγείσα Θεσσαλία

Κατέφθασε στη Λάρισα η βοήθεια που προφέρει ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία. 

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ – GE Healthcare: Ισχυρή συμμαχία για την Υγεία 

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και η GE Healthcare ανακοινώνουν την ισχυρή συνεργασία τους στον τομέα της Απεικονιστικής Ιατρικής, με γνώμονα την μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια και τη βέλτιστη φροντίδα για όλους. 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΥΕΚΑ: Σύσταση για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων εξαιτίας της κακοκαιρίας

Τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι εργοδότες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο

Κλινικές μελέτες στην Ελλάδα: Το 14th Clinical Research Conference ανέδειξε προκλήσεις και προοπτικές

Η νέα ΚΥΑ και το Εθνικό Μητρώο στα θέματα του συνεδρίου που διοργάνωσε η ethosEVENTS σε συνεργασία με το Pharma & Health Business και το virus.com.gr 

100 χρόνια Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Ένας αιώνας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια του ΠΙΣ θα κορυφωθούν στις 13 Δεκεμβρίου

Health4Crew: Μια ελληνική startup για την υγεία των ναυτικών

Το μοντέλο της νεοφυούς επιχείρησης στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: πρόληψη, άμεση υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μ. Παπαζαρκάδα: «Θέλουμε να είμαστε ο πρώτος συνεργάτης που σκέφτεται κάθε επιχειρηματίας όταν χρειάζεται ασφάλεια και αξιοπιστία» 

Η Country Manager της Coface στην Ελλάδα μιλά στο Insurance World και στον Λάμπρο Ρόδη για τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και το όραμα της εταιρείας

EIOPA: Νέο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου φυσικών καταστροφών για ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων

Η ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας ενημέρωσης θεωρείται κρίσιμο βήμα προς τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας

ΥΕΚΑ: Σύσταση για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων εξαιτίας της κακοκαιρίας

Τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι εργοδότες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο

Αυτό είναι το νέο ΔΣ του ΣΠΑΤΕ – Επικεφαλής ο Γ. Χατζηγεωργάκης

Πρόεδρος για τη θητεία διοίκησης 2025-2027 αναλαμβάνει ο πλειοψηφών σύμβουλος Γεώργιος Χατζηγεωργάκης – Νέες παρουσίες στο ΔΣ

H Eurolife FFH στηρίζει το ΕΕΑ για την παροχή δωρεάν επαναπιστοποιήσεων στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η Eurolife FFH επενδύει διαχρονικά στη γνώση και στην εξέλιξη των στελεχών του ασφαλιστικού κλάδου