«Κραυγή αγωνίας» των ασφαλιστικών εταιρειών για την διατηρησιμότητα των ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας από τις παρατεταμένες αυξήσεις στα τιμολόγια υγείας στις οποίες αναγκάζονται από τις αυξήσεις των παρόχων υγείας εκπέμπει το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο. Οι διακοπές συμβολαίων έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις για τον κλάδο.
Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η ανοδική τάση στα ασφάλιστρα υγείας και μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πηγές μέσα από την ασφαλιστική αγορά θα είναι και πάλι αυξημένα κατά 15% (ετησιοποιημένα) γεγονός που δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην ασφαλιστική αγορά.
Διευθύνων σύμβουλος πολυεθνικής εταιρείας, μιλώντας στο IW την Πέμπτη πρωί τόνισε ότι δυστυχώς αν δεν αλλάξει η στάση των κλινικών και η καταχρηστική ολιγοπωλιακή τακτική τους θα δούμε παρατεταμένες διψήφιες αυξήσεις ασφαλίστρων που θα επηρεάσει και την πελατειακή τους βάση. «Δεν υπάρχουν πολλοί ασφαλισμένοι που θα αντέξουν αυξήσεις της τάξης του 15% σε ορίζοντα 5ετίας-6ετίας. Αυτό που συντηρεί την αγορά του κλάδου υγείας, είναι ότι οι παλαιότεροι και πιο ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι δεν τους συμφέρει να βγουν από τα προγράμματα και ότι ο δημόσιος κλάδος υγείας επιδεινώνεται οπότε δεν θα υπάρχει κάποια εναλλακτική επιλογή. Για εμάς τις ασφαλιστικές, κάθε μεγάλη αύξηση ασφαλίστρων σημαίνει απώλεια ασφαλισμένων και μείωση εσόδων»
Αύξηση του χρόνου πληρωμών στις κλινικές και μεγάλα ποσοστά στη Διαιτησία
Ενδεικτικό του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούν οι κλινικές είναι το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές πληρώνουν τις αποζημιώσεις προς τις κλινικές σε ορίζοντα 4 μηνών και ότι καταφεύγουν σε ποσοστό άνω του 40% στη διαιτησία.
Έτσι οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των κλινικών αργούν να φτάσουν στις κλινικές. «Απαιτείται μία πολιτική λύση σ’ αυτό το πρόβλημα.
Δεν μπορεί ένα ολιγοπωλιακό σχήμα να δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα και στην ασφαλιστική αγορά και στους ασφαλισμένους και έμμεσα στο Δημόσιο Σύστημα υγείας».