Της Ελενας Ερμείδου
Τι έχουν ακούσει οι πολίτες στην χώρα μας από τις εγχώριες ασφαλιστικές για την απολιγνιτοποίηση, την μετάβαση από την οικονομία του άνθρακα στις πράσινη οικονομία; Όχι κάτι ιδιαίτερο για να καταλάβουν τις αλλαγές που γίνονται και που οι ασφαλιστικές μπορούν να έχουν κυρίαρχο ρόλο.
Θα μου πείτε εκτός των νέων ασφαλιστικών καλύψεων που καλούνται να εκδώσουν οι ασφαλιστικές, τι;. Θα απαντήσω, στην μεταλαμπάδευση των γνώσεων και στην διαχείριση των πράσινων υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.
Δεν φτάνει αυτό; Τρισεκατομμύρια θα επενδυθούν σε υποδομές τα επόμενα 15 χρόνια για να αναμορφωθεί η Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ακαδημαϊκή κοινότητας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν, οι ασφαλιστικές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία καλούνται να μεταφέρουν την γνώση και ν α προσελκύσουν επενδυτές. Γιατί ; διότι είναι οι μεγαλύτεροι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές στην Ευρώπη.
Τι δεν πρέπει αν αψηφήσουμε στην Ελλάδα; Ότι οι ασφαλιστικές είναι αυτές που ξεκίνησαν και οδήγησαν την τάση απομάκρυνσης της οικονομίας από τον άνθρακα. ΑΧΑ, Αllianz, Zurich, Generali, Swiss Re διαθέτουν επενδυτικά προϊόντα για να ξοφλήσουν τις εγγυήσεις τους.
Στα συν και πλην, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο ότι ο τομέας των των ορυκτών καυσίμων μπορεί να χάσει και το 50% της αξίας του, εάν ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου υλοποιηθεί.
Οι καταστροφές που σχετίζεται περισσότερο με την κλιματική αλλαγής είναι ίσως οι πιο σημαντικές για αυτό η μετάβαση και στήριξη των πιο φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας. Οι ασφαλιστικές είναι αυτές που ήδη έχουν ξεκινήσει να βάζουν περιορισμούς, μέχρι και αποκλεισμό στην ασφάλιση εγκαταστάσεων με πολύ υψηλές εκπομπές CO2.
Συνεισφέρουν έμμεσα στην επίσπευση της μεταστροφής του οικονομικού μοντέλου. Γιατί να μην γνωρίζουν οι πολίτες για αυτά τα θέματα στην Ελλάδα για να ξέρουν τι να περιμένουν στο σύντομο μέλλον ;
Προσοχή δεν μιλώ για δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας. Μιλώ για ενέργειες, σχέδια και στόχους που θα κινήσουν χρήμα.